Γερμανία: αθώος ο Μαροκινός «τρομοκράτης»

Γερμανία: αθώος ο Μαροκινός «τρομοκράτης»

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΜΒΟΥΡΓΟ. Αθώος κρίθηκε χθες από γερμανικό δικαστήριο ο Μαροκινός φοιτητής, ο οποίος κατηγορείτο για συμμετοχή στις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, μετά από μια ακροαματική διαδικασία που διήρκησε συνολικά πεντέμισι μήνες. O 31χρονος Αμντελγκανί Μζουντί κατηγορείτο στη δεύτερη μεγάλη δίκη για την 11η Σεπτεμβρίου που διεξήχθη στη Γερμανία ότι συμμετείχε στη δολοφονία δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων και ότι είναι μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ Κάιντα. Οι εισαγγελείς είχαν προτείνει την ποινή των 15 ετών κάθειρξης, καθώς τον περασμένο Φεβρουάριου, ο στενός φίλος του Μζούντι, Μουνίρ Ελ Μοτασαντέκ, ο οποίος αντιμετώπισε παρόμοιες κατηγορίες καταδικάστηκε. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Μζουντί παρείχε οργανωτική υποστήριξη στον πυρήνα της Αλ Κάιντα που δρούσε στο Αμβούργο, υπό την ηγεσία του επικεφαλής των αεροπειρατών της 11ης Σεπτεμβρίου Μοχάμεντ Ατα, βοήθωντας στις οικονομικές συναλλαγές και στην εύρεση κατοικιών στα μέλη της οργάνωσης, ώστε να μην προκαλούν την προσοχή των αρχών. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπήρχαν στοιχεία, που απεδείκνυαν ότι ο Μζούντι είχε περάσει από τα στρατόπεδα εκπαίδευσης τρομοκρατών στο Αφγανιστάν το 2000. Οι δικηγόροι υπεράσπισης του κατηγορούμενου αρνήθηκαν τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι παρότι ο πελάτης τους διατηρούσε φιλικές σχέσεις με πολλούς από τους συμμετέχοντες στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, δεν γνώριζε τίποτε σχετικά με τα σχέδια επίθεσης εναντίον των ΗΠΑ.

Δραματική ένσταση

Η αθωωτική απόφαση ήρθε μετά την απόρριψη από το δικαστήριο μιας δραματικής ένστασης της τελευταίας στιγμής, την οποία κατέθεσε ένας εκ των δικηγόρων των συγγενών των θυμάτων της επίθεσης. O δικηγόρος Ανδρέας Σουλτζ ενημέρωσε την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή το δικαστήριο ότι είχε στη διάθεσή του «νέες πληροφορίες», που αποδείκνυαν την ενοχή του Μζουντί, από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, τις οποίες όμως δεν είχε τη δικαιοδοσία να αποκαλύψει στο δικαστήριο. Στην ένστασή του, ο κ. Σουλτζ ζητούσε από το δικαστήριο να απευθυνθεί εκ νέου στις αμερικανικές αρχές και να ζητήσει την κατάθεση του Ραμζί Μπιναλσίμπ, ενός Υεμενίτη ο οποίος πιστεύεται ότι ήταν ο βασικός σύνδεσμος του πυρήνα του Αμβούργου με την Αλ Κάιντα. Οι αμερικανικές αρχές έχουν μέχρι στιγμής αρνηθεί πρόσβαση στις πληροφορίες που έχει δώσει ο Μπιναλσίμπ. Το γερμανικό δικαστήριο είχε ήδη αποφασίσει την αποφυλάκιση του Μζουντί από τις 11 Δεκεμβρίου, όταν περιήλθε στην κατοχή του έγγραφο το οποίο ανέφερε ότι οι μόνοι που γνώριζαν στο Αμβούργο για τα σχέδια των επιθέσεων ήταν οι αεροπειρατές Αττα, Μαρουάν Αλ Σεχί, Ζαρά, και Μπιναλσίμπ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή