Παραιτήθηκε από την ηγεσία SPD, ο Σρέντερ

Παραιτήθηκε από την ηγεσία SPD, ο Σρέντερ

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σοβαρούς κλυδωνισμούς στην «ερυθροπράσινη» κυβέρνηση και στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα προοιωνίζεται η χθεσινή αιφνιδιαστική παραίτηση του Γκέρχαρντ Σρέντερ από την προεδρία του SPD, η οποία συνοδεύτηκε αμέσως μετά την παραίτηση του γ.γ. γραμματέα του κόμματος Φραντς Σολτς. O Γερμανός καγκελάριος, ο οποίος είχε χρησιμοποιήσει 10 φορές τον εκβιασμό της παραίτησης, προκειμένου να καταστείλει τις εσωκομματικές αντιδράσεις έναντι της μεταρρυθμιστικής του πολιτικής, αυτήν τη φορά εκλήθη από υψηλόβαθμα στελέχη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος να παραιτηθεί. Οπερ και έπραξε χθες το μεσημέρι, ορίζοντας διάδοχο το «δεξί του χέρι», τον Φραντς Μίντεφερινγκ, του οποίου η εκλογή στην προεδρία θα επισφραγιστεί σε έκτακτο συνέδριο τον Μάρτιο.

Παραμένει καγκελάριος

Ο κ. Σρέντερ, πρόεδρος του SPD από τον Απρίλιο 1999, μετά την εκδίωξη από κυβέρνηση και κόμμα του Οσκαρ Λαφοντέν, παραμένει καγκελάριος. Και όπως τόνισε σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο, θα παραμείνει προσηλωμένος στο ανανεωτικό του πρόγραμμα για τον εκσυγχρονισμό της γερμανικής κοινωνίας. Ομως, το πολιτικό του μέλλον εμφανίζεται εξαιρετικά αβέβαιο με σανίδα σωτηρίας τον κυβερνητικό ανασχηματισμό, τον οποίο μετ’ επιτάσεως ζητούν εσωκομματικοί «αντάρτες». «Πλησιάζει το τέλος της εποχής Σρέντερ», προέβλεψε ο αντιπρόεδρος των Ελεύθερων Δημοκρατών Ράινερ Μπρίντερλε, ενώ εκλογές ζήτησε ο γ.γ. των Χριστιανοδημοκρατών Λόρεντς Μάγερ.

Γερμανοί αναλυτές, λαμβάνοντας υπόψη την εσωτερική κρίση στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, η οποία υπέβοσκε το τελευταίο εξάμηνο και κορυφώθηκε με την παραίτηση του καγκελαρίου, εκφράζουν επιφυλάξεις ως προς τη δυνατότητα της «διαρχίας» Σρέντερ – Μίντεφερινγκ να ελέγξει την εσωκομματική αντίδραση, που χθες πήρε τη μορφή ανταρσίας και να ανακόψει την κατάρρευση της δημοτικότητας των Σοσιαλδημοκρατών. «Δεν βλέπω πώς το SPD θα κατορθώσει να βγει από το τέλμα των δημοσκοπήσεων. Εάν συνεχίσουν να χάνουν τις εκλογές στα κρατίδια, δεν νομίζω ότι η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει τη θητεία της έως το 2006», εκτιμά αναλυτής του Πανεπιστημίου της Βόννης.

Εχοντας αγγίξει το ναδίρ δημοτικότητας στην ιστορία του SPD, δηλαδή ένα κλυδωνιζόμενο 25%, έχοντας να αντιμετωπίσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια όχι τόσο για την πρόθεσή του να επιβάλει μεταρρυθμίσεις, όσο λόγω της «εμβαλωματικής» τακτικής στην επιβολή μεταρρυθμίσεων -φοροαπαλλαγές με δανεισμό- και της κακοδιαχείρισης, ο Γερμανός καγκελάριος προέβη στη χθεσινή ενέργεια, την οποία αναλυτές χαρακτήρισαν «αντίδραση πανικού», εξαιτίας «επικοινωνιακών δυσχερειών» στο εσωτερικό του κόμματος, όπως εξήγησε στη συνέντευξη Τύπου, με τον «πιστό» Μίντεφερινγκ στο πλευρό του. «H κυβέρνηση πρέπει να επιλύσει το πρόβλημα διαμεσολάβησης και επικοινωνίας εκ των έσω», είπε στο Βερολίνο ένας μάλλον καταπτοημένος Γκέρχαρντ Σρέντερ. «Τα συμφέροντα του παρόντος συχνά βαρύνουν περισσότερο από τα συμφέροντα του μέλλοντος. Πολλοί δυσκολεύτηκαν να δεχτούν τις αλλαγές», εξήγησε κατηφής ο Φραντς Μίντεφερινγκ, πρώην γ.γ. του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και έως τώρα επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Χρειάζεται κοινωνικό προφίλ

Ποιοι ήταν αυτοί που αντέδρασαν στις αλλαγές και εξεγέρθηκαν; Κορυφαία στελέχη των τοπικών κομματικών μηχανισμών στα κρατίδια, όπως η Αντρεα Υψηλάντη, πρόεδρος του SPD στην Εσση, η οποία με δηλώσεις της στην εφημερίδα «Rheinische Post» χαρακτήρισε δεινή τη θέση του κόμματος και διαπίστωσε «υπερβολικό φόρτο εργασίας» του καγκελαρίου. Ως εκ τούτου έκρινε «λογική» την παραίτηση του κ. Σρέντερ από την προεδρία. «Νομίζω ότι το κόμμα οφείλει να μεταβάλει πολιτική, να υιοθετήσει πιο κοινωνικό προφίλ. Οι δημοσκοπήσεις αποδεικνύουν επικοινωνιακή αδυναμία», δήλωσε και ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, κορυφαίο στέλεχος στην Κάτω Σαξονία, συνεργάτης του κ. Σρέντερ.

Οι επόμενες εβδομάδες, θα δείξουν εάν η «πράξη πανικού» του καγκελαρίου και ο ενδεχόμενος ανασχηματισμός της κυβέρνησης αρκούν για να διασωθούν οι «ερυθροπράσινοι». Σημειώνεται ότι τα γερμανικά συνδικάτα βρίσκονται τελευταίως σε απεργιακό πυρετό, ενώ την κατάσταση θόλωσε περισσότερο η απομάκρυνση για δεύτερη φορά του επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Απασχόλησης για οικονομικές ατασθαλίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή