Ιός της γρίπης και στις ΗΠΑ

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανόι. Ενας ακόμα άνθρωπος έχασε τη ζωή του στο Βιετνάμ χτυπημένος από τον ιό της γρίπης των πουλερικών, ενώ το Σαββατοκύριακο εντοπίσθηκε εστία της ίδιας νόσου και στις ΗΠΑ. Ταυτόχρονα, η Ταϊλάνδη διατυπώνει τη βεβαιότητα ότι θα είναι το πρώτο από τα πληγέντα κράτη που θα εξαλείψει τον φονικό ιό, ενώ στην Κίνα εντοπίσθηκε εστία σε μία ακόμα επαρχία.

Και στις ΗΠΑ

Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό, δώδεκα χιλιάδες πουλερικά θανατώθηκαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου στην πολιτεία του Ντελαγουέρ στις ΗΠΑ, σε μία προσπάθεια να ανακοπεί η εξάπλωση επιδημία γρίπης των πουλερικών. Ομως, όπως ανακοινώθηκε από αρμόδιους φορείς, το πρόβλημα που εντοπίσθηκε δεν αφορά στο στέλεχος H5N1 του ιού που μαστίζει την Ασία και έχει σκοτώσει μέχρι στιγμής 19 ανθρώπους. Τα αμερικανικά πουλερικά είχαν προσβληθεί από το στέλεχος H7 του ίδιου ιού, που, ωστόσο, δεν μπορεί να προσβάλει τον άνθρωπο. Το πτηνοτροφείο όπου εντοπίσθηκαν τα άρρωστα κοτόπουλα τέθηκε σε καραντίνα, ενώ θα πραγματοποιηθούν εξετάσεις σε ανάλογες μονάδες και σε ακτίνα 3,7 χλμ. από την εστία. Ηδη η Ιαπωνία, η Μαλαισία, η Σιγκαπούρη και η Νότια Κορέα απαγόρευσαν τις εισαγωγές πουλερικών από τις ΗΠΑ, ενώ το Χονγκ Κονγκ απαγόρευσε τις εισαγωγές πουλερικών από την πολιτεία του Ντελαγουέρ.

Μέχρι στιγμής, οι περισσότερες απώλειες σε ανθρώπους καταγράφονται στο Βιετνάμ όπου ήδη πεθάναν 14 κάτοικοι, ενώ πέντε άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Ταϊλάνδη. Χθες ανακοινώθηκε ο θάνατος ενός ακόμα 27χρονου άνδρα, αλλά και ένα νέο «ύποπτο» κρούσμα. Επίσης, αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι σε μια επαρχία της χώρας διαπιστώθηκε και επιδημία αφθώδους πυρετού. Και στην Κίνα, όμως, συνεχίζεται η εξάπλωση της επιδημίας. Σύμφωνα με την κινεζική κυβέρνηση, υπάρχουν 19 επιβεβαιωμένες εστίες γρίπης και 15 που ακόμα χαρακτηρίζονται «ύποπτες», ενώ συνολικά πρόβλημα αντιμετωπίζουν 13 από τις 31 επαρχίες της αχανούς χώρας.

Ανησυχία στην Καμπότζη

Ωστόσο, μεγαλύτερη ανησυχία προκαλεί στους ειδικούς η κατάσταση όπως διαμορφώνεται στην Καμπότζη μετά την ανακοίνωση του θανάτου μιας 24ης εγκύου η οποία παρουσίασε συμπτώματα σαν αυτά της λοίμωξης από το στέλεχος H5N1. Οι ξένοι επιστήμονες που παρακολουθούν τις εξελίξεις υποστηρίζουν ότι η έκταση της επιδημίας πρέπει να είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που παραδέχεται η κυβέρνηση. Πολλοί πτηνοτρόφοι με μικρές οικιακές μονάδες εκτροφής πουλερικών αναφέρουν ύποπτους θανάτους των ζώων τους σε διάφορα σημεία της χώρας. O Ζαν Κλοντ Λεβασέρ, εκπρόσωπος του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) στην Καμπότζη, τόνισε ότι ο διεθνής οργανισμός δεν έχει τη δυνατότητα να γνωρίζει την έκταση του προβλήματος.

Τέλος, από την ανάλυση δειγμάτων από δύο αδελφές που απεβίωσαν στο Βιετνάμ εξαιτίας της γρίπης διαπιστώθηκε ότι ο ιός δεν έχει υποστεί μετάλλαξη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή