Πρόεδρος του πολέμου ο Μπους

Πρόεδρος του πολέμου ο Μπους

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Σε αντεπίθεση γοητείας προχωράει ο Αμερικανός πρόεδρος Μπους σε μία προσπάθεια να αντιπαρέλθει την πτώση της δημοτικότητάς του που κυμαίνεται γύρω στο 48 με 50% και να επισκιάσει το ρεύμα που παρουσιάζει ο Δημοκρατικός υποψήφιος πρόεδρος Τζον Κέρι. O πρόεδρος Μπους εμφανίσθηκε, την Κυριακή, στην πρωινή -λαϊκή- τηλεοπτική ζώνη για να υπεραμυνθεί των πολεμικών του επιδόσεων, όχι μόνο στο Ιράκ αλλά και στο Βιετνάμ. Αντιμέτωπος με αμείλικτα ερωτήματα για την απόφασή του να υπηρετήσει στην εθνική φρουρά του Τέξας στη διάρκεια του πολέμου στο Βιετνάμ, σε αντίθεση με τον παρασημοφορημένο Κέρι, ο οποίος τραυματίστηκε τρεις φορές στη σύρραξη, ο Μπους αρκέσθηκε να πει ότι «έκανε το καθήκον του» και επικαλέσθηκε τις ιδεολογικές του επιφυλάξεις για τη στάση του εκείνη την εποχή.

Χαρακτηρίζοντας τον εαυτό του πρόεδρο σε καιρό πολέμου, ο πρόεδρος Μπους στην προχθεσινή τηλεοπτική του συνέντευξη στο NBC δήλωσε ότι η εισβολή στο Ιράκ ήταν επιβεβλημένη, επειδή ο Σαντάμ θα μπορούσε να προχωρήσει στην ανάπτυξη πυρηνικού όπλου. «Περίμενα ότι θα βρω τα όπλα μαζικής καταστροφής», παραδέχθηκε στη συνέχεια ο πλανητάρχης, ο οποίος απέρριψε κατηγορηματικά οιαδήποτε υπόνοια ότι η απόφαση για την επιχείρηση βασίσθηκε σε εσφαλμένες πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών. O Μπους άφησε μάλιστα να εννοηθεί ότι ο Σαντάμ είναι πιθανό να κατέστρεψε ή να εξήγαγε τα απαγορευμένα όπλα, τα οποία αποτέλεσαν το βασικό επιχείρημα της Ουάσιγκτον για την έναρξη του πολέμου. Ερωτηθείς για την τύχη του Οσάμα μπιν Λάντεν, τον οποίο είχε υποσχεθεί πως θα συλλάβει «νεκρό ή ζωντανό», ο Μπους δίστασε να επιβεβαιώσει την πρόβλεψη Ρεπουμπλικανού βουλευτή ότι ο Λάντεν θα εντοπισθεί πριν από τις προεδρικές εκλογές. «Εκτιμώ την αισιοδοξία του, δεν έχω ιδέα αν θα τον πιάσουμε ή θα τον παραπέμψουμε στη Δικαιοσύνη. Ξέρω ότι τον κυνηγάμε», ήταν η συγκρατημένη δήλωσή του.

Η πρώτη μεγάλη συνέντευξη του Αμερικανού προέδρου σε κυριακάτικο talk show ήρθε σε μια στιγμή που η δημοτικότητά του έχει κατρακυλήσει στις 48 ποσοστιαίες μονάδες έναντι 56% πριν από ένα μήνα. Την ίδια στιγμή εδραιώνεται η δημοτικότητα του Κέρι, ενώ το 45% των Αμερικανών ψηφοφόρων πιστεύει ότι ο Μπους δεν θα έπρεπε να επανεκλεγεί. Το ζήτημα της στρατιωτικής θητείας των πιθανών μονομάχων απασχολεί το εκλογικό σώμα: σύμφωνα με δημοσκόπηση του περιοδικού TIME, το 60% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι ο Κέρι έκανε το καθήκον του στο Βιετνάμ, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τον Μπους είναι 39%. Ωστόσο, ο γερουσιαστής της Μασαχουσέτης έχει αρκετά ευάλωτα σημεία, αφού η ίδια έρευνα αποκαλύπτει ότι το 21% του δείγματος δεν πρόκειται να τον ψηφίσει επειδή τον θεωρεί «υπερβολικά αριστερό».

Υποσχέσεις για θέσεις εργασίας

Οπως αναφέρει σε χθεσινή της ανάλυση η βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν», ο ίδιος ο Κέρι επιχειρεί να ανταποκριθεί στον προβληματισμό των ψηφοφόρων και να προλάβει τις ρεπουμπλικανικές επιθέσεις, αποκαλώντας τις πολιτικές επιλογές του Μπους «ακραία δεξιές». Οποια κι αν ήταν τα αποτελέσματα της συνέντευξης, η τηλεοπτική του εμφάνιση απέδειξε ότι ο Λευκός Οίκος αποφάσισε πως δεν μπορεί απλώς να δαπανήσει 100 εκατομμύρια δολάρια σε διαφημίσεις για να μετατρέψει τον Δημοκρατικό υποψήφιο σε ένα δεύτερο Μάικλ Δουκάκη. Οι Δημοκρατικοί δεν σταματούν πάντως να επιτίθενται στον Μπους για τη δεινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η αγορά εργασίας. Αντίθετα, ο Μπους διέβλεψε αλλαγή του κλίματος στην κυριακάτικη συνέντευξή του και δήλωσε ότι είναι η κατάλληλη εποχή για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή