Τι μας έλεγε ο κ. Κόλιν Πάουελ

Τι μας έλεγε ο κ. Κόλιν Πάουελ

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από ένα χρόνο, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ ανέβηκε στο βήμα του OHE και δήλωσε: «Μεγάλο συμφέρον της Αλ Κάιντα εξακολουθεί να είναι η συγκέντρωση όπλων μαζικής καταστροφής. Μπορώ να θυμηθώ την ιστορία ενός κορυφαίου τρομοκράτη, που περιγράφει πώς το Ιράκ προσέφερε εκπαίδευση στα όπλα αυτά για την Αλ Κάιντα. Ευτυχώς, ο τρομοκράτης αυτός έχει συλληφθεί και μας είπε την ιστορία».

Η ιστορία του κ. Πάουελ έρχεται στο μυαλό μας, μετά την απόφαση του Τορτζ Μπους να διερευνήσει τις αποτυχίες των μυστικών υπηρεσιών στο Ιράκ. Στην ομιλία του περασμένου Φεβρουαρίου, που αποτέλεσε ίσως τη μόνη επίσημη αναφορά στα στοιχεία των μυστικών υπηρεσιών για το Ιράκ, ο κ. Πάουελ είπε τα εξής: «Αυτός ο κορυφαίος τρομοκράτης της Αλ Κάιντα ήταν υπεύθυνος για ένα από τα στρατόπεδα εκπαίδευσης στο Αφγανιστάν. Οι πληροφορίες έρχονται από πρώτο χέρι, από την προσωπική του ανάμειξη σε ανώτατα κλιμάκια της Αλ Κάιντα. O ίδιος λέει ότι ο Μπιν Λάντεν δεν πίστευε ότι τα εργαστήρια της αλ Κάιντα στο Αφγανιστάν ήταν επαρκή για την παρασκευή των χημικών ή βιολογικών ουσιών.

Επρεπε να πάνε κάπου αλλού. Επρεπε να ψάξουν έξω από το Αφγανιστάν. Πού πήγαν; Πού έψαξαν; Πήγαν στο Ιράκ». Κάποιος μαχητής ονόματι Αμπού Αμπντουλάχ αλ Ιράκι εστάλη αρκετές φορές στο Ιράκ την περίοδο 1997-2000. O μαχητής, πρόσθεσε ο κ. Πάουελ, χαρακτήρισε τη σχέση του με Ιρακινούς αξιωματούχους «επιτυχή».

Δεν έχει βαρύτητα

Η ιστορία δεν έχει βαρύτητα. Πρώτα απ’ όλα, δεν πρόκειται για πληροφορία «από πρώτο χέρι». H προσεχτική διατύπωση του κ. Πάουελ δεν αποσαφηνίζει εάν η πηγή άκουσε τίποτε απευθείας από τον Μπιν Λάντεν. O κ. Πάουελ μας λέει μόνο για την «προσωπική ανάμιξη του τρομοκράτη σε ανώτατα κλιμάκια της Αλ Κάιντα». Είναι πολύ πιθανό να άκουσε φήμη. Ακουσε ότι το Ιράκ προσέφερε βοήθεια για χημικά «ή» βιολογικά όπλα. Δεν θα έπρεπε αυτό το «ή» να αποδεικνύει ότι ο τρομοκράτης δεν είχε καμιά συγκεκριμένη πληροφορία; O κ. Πάουελ, επίσης, δεν λέει τίποτε για το πού έγινε η εκπαίδευση, πιθανόν επειδή ο συλληφθείς τρομοκράτης δεν γνωρίζει. Στη συνέχεια αναφέρει ότι ο ίδιος συλληφθείς άκουσε (από ποιον;) ότι ένας απεσταλμένος χαρακτήρισε τη σχέση του με τους Ιρακινούς επιτυχή. Τι έγινε τελικά; Το Ιράκ βοήθησε την Αλ Κάιντα; Δεν υπάρχει σαφής ένδειξη στην ιστορία του κ. Πάουελ, ούτε είναι σαφές τι σημαίνει η λέξη «επιτυχής» σχέση στην περίπτωση αυτή. Τα πήγαν καλά και συμφώνησαν να ανοίξουν διάλογο;

Η εσφαλμένη εκτίμηση ότι το Ιράκ βοήθησε την Αλ Κάιντα μετά βίας μπορεί να θεωρηθεί λάθος των μυστικών υπηρεσιών. Οποιοσδήποτε φοιτητής της ιστορίας γνωρίζει καλά ότι οι μυστικές υπηρεσίες απέχουν πάντα από την τελειότητα. O τρόπος με τον οποίον οι ηγέτες επεξεργάζονται στοιχεία για να οικοδομήσουν το σκεπτικό τους για τον πόλεμο θα είναι ενδεχομένως η συμβολή αυτής της κυβέρνησης στην Ιστορία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή