Από την Ντόλι μέχρι τα ανθρώπινα κλωνοποιημένα έμβρυα

Από την Ντόλι μέχρι τα ανθρώπινα κλωνοποιημένα έμβρυα

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1997 Επιστήμονες στο Ινστιτούτο Ρόσλιν της Σκωτίας ανακοινώνουν την επιτυχημένη αναπαραγωγή ενός πρόβατου, που ονομάζεται Ντόλι, με τη χρήση DNA από το κύτταρο ενήλικου προβάτου.

4 MAPTIOY 1997 O Αμερικανός πρόεδρος, Μπιλ Κλίντον, εκδίδει διάταγμα, το οποίο απαγορεύει τη χρήση ομοσπονδιακών κονδυλίων για την ανθρώπινη κλωνοποίηση, επικαλούμενος «ηθικά ζητήματα».

6 NOEMBPIOY 1997. Το Συμβούλιο της Ευρώπης υιοθετεί πρωτόκολλο, που απαγορεύει την ανθρώπινη κλωνοποίηση.

13 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1998 H Ντόλι γίνεται μητέρα, φέρνοντας στον κόσμο την Μπόνι.

22 ΙΟΥΛΙΟΥ 1998 Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Χαβάης ανακοινώνουν ότι κλωνοποίησαν τρεις γενιές ποντικιών από κύτταρα ενήλικων τρωκτικών.

10 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2000 Το ιαπωνικό υπουργικό συμβούλιο εγκρίνει νομοσχέδιο, που επιβάλλει πρόστιμα και ποινές φυλάκισης για όσους επιδίδονται σε ανθρώπινη κλωνοποίηση, χωρίς να απαγορεύει όμως συνολικά την έρευνα για την ανθρώπινη κλωνοποίηση.

31 ΙΟΥΛΙΟΥ 2001 H αμερικανική Βουλή θεσπίζει νομοθεσία, που ποινικοποιεί την κλωνοποίηση ανθρώπων με στόχο την τεκνοποίηση ή τη δημιουργία εμβρύων για ιατρική έρευνα.

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2002 Ιάπωνες ερευνητές, που κλωνοποίησαν περίπου δέκα ποντίκια, ανακοινώνουν ότι όλα τα ζώα πέθαναν πρόωρα.

27 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2002 Επιτροπή της Βουλής των Λόρδων δίνει το πράσινο φως σε Βρετανούς επιστήμονες να κλωνοποιήσουν ανθρώπινα έμβρυα για ερευνητικούς σκοπούς και να συστήσουν την πρώτη τράπεζα εμβρυικών βλαστοκυττάρων.

27 NOEMBPIOY 2002 Το Βατικανό καταδικάζει την κλωνοποίηση ανθρώπινου εμβρύου από Αμερικανούς ερευνητές, με το επιχείρημα ότι παρεμβαίνουν στην ανθρώπινη ζωή.

27 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2002 H Clonaid, μία εταιρεία που σχετίζεται με την αίρεση των Ραελιανών, ανακοινώνει τη δημιουργία του πρώτου ανθρώπινου κλώνου, ενός κοριτσιού.

6 IANOYAPIOY 2003 Ανεξάρτητος επιστήμονας και δημοσιογράφος, ο οποίος καλείται από την Clonaid να επιβεβαιώσει την κλωνοποίηση ανθρώπου, αποκηρύσσει τον ισχυρισμό τους ως μία πιθανή σύνθετη φάρσα.

14 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2003 H 6χρονη Ντόλι, το πρώτο κλωνοποιημένο θηλαστικό, θανατώνεται με ένεση μετά την ανίχνευση καλπάζουσας πνευμονολογικής νόσου.

6 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2003 Ιταλοί επιστήμονες δηλώνουν ότι δημιούργησαν το πρώτο κλωνοποιημένο άλογο από το κύτταρο ενός ενήλικου αλόγου.

11 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2003 H Κάτω Βουλή στη Γαλλία ενέκρινε νομοσχέδιο, που ποινικοποιεί την ανθρώπινη κλωνοποίηση. Παράβαση της σχετικής νομοθεσίας επισείει 30ετή ποινή κάθειρξης και πρόστιμο ύψους 7,5 εκατομμύρια ευρώ.

16 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2003 Επιστήμονες στο ερευνητικό κέντρο της Μασαχουσέτης, οι μόνοι ερευνητές που απέδειξαν δημόσια ότι κλωνοποίησαν ανθρώπινο έμβρυο, δηλώνουν ότι επανέλαβαν με επιτυχία το εγχείρημα.

17 IANOYAPIOY 2004 O ειδικός σε θέματα τεχνητής γονιμοποίησης, δρ Παναγιώτης Ζαβός, δηλώνει ότι εμφύτεψε ένα κλωνοποιημένο ανθρώπινο έμβρυο στη μήτρα μίας γυναίκας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή