Οι πολιτικές εκδηλώσεις στο μικροσκόπιο

Οι πολιτικές εκδηλώσεις στο μικροσκόπιο

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν ένα νέο είδος συνωμοσίας εξαιρετικά υπόγειας και δύσκολης στον εντοπισμό της. Μιας συνωμοσίας που, αντί για την επίσημη συμμετοχή σε συγκεκριμένες οργανώσεις, χαρακτηρίζεται από αμφιλεγόμενες διαθέσεις και στάσεις, από αχαλίνωτο ατομισμό, από αντικομφορμισμό στην αμφίεση και στην ομιλία, ακόμη και από βωμολοχίες».

Αυτά έγραφε το 1966 ο μακαρίτης Εντγκαρ Χούβερ, που τότε ήταν ήδη επί 44 χρόνια διοικητής του FBI. Οι «συνωμότες», δηλαδή οι συμμετέχοντες στα διάφορα κινήματα εναντίον του πολέμου του Βιετνάμ, υπέρ των δικαιωμάτων των μαύρων και υπέρ των πολιτικών δικαιωμάτων έπρεπε με κάποιο τρόπο να εξουδετερωθούν. Επειδή όμως η περίοδος του μακαρθισμού είχε παρέλθει και η Επιτροπή Αντιαμερικανικών Δραστηριοτήτων της Βουλής είχε διαλυθεί, το έργο βάραινε τα προγράμματα COINTELPRO του FBI. Ηταν τα προγράμματα «αντικατασκοπείας» που παρενοχλούσαν, παρακολουθούσαν και σαμποτάριζαν εκ των έσω τα κινήματα αυτά. Το 1971, όλες οι επιχειρήσεις COINTELPRO σταμάτησαν, ως απαράδεκτες και αντιδημοκρατικές επεμβάσεις στην ελευθερία του λόγου και της οργάνωσης.

Ελα όμως που, τρεις δεκαετίες αργότερα, ο «εσωτερικός κίνδυνος» παραμένει… Την απεχθή μορφή του φαίνεται ότι ενσαρκώνουν οι 70 όλοι κι όλοι διαδηλωτές που προ τριμήνου φώναξαν αντιπολεμικά συνθήματα στην πολιτεία της Αϊόβα. Οι διαδηλωτές είχαν πάει και μπροστά από τα αρχηγεία της τοπικής εθνοφρουράς και ζητούσαν να επιστρέψουν οι ντόπιοι στρατιώτες από το Ιράκ. Εξ αυτών, 12 συνελήφθησαν, οι υπόλοιποι επέστρεψαν σπίτι τους.

Σιγά την επανάσταση, θα πείτε και θα ‘χετε και δίκιο. Ομως το θέμα δεν σταμάτησε εκεί. Την περασμένη Πέμπτη, ήταν η πρώτη φορά μετά τουλάχιστον τριάντα χρόνια που ένα αμερικανικό πανεπιστήμιο δέχθηκε κλήτευση για να αποστείλει στην ομοσπονδιακή Δικαιοσύνη πληροφορίες για την οργάνωση μιας πολιτικής εκδήλωσης. H ομοσπονδιακή Εισαγγελία ζήτησε από το Πανεπιστήμιο Ντέικ να στείλει έγγραφα για το ποιοι παρευρέθησαν στο φόρουμ με τίτλο «Σταματήστε την κατοχή, φέρτε πίσω την εθνοφρουρά της Αϊόβα», που διοργανώθηκε στο χώρο του πανεπιστημίου πριν από τη διαδήλωση. Από το πανεπιστήμιο ζητείται να παραδώσει έγγραφα για το ποιοι σκόπευαν να λάβουν μέρος στις συζητήσεις, ποιοι τελικά έλαβαν μέρος και τι είπε ο καθένας! Τέσσερα μέλη της National Lawyers Guild, της οργάνωσης με την 65ετή ιστορία που προσφέρει νομική συνδρομή σε διαδηλωτές, έλαβαν επίσης κλήτευση και παρουσιάζονται στις εισαγγελικές αρχές σήμερα.

Για τι ακριβώς (ή για τι περίπου) κατηγορούνται οι φοιτητές μέλη της NLG και οργανωτές της διαδήλωσης δεν έχει ακόμη γίνει γνωστό. Μπορεί να έχει σχέση με τις περιορισμένης έκτασης συγκρούσεις στη διαδήλωση. Ισως αυτές να βαφτιστούν «τρομοκρατία», όπως γινόταν επί Χούβερ, όταν το FBI δικαιολογούσε τα προγράμματα COINTERLPRO ως «έρευνες για τις δραστηριότητες ατόμων και οργανώσεων που απειλούν με τρομοκρατική βία». Πάντως, στο Πανεπιστήμιο Ντέικ κάποιοι ήδη το έπιασαν το «υπονοούμενο». «Μήπως όλ’ αυτά σημαίνουν», είπε ο καθηγητής Δημοσιογραφίας Χερμπ Στρεντς, «ότι στο πανεπιστήμιο δεν μπορούν πια να γίνονται εκδηλώσεις με πολιτικό θέμα;». Μήπως;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή