Φονική επιδρομή των Ισραηλινών χθες στη Γάζα

Φονική επιδρομή των Ισραηλινών χθες στη Γάζα

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Με λουτρό αίματος απειλεί η Χαμάς, μετά τη χθεσινή πολύνεκρη επιδρομή που πραγματοποίησε ο ισραηλινός στρατός στην πόλη της Γάζας. Τουλάχιστον 15 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από τριάντα τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια σφοδρότατης μάχης που ξέσπασε στο ανατολικό τμήμα της πόλης όταν άνδρες του ισραηλινού στρατού επιχείρησαν να συλλάβουν παραστρατιωτικούς, οι οποίοι είχαν νωρίτερα εξαπολύσει επίθεση με ρουκέτες εναντίον εβραϊκών οικισμών.

Επιδιώκοντας να απαντήσει άμεσα στη χθεσινή, δεύτερη σε διάστημα ενός μηνός, αιματηρή επιδρομή του ισραηλινού στρατού στην πόλη της Γάζας, η Χαμάς διέταξε όλους του πυρήνες της να συντονιστούν προκειμένου να διεξάγουν μαζικές επιθέσεις αυτοκτονίας. Είχε προηγηθεί πολύνεκρη επιδρομή των Ισραηλινών στην πόλη της Γάζας, κατά τη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκαν 15 Παλαιστίνιοι και τραυματίστηκαν δεκάδες, μεταξύ των οποίων και αρκετοί πολίτες. Στους νεκρούς συγκαταλέγονται και ηγετικά στελέχη της Χαμάς, όπως ο Χανί Αμπού Σκαΐλα και ο γιος του Αχμέντ Χίλες, Μοχάμεντ. Οι συμπλοκές ξεκίνησαν τις πρώτες πρωινές ώρες, όταν Ισραηλινοί στρατιώτες προσπάθησαν να συλλάβουν ομάδα ενόπλων που είχε επιτεθεί με ρουκέτες εναντίον εβραϊκών οικισμών της περιοχής. Την ίδια στιγμή, ο ισραηλινός στρατός πραγματοποιούσε μεγάλη επιχείρηση στη Ραφάχ, κατά τη διάρκεια της οποίας ένας ακόμη Παλαιστίνιος σκοτώθηκε και πέντε τραυματίστηκαν. Με ανακοίνωσή τους οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις υποστηρίζουν ότι στόχος της επιχείρησης ήταν η ανατίναξη υπόγειων στοών που χρησιμοποιούνται από τους Παλαιστινίους για την παράνομη εισαγωγή οπλισμού από την Αίγυπτο.

Το κλίμα έντασης που επικρατεί στη Μέση Ανατολή επιβαρύνθηκε περισσότερο με τη δημοσιοποίηση των προθέσεων του κ. Μοφάζ, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της παραμονής του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας, ακόμα και μετά την εκκένωση των εβραϊκών οικισμών. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Χααρέτζ», ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας θεωρεί ότι η παρουσία του στρατού στην περιοχή μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί στο μέλλον, ενώ παράλληλα θα στείλει το μήνυμα ότι ο «πόλεμος» για την εξάρθρωσή τους θα συνεχιστεί.

Σκάνδαλο με τη Σούχα Αραφάτ

Τα σκάνδαλα διαφθοράς, τέλος, κλονίζουν μετά την ισραηλινή κυβέρνηση και την Παλαιστινιακή Αρχή. Γάλλοι εισαγγελείς επιβεβαίωσαν δημοσιεύματα που τους ήθελαν να διεξάγουν έρευνα για τις διατραπεζικές συναλλαγές ύψους 11,5 εκατ. δολ. από την Ελβετία σε δύο λογαριασμούς τράπεζας του Παρισιού, οι οποίοι ανήκουν στη σύζυγο του κ. Αραφάτ, Σούχα. Την ίδια στιγμή, ειδική επιτροπή της παλαιστινιακής Βουλής ξεκίνησε έρευνα γύρω από τη δράση της εταιρείας παραγωγής τσιμέντου Αλ Κουντς, η οποία είναι ιδιοκτησίας της οικογένειας Κορέι. H ισραηλινή τηλεόραση, μάλιστα, μετέδωσε ότι η εταιρεία παρείχε υλικά για την κατασκευή τμήματος του περιβόητου «τείχους ασφαλείας». O κ. Κορέι, πάντως, χαρακτήρισε «ανάξιες λόγου» τις κατηγορίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή