Απόπειρα εναντίον του Σιστάνι

Απόπειρα εναντίον του Σιστάνι

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την παραμονή της άφιξης στο Ιράκ δεκαμελούς ομάδας των Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να βολιδοσκοπηθεί κατά πόσον υπάρχουν περιθώρια συμβιβασμού με την ηγεσία των Σιιτών που επιδιώκουν τη διεξαγωγή άμεσων εκλογών, άγνωστοι αποπειράθηκαν να δολοφονήσουν, στη Νατζάφ, τον θρησκευτικό τους ηγέτη, Αλι Αλ Σιστάνι, τον άνθρωπο που «κρατάει το κλειδί» της επίλυσης του μεταπολεμικού καθεστώτος του Ιράκ.

Απολογητικός ο Τένετ

Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους παραδέχθηκε σε προεκλογική ομιλία του, ότι οι ΗΠΑ δεν βρήκαν στο Ιράκ όπλα μαζικής καταστροφής, όπως πίστευαν. Για μια ακόμη φορά, όμως, υπεραμύνθηκε του πολέμου, χαρακτηρίζοντας τον «πράξη ορθή». Προηγουμένως, ο βαλλόμενος από όλες τις πλευρές αρχηγός της CIA Τζορτζ Τένετ, με ύφος απολογητικό και αμυντικό είχε δηλώσει ότι Αμερικανοί αναλυτές ουδέποτε προ του πολέμου ισχυρίστηκαν ότι το Ιράκ συνιστούσε άμεση απειλή για την παγκόσμια κοινότητα. Οι αναλυτές, συνέχισε ο κ. Τένετ σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Τζόρτζταουν, είχαν διάφορες απόψεις για τα προγράμματα του Ιράκ και ακριβώς αυτές οι απόψεις συνοψίστηκαν και παραδόθηκαν στον Λευκό Οίκο τον Οκτώβριο του 2002 στην Ετήσια Εκθεση των Μυστικών Υπηρεσιών. «Κανείς δεν μας υπαγόρευσε τι θα πούμε και πώς θα το πούμε», δήλωσε ο κ. Τένετ, για να προσθέσει ότι στις μπίζνες των μυστικών υπηρεσιών, δεν είσαι ποτέ τελείως σωστός ή τελείως λάθος. «Αλλωστε, η έρευνα για την ανεύρεση όπλων μαζικής καταστροφής συνεχίζεται». Τέλος, ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών αρνήθηκε ότι υπήρξαν πιέσεις για τη διόγκωση της απειλής από την ύπαρξη των WMD.

H ανάγκη σταθεροποίησης του καθεστώτος στο Ιράκ φαίνεται ότι οδηγεί εμμέσως σε έναν ενεργότερο ρόλο του NATO. Χθες οι Ηνωμένες Πολιτείες με ανακοίνωσή τους δήλωσαν ότι παρ’ ότι είναι πρόωρες οποιεσδήποτε επίσημες συζητήσεις για την αποστολή νατοϊκών δυνάμεων στο Ιράκ, υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση μεταξύ των κρατών – μελών του NATO, στο πλαίσιο του διευρυμένου ρόλου του Οργανισμού και της προς Ανατολάς επέκτασής του. Την παραμονή της έναρξης της διήμερης συνόδου του NATO στο Μόναχο, με τον τίτλο το «Νταβός της Ασφάλειας», ο Αμερικανός πρέσβης Νίκολας Μπερνς, δήλωσε ότι πέραν της πολιτικής βούλησης, σημαντικός αριθμός Ευρωπαίων συμμάχων θα ήθελε να δει τον Οργανισμό να επωμίζεται πολύ πιο συλλογικό ρόλο στο Ιράκ, όπως συμβαίνει σήμερα με τις ΗΠΑ. O Αμερικανός πρέσβης έσπευσε να διευκρινίσει ότι το θέμα της αποστολής νατοϊκών δυνάμεων στο Ιράκ θα συζητηθεί και προφανώς θα λάβει την τελική του μορφή στη σύνοδο της Κωνσταντινούπολης, τον Ιούνιο.

Τέλος, η Γαλλίδα υπουργός Αμύνης Μισέλ Αγιό Μαρί σε συνέντευξή της στη «Μοντ» δήλωσε ότι το Παρίσι προτίθεται να εκπαιδεύσει τον νέο ιρακινό στρατό και τις αστυνομικές δυνάμεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή