O ύποπτος δικαστής, ο Μπους και τα όπλα

O ύποπτος δικαστής, ο Μπους και τα όπλα

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Αντιδράσεις έχει προκαλέσει στις ΗΠΑ ο διορισμός από τον Τζορτζ Μπους πρώην δικαστικού, ο οποίος έχει στο παρελθόν εμπλακεί σε μεγάλο σκάνδαλο συγκάλυψης στοιχείων, στην ειδική επιτροπή που θα εξετάσει τα αίτια της αποτυχίας των υπηρεσιών πληροφοριών στην υπόθεση των όπλων μαζικής καταστροφής του Ιράκ. Την ίδια στιγμή, δύο στενοί συνεργάτες του κ. Μπους κατέθεσαν χθες ενώπιον προανακριτικής επιτροπής κατηγορούμενοι για τη διαρροή του ονόματος πράκτορα της CIA. Τα βέλη των Δημοκρατικών δέχεται ο κ. Μπους για την επιλογή του να διορίσει σε ρόλο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη δικομματική επιτροπή που θα εξετάσει το ζήτημα των εσφαλμένων προπολεμικών πληροφοριών για το Ιράκ, τον συνταξιούχο δικαστικό Λόρενς Σίλμπερμαν.

«Σκοτεινός» ρόλος

Ο τελευταίος είναι γνωστός για τον «σκοτεινό» ρόλο του στην υπόθεση της ανατροπής της πρωτόδικης καταδικαστικής απόφασης κατά του συνταγματάρχη Ολιβερ Νορθ, ο οποίος το 1990 είχε παραδεχθεί τον ρόλο στο σκάνδαλο Ιράν-Κόντρα. O Νορθ είχε αναλάβει την ευθύνη της μυστικής πώλησης όπλων στο Ιράν και τη χρηματοδότηση των αντικομμουνιστών ανταρτών Κόντρα της Νικαράγουα από τα έσοδα της συναλλαγής, αρνούμενος την όποια ανάμειξη του τότε πρόεδρου, Ρόναλντ Ρέιγκαν. O Σίλμπερμαν ήταν ένας από τους δύο δικαστές που είχε ψηφίσει υπέρ της ανατροπής της καταδικαστικής απόφασης. H αποφυλάκιση του γνωστού και ως «μάρτυρα της αμερικανικής ακροδεξιάς» είχε προκαλέσει σάλο στις ΗΠΑ.

Στο μεταξύ, ο ειδικός σύμβουλος του κ. Μπους, Καρλ Ρόουβ και ο επικεφαλής του γραφείου του κ. Τσέινι, Λούις Λίμπι, οι οποίοι κατηγορούνται ότι αποκάλυψαν το όνομα πράκτορα της CIA σε αρθρογράφο της «Ουάσιγκτον Ποστ» κλήθηκαν χθες να καταθέσουν ενώπιον προανακριτικής επιτροπής, η οποία θα αποφασίσει αν πρέπει να παραπεμφθούν σε δικαστήριο. Το όνομα της Βάλερι Πάλμερ αποκαλύφθηκε όταν ο σύζυγός της και πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στη Γκαμπόν, Τζόσεφ Γουίλσον, υποστήριξε σε άρθρο του ότι η τελευταία είχε μεταβεί στον Νίγηρα για λογαριασμό της CIA το 2002.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή