Οι αλλεργίες εξελίσσονται σε επιδημία…

Οι αλλεργίες εξελίσσονται σε επιδημία…

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τουλάχιστον οι μισοί Ευρωπαίοι θα πάσχουν από κάποια μορφή αλλεργίας το 2015, αν τελικά δεν καταστεί δυνατός ο έλεγχος του νοσήματος που πλέον τείνει να λάβει επιδημικές διαστάσεις. Οι αλλεργίες ευθύνονται για τις απουσίες εκατομμυρίων παιδιών από τα μαθήματα, την παραμονή τους στα νοσοκομεία αλλά και την απώλεια πολλών εκατομμυρίων ωρών εργασίας ετησίως.

Πανευρωπαϊκή έρευνα

Η διόλου ευχάριστη πρόβλεψη πυροδότησε την ευρύτερη έρευνα, μέχρι σήμερα, σχετικά με τα αίτια της αλλεργίας και του άσθματος, που θα ξεκινήσει σε ολόκληρη την Ευρώπη την Πέμπτη. Επιστήμονες από πολλά κράτη της Γηραιάς Ηπείρου θα συντονίσουν τις επιμέρους έρευνες σε μια προσπάθεια να διαπιστώσουν γιατί αυξάνονται αλματωδώς οι πάσχοντες, ενήλικες και τα παιδιά, που εμφανίζουν ασθματικές κρίσεις.

Η αύξηση των αλλεργιών προκαλεί έντονη ανησυχία. Εως το 2015, οι ερευνητές προβλέπουν ότι οι μισοί από αυτούς που διαβάζουν τούτες τις γραμμές θα είναι αλλεργικοί σε διάφορα αλλεργιογόνα, όπως είναι λόγου χάρη το τσίμπημα της μέλισσας ή της σφήκας, που μπορεί να επιφέρει τον θάνατο. Περισσότερο από το ένα τρίτο όσων πάσχουν από αλλεργία δεν μπορούν να δειπνήσουν σε εστιατόριο ή πρέπει να αποφεύγουν οτιδήποτε πυροδοτεί την αλλεργική αντίδραση, όπως αρώματα, απορρυπαντικά ή ζώα. Το άσθμα ευθύνεται για την απώλεια περίπου εννέα δισεκατομμυρίων(!!) εργατοωρών ετησίως στην Ε.Ε.

Περισσότερη ανησυχία, όμως, προκαλούν οι αλλεργίες στα παιδιά που ευθύνονται για τον αυξανόμενο αριθμό ασθματικών ενηλίκων. Πριν από 30 χρόνια, το ένα τρίτο των κρίσεων άσθματος οφειλόταν σε διάφορες αλλεργίες. Σήμερα το ποσοστό υπερβαίνει το 80%. Επίσης, το άσθμα είναι το βασικό αίτιο απουσιών από τα μαθήματα καθώς και παραμονής παιδιών στο νοσοκομείο σε όλο τον κόσμο. Ιδιαίτερα ευάλωτα είναι τα παιδιά στη Βρετανία.

«Πρωταθλητές»

Η Διεθνής Μελέτη Ασθματος και Αλλεργιών κατά την Παιδική Ηλικία διαπίστωσε ότι η Βρετανία έχει τους περισσότερους ασθματικούς εφήβους στην E.E. Ακολουθούν, Ιρλανδία, Μάλτα και Φινλανδία. Ωστόσο, μεγαλύτερα ποσοστά ασθματικών εφήβων, παγκοσμίως, καταγράφονται στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. O Πολ βαν Κάουενμπερζ, κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Γάνδης στο Βέλγιο είναι ο συντονιστής της πενταετούς έρευνας στην οποία θα συμμετάσχουν 25 πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα αναζητώντας απαντήσεις σε εννέ ερωτήματα-κλειδιά για την εξήγηση των επιδημικών διαστάσεων που έχουν λάβει οι αλλεργίες. H ευρωπαϊκή επιτροπή θα καταβάλει 14,4 εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα που ονομάζεται «Ευρωπαϊκό Δίκτυο Αλλεργιών και Ασθματος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή