Στο Βιετνάμ η γρίπη των πουλερικών «χτύπησε» τα γουρούνια

Στο Βιετνάμ η γρίπη των πουλερικών «χτύπησε» τα γουρούνια

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα ακόμα θύμα του ιού της γρίπης των πουλερικών θρηνεί το Βιετνάμ. Πρόκειται για τον 18ο άνθρωπο που χάνει τη ζωή του, ενώ στην Ταϊλάνδη νοσηλεύεται ένα ακόμα «ύποπτο κρούσμα». Ιδιαίτερη ανησυχία, όμως, προκάλεσε η δήλωση αξιωματούχου του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) από το Ανόι, που υποστήριξε ότι από το ίδιο στέλεχος της γρίπης, το H5N1, έχουν προσβληθεί και χοίροι στα περίχωρα του Ανόι. Κάτι τέτοιο θα αποτελούσε ένα ακόμα βήμα προς την αρχή της πανδημίας γρίπης που φοβούνται οι ειδικοί, αφού οι χοίροι -που προσβάλλονται και από τους ανθρώπινους ιούς της γρίπης- αποτελούν το «σκεύος» ανάμιξης των ιών, δηλαδή ανταλλαγής τμημάτων του γονιδιώματός τους. Ετσι, μπορεί ένας ιός γρίπης των πουλερικών να μεταβάλει τη σύνθεσή του, εφόσον προσβάλλει χοίρο ήδη μολυσμένο με κάποιον από τους πιο κοινούς ανθρώπινους ιούς. O νέος ιός που προέκυπτε θα μπορούσε να επιφέρει το θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων. O Αντόν Ράισνερ του FAO, δήλωσε ότι ανιχνεύθηκε το στέλεχος H5N1 σε επιχρίσματα που λήφθηκαν από τον βλεννογόνο του ρύγχους χοίρων, αλλά δεν προσδιόρισε πόσα ζώα ελέγχθηκαν ή σε ποια εργαστήρια έγιναν οι εξετάσεις. Πάντως, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΠΟΥ στην Μπανγκόκ, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα «αφορούν προκαταρκτικές εξετάσεις» που δεν δεν έχουν ακόμα επιβεβαιωθεί.

Μία εστία στην Μπανγκόκ

Στην Ταϊλάνδη, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της χώρας Σόμκιντ Γιατουσριπιτάκ, δήλωσε ότι δεν υπάρχουν πλέον εστίες της επιδημίας εκτός μιας στα περίχωρα της Μπανγκόκ. H Ταϊβάν ανακοίνωσε χθες ότι θα θανατωθούν 230.000 πουλερικά, καθώς εντοπίσθηκαν εστίες σε 8 πτηνοτροφεία. O αγώνας της Κίνας κατά της γρίπης εξακολουθεί. Αξιωματούχοι της επαρχίας Χουμπέι πιθανολογούν ότι ο ιός μεταδίδεται στο εσωτερικό της χώρας μέσω του σιδηροδρομικού δικτύου, εξαιτίας των ελλιπών ελέγχων των πουλερικών που μεταφέρονται από τη μία άκρη της χώρας στην άλλη. Συχνά, τα άρρωστα ζώα που έχουν προσβληθεί δεν έχουν συμπτώματα, αλλά είναι δυνατόν να μεταδώσουν τον ιό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή