Επιφυλακτικά τα κράτη E.E.

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. H επικεφαλής της βρετανικής υπηρεσίας, αρμόδια για τις εξελίξεις στα θέματα ανθρώπινης αναπαραγωγής και εμβρυολογίας HFEA, Σούζι Λέδερ, χαιρέτισε χθες την είδηση για κλωνοποίηση ανθρωπίνων εμβρύων από Νοτιοκορεάτες επιστήμονες. «Πρόκειται για σπουδαία νέα από αξιόλογο ερευνητικό κέντρο της Νότιας Κορέας. Δεν προσπαθούν να δημιουργήσουν κλωνοποιημένο μωρό και πραγματοποιούν σημαντικό βήμα», ανέφερε χαρακτηριστικά η Λέδερ.

Η Βρετανία, αντίθετα με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην προώθηση της τεχνολογίας της κλωνοποίησης, ενώ πριν από δύο χρόνια, το βρετανικό Κοινοβούλιο απεδέχθη αίτημα της επιστημονικής κοινότητας για διενέργεια πειραμάτων ανθρώπινης κλωνοποίησης, μόνο κατόπιν ειδικής άδειας. Το Κοινοβούλιο της Γαλλίας, αντίθετα, επέλεξε να υπερψηφίσει νομοσχέδιο τον περασμένο Δεκέμβριο, το οποίο προβλέπει ποινές 30 ετών φυλάκισης και πρόστιμο 7,5 εκατομμυρίων ευρώ, για όποιον κλωνοποιήσει παράνομα ανθρώπινο έμβρυο.

Σε μία επίδειξη ανοικτού πνεύματος, όμως, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε στις 19 Νοεμβρίου του 2003 υπέρ της χρηματοδότησης ερευνών βλαστοκυττάρων. H απόφαση της Ευρωβουλής πιέζει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να απελευθερώσουν κονδύλια ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ για αυστηρά ελεγχόμενες μελέτες, με ανθρώπινα έμβρυα και στόχο την ανακάλυψη αποτελεσματικών σκευασμάτων για την αντιμετώπιση της νόσου του Αλτσχάιμερ και του Πάρκινσον. H απόφαση της Ευρωβουλής δεν είναι ωστόσο δεσμευτική, αφήνοντας την τελική απόφαση στα κράτη-μέλη. Αυτά θα αποφασίσουν σε εύθετο χρόνο εάν θα αρθεί το μορατόριουμ που απαγορεύει στις Βρυξέλλες να δαπανούν κεφάλαια για τέτοιες έρευνες.

Ο ευρωβουλευτής των Βρετανών Φιλελεύθερων Δημοκρατών Νικ Κλεγκ εξηγεί: «Αν και υπάρχουν ακόμη πολλές ηθικές αμφιβολίες για το θέμα της έρευνας βλαστοκυττάρων, είναι πολύ σημαντικό οι έρευνες αυτές να συντηρηθούν, κάτω από αυτηρούς ελέγχους». O ευρωβουλευτής των Βρετανών Εργατικών Εριλ Μακνάλι λέει: «Οι έρευνες αυτές δεν γίνονται από απλό επιστημονικό ενδιαφέρον. Φέρνουν ελπίδα στους πάσχοντες και θα οδηγήσουν σύντομα στη σωτηρία πολλών ζωών».

«Εργαστηριακό όργανο»

Η Ιρλανδή ευρωβουλευτής Ντέινα Σκάλον, εκπροσωπώντας τους Καθολικούς ψηφοφόρους της, επισημαίνει: «H συμφωνία του Ευρωκοινοβουλίου είναι λυπηρή. H ανθρώπινη ζωή γίνεται εργαστηριακό όργανο». Οι διαφωνίες των καθολικών οφείλονται στο γεγονός ότι τα βλαστοκύτταρα έχουν την ικανότητα να αναπτυχθούν σε οποιονδήποτε ανθρώπινο ιστό, ενώ μόλις συλλεγούν, μπορούν να παραμείνουν στο εργαστήριο επ’ αόριστον.

Χώρες με καθολικές μειονότητες, όπως η Γερμανία, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Αυστρία δεν πρόκειται να επικυρώσουν την απόφαση της Ευρωβουλής, παρά τις προειδοποιήσεις της Κομισιόν για ευρωπαϊκή καθυστέρηση στον τομέα της βιοτεχνολογίας. Ολλανδία και Βρετανία επιτρέπουν τη συλλογή βλαστοκυττάρων από πλεονάζοντα έμβρυα, αυτά δηλαδή που προέρχονται από τεχνητή γονιμοποίηση. H Βρετανία δε είναι η μόνη χώρα της E.E., η οποία επιτρέπει τη δημιουργία ανθρώπινων εμβρύων από βλαστοκύτταρα. Ερευνητές εκτιμούν ότι η προοδευτική αντιμετώπιση του Βρετανού νομοθέτη στα ζητήματα κλωνοποίησης έχουν προκαλέσει «διαρροή εγκεφάλων» από τις ΗΠΑ, καθώς κορυφαίοι ερευνητές καταφεύγουν στη Βρετανία για να συνεχίσουν τις μελέτες τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή