ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΤΙΣ ΗΠΑ KAI ΣΤΗΝ Ε.Ε.

Τα επεισόδια στην Αλβανία προκαλούν μεγάλη ανησυχία

ΤΙΡΑΝΑ. Την έντονη ανησυχία τους για τις πολιτικές εξελίξεις στην Αλβανία εξέφρασαν χθες οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ενωση, μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν το περασμένο Σάββατο. Και οι δύο πλευρές, ωστόσο, υπογραμμίζουν σε ανακοινώσεις τους ότι δεν θα επιτραπεί στην πολιτική βία να βλάψει την πορεία της Αλβανίας προς την Ευρωπαϊκή Ενωση. Χιλιάδες οπαδοί του Δημοκρατικού κόμματος του Σαλί Μπερίσα προσπάθησαν να εισβάλουν και να καταλάβουν το πρωθυπουργικό μέγαρο και τα κεντρικά γραφεία της αστυνομίας, ζητώντας την παραίτηση του Αλβανού πρωθυπουργού Φάτος Νάνο. Οι αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν στη σύλληψη τουλάχιστον 60 ατόμων, ενώ ο Μπερίσα προειδοποίησε για νέα μεγαλύτερη διαδήλωση της αντιπολίτευσης στις 20 Φεβρουαρίου. Αφορμή για τις κινητοποιήσεις έδωσαν οι αυξήσεις που επέβαλε η κυβέρνηση Νάνο σε ορισμένα είδη πρώτης ανάγκης, προκαλώντας μεγάλες αντιδράσεις. O πρέσβης της E.E. στα Τίρανα, πάντως, Λουτζ Σάλτζμαν, εξήρε την άμεση παρέμβαση της αστυνομίας.

ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Σύλληψη δουλεμπόρων

ΜΟΡΚΑΜΠ, Αγγλία. Τρεις άνδρες και μία γυναίκα συνελήφθησαν προχθές το βράδυ με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας δεκαεννέα Κινέζων, οι οποίοι πνίγηκαν ενώ μάζευαν όστρακα στον κόλπο Μόρκαμπ, καθώς παγιδεύθηκαν από τα ορμητικά κύματα της παλίρροιας. «Οι 19 νεκροί, 17 άνδρες και δύο γυναίκες, μεταφέρθηκαν παράνομα από την Κίνα στην Αγγλία, από δίκτυο αδίστακτων δουλεμπόρων», δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας. «Ευάλωτοι άνθρωποι αναγκάζονται να εργαστούν για εννέα ώρες σε ιδιαίτερα επικίνδυνες συνθήκες για 1,6 ευρώ», δήλωσε ο αξιωματούχος των αστυνομικών αρχών που ηγείται των ερευνών. Δεκαέξι άτομα επέζησαν.

ΤΟΑΠΡΙΛΙΟ ΑΠΟ TH CΙΑ

Δημοσιοποίηση εγγράφων της Στάζι

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Εγγραφα των μυστικών υπηρεσιών της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, τα οποία παραδόθηκαν από τη CIA την περασμένη χρονιά, θα δοθούν στη δημοσιότητα τον ερχόμενο Απρίλιο, σύμφωνα με χθεσινή δήλωση αξιωματούχων. Τα έγγραφα της Στάζι είναι πιθανό να αποκαλύψουν τη δράση πρώην Ανατολικογερμανών κατασκόπων στη Δύση. Εκπρόσωπος των ομοσπονδιακών αρχείων της Γερμανίας, όπου αποθηκεύονται τα αρχεία της Στάζι, δήλωσε ότι η ετοιμασία των cd-Rom’s θα έχει ολοκληρωθεί σε δύο μήνες, οπότε και θα διατεθούν σε δημοσιογράφους και ερευνητές. Τα έγγραφα με το κωδικό όνομα «Ξύλο τριανταφυλλιάς», τα οποία απέκτησε η CIA μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, περιέχουν σημαντικά στοιχεία για τη Γερμανία του Ψυχρού Πολέμου. 

ΣΥΜΦΩΝΑ ME ΤΟΥΣ NEW YORK ΤΙΜΕS

Σχέσεις Ιράκ και Αλ Κάιντα

ΝΕΑ YOPKH. Αντιαμερικανός ο οποίος δρα στο Ιράκ απηύθυνε έκκληση βοήθειας στα ηγετικά στελέχη της Αλ Κάιντα, προκειμένου να προκαλέσουν σεκταριστικό πόλεμο μεταξύ σιιτών και σουνιτών μουσουλμάνων, σε μια προσπάθεια εκδίωξης των Αμερικανών από τη χώρα, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα των New York Times. Το σχέδιο αυτό παρουσιάζεται σε 17σελίδη αναφορά, την οποία κατέσχεσαν οι αμερικανικές δυνάμεις από κατηγορούμενο ως μέλος της Αλ Κάιντα στο Ιράκ, Ιορδανό Αμπού Μουσάμπ Αλ Ζαραουί. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η αναφορά συνιστά την ισχυρότερη απόδειξη μέχρι σήμερα για τις σχέσεις μεταξύ εξτρεμιστών στο Ιράκ και της Αλ Κάιντα.

ΛΙΓΕΣ ΩΡΕΣ META ΤΗΕΠΕΜΒΑΣΗ

Πέθανε βρέφος με δύο κεφάλια

ΣΑΝΤΟ ΝΤΟΜΙΝΓΚΟ. Εξέπνευσε μετά το πέρας της εγχείρησης για την αφαίρεση του δεύτερου κεφαλιού, το μικρό κορίτσι το οποίο γεννήθηκε με δύο κεφάλια, σύμφωνα με ανακοίνωση των γιατρών. H ιατρική ομάδα του νοσοκομείου παιδιατρικής νευροχειρουργικής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας ολοκλήρωσε την 11ωρη περίπλοκη χειρουργική επέμβαση την περασμένη Παρασκευή το βράδυ. H οκτώ εβδομάδων Ρεβέκα Μαρτίνες πέθανε επτά ώρες αργότερα, ξημερώματα Σαββάτου, από καρδιακό επεισόδιο λόγω μετεγχειρητικής αιμορραγίας. «Δεν πρόκειται για ιατρικό λάθος. Το βράδυ μετά την εγχείρηση η Ρεβέκα ήταν σε σταθερή κατάσταση. Κάποια στιγμή στη μέση της νύχτας, άρχισε να αιμορραγεί», δήλωσε ο επικεφαλής της ιατρικής ομάδας.

ΕΠΕΙΤΑ ΑΠΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

Ισόβια σε βιαστές, στην Ελβετία

ΓΕΝΕΥΗ. Την ισόβια κάθειρξη των βιαστών και όσων καταδικάζονται για βίαια εγκλήματα, χωρίς αναστολή, αποφάσισαν οι Ελβετοί ψηφοφόροι υπερψηφίζοντας σε δημοψήφισμα σχετικό νόμο. Την πρόταση νόμου, την οποία εκπρόσωποι της κυβέρνησης έκριναν υπερβολική, και η οποία θα συμπεριληφθεί στο Σύνταγμα της χώρας, υπερψήφισαν το 56,2% των ψηφοφόρων σε ένα από τα συχνά πειράματα άμεσης δημοκρατίας. «O κόσμος σκέπτεται διαφορετικά από τους πολιτικούς», δήλωσε η μητέρα 13χρονης, η οποία υπήρξε θύμα βιασμού και κακοποίησης. H τροπολογία του Συντάγματος προβλέπει την καταδίκη σε ισόβια κάθειρξη χωρίς αναστολή ή προσωρινή απελευθέρωση όλων όσοι χαρακτηρίζονται ως ιδιαίτερα βίαιες και ανίατες περιπτώσεις, από δύο τουλάχιστον ανεξάρτητους ειδήμονες κατά τη διάρκεια της νομικής διαδικασίας.

ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΞΕΝΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Εκρυθμη κατάσταση στην Αϊτή

ΠΟΡΤ O ΠΡΙΝΣ, Αϊτή. Για προσπάθεια διενέργειας πραξικοπήματος κατηγόρησε την αντιπολίτευση, την ώρα που εξαπλώνονται οι ταραχές στη χώρα, ο πρωθυπουργός της Αϊτή, Ιβον Νέπτιουν. H αντιπολίτευση αρνήθηκε κάθε υποστήριξη, κάνοντας έκκληση για ξένη παρέμβαση προκειμένου να αποφευχθεί ο εμφύλιος πόλεμος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή