Βοήθεια στα 23 εκατ. λιμοκτονούντων Βορειοκορεατών

Βοήθεια στα 23 εκατ. λιμοκτονούντων Βορειοκορεατών

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ. Επείγουσα έκκληση για την παροχή οικονομικής βοήθειας προς τη Βόρειο Κορέα εξέδωσε το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων (WFP), προειδοποιώντας ότι τα αποθέματα της υπηρεσίας έχουν σχεδόν εξαντληθεί και κοντεύει να ανασταλεί η βοήθεια προς τους 6,5 εκατομμύρια Βορειοκορεάτες τους οποίους σιτίζει. Το WFP θα έχει τη δυνατότητα να σιτίζει στο εξής περίπου 100.000 Βορειοκορεάτες, κυρίως γυναίκες και παιδιά, για τους επόμενους δύο μήνες. Αυτό ανακοίνωσε χθες ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας του OHE στον Βορρά, Μασούντ Χάιντερ. «H επισιτιστική κρίση μάς έπληξε τη λάθος στιγμή», παραδέχθηκε ο Χάιντερ σε συνέντευξη Τύπου στο Πεκίνο. H υπηρεσία προσπαθεί να σιτίσει πάνω από το ένα τρίτο των 23 εκατομμυρίων Βορειοκορεατών. Οι ΗΠΑ, η Ρωσία και άλλες χώρες έχουν δεσμευθεί ότι θα παράσχουν χιλιάδες τόννους τροφίμων τον περασμένο χρόνο, όταν το WFP είχε απειλήσει ότι τα διαθέσιμα αποθέματα τροφίμων εξαντλούνται. Ωστόσο, τα φορτία αυτά θα αρχίσουν να καταφθάνουν στη χώρα στα τέλη Μαρτίου, εξαιτίας της δυσκολίας μεταφορών τόσο μεγάλων ποσοτήτων τροφίμων. «Δοκιμάζουμε όλα τα επείγοντα μέτρα, μεταξύ άλλων έχουμε διατυπώσει αίτημα προς τη βορειοκορεατική κυβέρνηση για τη χορήγηση δανείου», ανέφερε ο Χάιντερ. Αγνωστο είναι πόσα τρόφιμα έχει αποθηκεύσει το μυστικοπαθές σταλινικό καθεστώς. O Βορράς εξαρτάται από την εξωτερική βοήθεια για να σιτίσει τον πληθυσμό του.

Ανέχεια και εξαθλίωση

Η ανέχεια και η εξαθλίωση των Βορειοκορεατών αποκαλύφθηκε πλήρως στη δεκαετία του ’90, όταν το καθεστώς αναγνώρισε ότι η αγροτική παραγωγή κατέρρευσε έπειτα από δεκαετίες κακοδιαχείρισης και την αναστολή των σοβιετικών επιδοτήσεων. H έκκληση της υπηρεσίας συνέπεσε με την κορύφωση των διπλωματικών διεργασιών για το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγιάνγκ. Εκπρόσωποι των ΗΠΑ, της Κορέας, της Κίνας, της Ιαπωνίας και της Ρωσίας θα συναντηθούν σε δύο εβδομάδες στο Πεκίνο για το δεύτερο γύρο συνομιλιών. Παρά τις πρόσφατες εντάσεις, δύο από τους βασικότερους επικριτές του πυρηνικού προγράμματος της Πιονγιάνγκ, η Ουάσιγκτον και η Σεούλ, είναι μεταξύ των βασικότερων δωρητών της. Τον Μάρτιο οι ΗΠΑ θα αποστείλουν 38.000 τόννους τροφίμων, ως απόδειξη ότι οι χώρες-χορηγοί αποσυνδέουν την πολιτική από το ανθρωπιστικό τους έργο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή