O συναγερμός για το ρισίν συνεχίζεται

O συναγερμός για το ρισίν συνεχίζεται

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς η επιχείρηση των αμερικανικών αρχών στο Κογκρέσο προκειμένου να συλλεχθούν όλες οι επιστολές που πιθανώς περιέχουν το θανατηφόρο δηλητήριο ρισίν, μετά την ύποπτη επιστολή που εντοπίστηκε σε γραφείο της Γερουσίας τη Δευτέρα. Και ενώ ο συναγερμός στο Κογκρέσο εξακολουθεί, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπους βρίσκεται αντιμέτωπος σε δίλημμα αναφορικά με τη σύνθεση της ανεξάρτητης επιτροπής, η οποία θα διερευνήσει κατά πόσον ήταν ακριβείς οι πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών για τα κρυμμένα όπλα του Σαντάμ Χουσεΐν. Σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ δήλωσε ότι δεν έχει ακόμη πειστεί ότι το Ιράκ δεν διέθετε όπλα μαζικής καταστροφής πριν από την εισβολή των ΗΠΑ στη χώρα.

Οπως ανακοίνωσαν οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές, μέχρι χθες δεν είχαν αναφερθεί περιπτώσεις εργαζομένων ή επισκεπτών στο Καπιτώλιο με πυρετό, βήχα ή συγκέντρωση υγρού στους πνεύμονες, συμπτώματα που συνδέονται με την εισπνοή του θανατηφόρου ρισίν. Οι επισταμένοι έλεγχοι στα φίλτρα αέρος των κτιρίων αποδεικνύουν ότι το ρισίν δεν είχε κυκλοφορήσει στους αγωγούς εξαερισμού. Οι ειδικοί εξέφρασαν αισιοδοξία ότι δεν θα υπάρξουν θύματα στην περίπτωση νέας «επίθεσης» με ρισίν. Οι εργασίες στη Γερουσία συνεχίστηκαν και χθες χωρίς ωστόσο να γίνουν ψηφοφορίες. O ηγέτης της πλειοψηφίας στη Γερουσία Μπιλ Φριστ, δήλωσε ότι πιθανόν, τα τρία κτίρια του σώματος θα παραμείνουν κλειστά για ελέγχους μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Προβληματισμός για την επιτροπή

Και ενώ στο Καπιτώλιο η αναταραχή, εξαιτίας του εντοπισμού του επικίνδυνου αερίου ρισίν, καλά κρατεί, στο Λευκό Οίκο ο πρόεδρος Μπους βρίσκεται σε έντονο προβληματισμό αναφορικά με το ποιοι θα απαρτίσουν την ανεξάρτητη επιτροπή που θα ερευνήσει τις πληροφορίες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών σχετικά με το κρυφό οπλοστάσιο του Ιράκ. Αν η επιτροπή είναι πραγματικά ανεξάρτητη, όπως υποσχέθηκε ο πρόεδρος Μπους, τότε θα πρέπει ενδεχομένως να ερευνήσει και το πώς η αμερικανική κυβέρνηση χειρίστηκε τις πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών. Αν τώρα τα μέλη της επιτροπής διάκεινται πολύ φιλικά στον Μπους, τότε η αξιοπιστία του οργάνου θα τεθεί εν αμφιβόλω. Αρκετοί Δημοκρατικοί έχουν ήδη εκφράσει την ανησυχία τους για την αντικειμενικότητα της επιτροπής. O πρόεδρος Μπους αναμενόταν χθες το βράδυ, να ανακοινώσει τα ονόματα αυτών που θα μετέχουν στην επιτροπή. Σύμφωνα με πηγές του Λευκού Οίκου πιθανοί να συμμετάσχουν είναι οι πρώην διευθυντές της CIA, Ρόμπερτ Γκέιτς, Ουίλιαμ Γουέμπστερ και Τζέιμς Γούλσεϊ αλλά και οι πρώην γερουσιαστές Μπομπ Κέρι, Ουόρεν Ράντμαν και Γκάρι Χαρτ. Αναλυτές τονίζουν ότι οι πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών θα δυσκολευτούν να αξιολογήσουν στην ουσία το έργο των υφισταμένων τους.

Και για άλλες χώρες

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι η επιτροπή θα διερευνήσει εκτός από τα στοιχεία των μυστικών υπηρεσιών για το Ιράκ και αυτά που αφορούν το Πακιστάν, το Ιράν και άλλες χώρες. O Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ντόναλντ Ραμσφελντ, εκ των κυρίων υπέρμαχων του πολέμου στο Ιράκ δήλωσε χθες ότι δεν έχει πειστεί ότι το Ιράκ δεν διέθετε όπλα μυστικής καταστροφής πριν από την εισβολή των ΗΠΑ στη χώρα τον περασμένο Μάρτιο. Οι Αμερικανοί επιθεωρητές χρειάζονται περισσότερο χρόνο προτού καταλήξουν σε συμπεράσματα για την ύπαρξη χημικών και βιολογικών όπλων στο Ιράκ, πριν από τον πόλεμο, πρόσθεσε. Ανεξαρτήτως πάντως του ότι το επιχείρημα της κυβέρνησης Μπους υπέρ του πολέμου παραμένει αστήριχτο, ο Ισπανός πρωθυπουργός Αθνάρ, μιλώντας χθες στο Κογκρέσο, υπερασπίστηκε την αμερικανική απόφαση για την εισβολή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή