ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ

Βυθίστηκαν δύο πλοία στα Στενά του Βοσπόρου

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Κλειστά για δεύτερη ημέρα παρέμειναν χθες τα Δαρδανέλια και τα Στενά του Βοσπόρου, καθώς η κακοκαιρία που μαίνεται στην περιοχή οδήγησε στη βύθιση δύο πλοίων. Το πρώτο πλοίο, που μετέφερε κάρβουνο υπό καμποτζιανή σημαία, βυθίστηκε σε απόσταση 7,5 μιλίων από τον Βόσπορο, με αποτέλεσμα να αγνοείται το 20μελές πλήρωμα, ουκρανικής και βουλγαρικής εθνικότητας. Το δεύτερο, το «Μάρε», με σημαία Σεν Βίνσεντ, βυθίστηκε χθες μετά τη σύγκρουσή του με άλλο εμπορικό πλοίο στα Δαρδανέλια την Πέμπτη. Ενα μέλος του πληρώματος αγνοείται, ενώ δέκα άλλα διεσώθησαν. H κακοκαιρία παρέλυσε την Κωνσταντινούπολη και την Αγκυρα, όπου τα σχολεία παρέμειναν κλειστές και οι Αρχές ζητούσαν από τους οδηγούς να αποφεύγουν την κυκλοφορία, για να αποφευχθούν οι μαζικοί εγκλωβισμοί στο χιόνι, όπως παρατηρήθηκαν στην κακοκαιρία του περασμένου μήνα.

ΑΠΟ ΧΘΕΣΙΝΗ ΕΚΡΗΞΗ

Νεκρός πρώην Τσετσένος πρόεδρος

ΝΤΟΧΑ, KATAP. O πρώην πρόεδρος της αποσχισθείσας από τη Ρωσία, Τσετσενίας, Ζελιμχάν Γιανταρμπίγιεφ, έχασε χθες τη ζωή του σε έκρηξη, στην οποία επίσης βρήκαν τον θάνατο οι δύο σωματοφύλακές του και τραυματίστηκε σοβαρά ο γιος του. O Γιανταρμπίγιεφ και οι συνοδοί του επέστρεφαν από την προσευχή της Παρασκευής σε τέμενος στην πρωτεύουσα του Κατάρ, Ντόχα, με το αυτοκίνητο, όταν αυτό τινάχθηκε στον αέρα. O Γιανταρμπίγιεφ είχε υπηρετήσει ως αντιπρόεδρος στην κυβέρνηση του αυτονομιστή Τζοχάρ Ντουντάγιεφ και ήταν υπηρεσιακός πρόεδρος όταν η Τσετσενία είχε κερδίσει ντε φάκτο την ανεξαρτησία της, την περίοδο 1996-1997. O Γιανταρμπίγιεφ δεν έκρυβε τις σχέσεις του με τους Ταλιμπάν (είχε ανοίξει τσετσενική «πρεσβεία» στην Καμπούλ και «προξενείο» στην Κανταχάρ) αλλά αρνούνταν ότι το τρομοκρατικό δίκτυο της Αλ Κάιντα ενίσχυε τους Τσετσένους αυτονομιστές. Την τελευταία τριετία, ο Γιανταρμπίγιεφ ζούσε στο Εμιράτο του Κατάρ, όπου εθεωρείτο αρμόδιος για τη διακίνηση πόρων προς τους Τσετσένους αντάρτες.

ΜΕ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ

Επισήμως υποψήφιος ο Πούτιν

ΜΟΣΧΑ. O Βλαντιμίρ Πούτιν επισημοποίησε με τηλεοπτικό του διάγγελμα την υποψηφιότητά του στις προσεχείς προεδρικές εκλογές της Ρωσίας, υποστηρίζοντας ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του έβαλε τέλος στη μετασοβιετική περίοδο αβεβαιότητας. O Ρώσος πρόεδρος υποσχέθηκε επιτάχυνση του ρυθμού των μεταρρυθμίσεων εφόσον επανεκλεγεί στο Κρεμλίνο και ραγδαία βελτίωση του βιοτικού επιπέδου. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο κ. Πούτιν, ο οποίος φέρεται να χαίρει της υποστηρίξεως του 70% των ψηφοφόρων, αναμένεται να επικρατήσει εύκολα επί των έξι αντιπάλων του στις εκλογές τις 14ης Μαρτίου. O ίδιος ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει στα τηλεοπτικά ντιμπέιτ, ενώ οι επικριτές του υποστηρίζουν πως η εκλογική μάχη είναι άνιση καθώς ο κ. Πούτιν έχει εξασφαλίσει τον έλεγχο των μεγαλύτερων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης της χώρας.

ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

Μείωση γεννήσεων μέχρι το 2050

ΣΙΑΤΛ. H αναμενόμενη εξασθένηση των αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου τα επόμενα χρόνια θα έχει συνέπεια τη δραστική μείωση των γεννήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο, υποστηρίζει Αμερικανίδα επιστήμονας. Σύμφωνα με τις πλέον πρόσφατες εκτιμήσεις, ο πληθυσμός της Γης θα αυξηθεί από 6,3 δισεκατομμύρια στα 9 μέχρι το 2050. «Οι οικονομικές δυσκολίες αποτρέπουν τους γάμους και τις γεννήσεις», τόνισε η ανθρωπολόγος Βιρτζίνια Αμπερνίθι, κατά τη διάρκεια συνεδρίου στο Σιάτλ. H τελευταία προβλέπει ότι η διεθνής κοινότητα θα πληγεί από μια ιδιαίτερα επώδυνη οικονομική κρίση εξαιτίας της μείωσης των ενεργειακών αποθεμάτων. «H μη διαθεσιμότητα ενεργειακών πηγών θα οδηγήσει σε ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας, η οποία με τη σειρά της θα προκαλέσει πτώση των γεννήσεων», σημείωσε η δρ Αμπερνίθι.

ΑΙΤΙΑ H ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥΣ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΛΙΣΤΕΣ

«Εξέγερση» μεταναστών στη Γαλλία

ΠΑΡΙΣΙ. Νέες διαστάσεις λαμβάνει το πρόβλημα της ενσωμάτωσης των μεταναστών στη Γαλλία. Εξέχοντα μέλη του κεντροδεξιού κυβερνώντος κόμματος της χώρας απείλησαν να αποχωρήσουν αν στις λίστες των υποψηφίων του κόμματος, στις τοπικές εκλογές του Μαρτίου, δεν εκπροσωπηθούν δίκαια όλες οι μειονοτικές ομάδες της χώρας. Σημαντικά μέλη του UMP, του κόμματος του προέδρου Σιράκ, οι οποίοι είναι Γάλλοι «δεύτερης γενιάς» που γεννήθηκαν στη Βόρεια Αφρική, επεσήμαναν ότι θα είναι τυχεροί εάν 12 εξ αυτών καταφέρουν να περιληφθούν στις λίστες των υποψηφίων για τη διεκδίκηση 1.720 εδρών. H «εξέγερση» των μελών του UMP σημειώνεται στον απόηχο της ψήφισης του νόμου για την κατάργηση των θρησκευτικών συμβόλων στη γαλλική δημόσια εκπαίδευση, ο οποίος σύμφωνα με τους εμπνευστές του, αποσκοπεί στην ενσωμάτωση κυρίως των μελών της πολυπληθούς μουσουλμανικής κοινότητας στη γαλλική κοινωνία.

ΜΟΙΡΑΖΕΙ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΣΤΗ ΣΑΓΚΑΗ

Δωρεάν προφυλακτικά

ΣΑΓΚΑΗ. Δωρεάν προφυλακτικά θα λάβουν από τα ταμεία ενός κινηματογράφου με πολλές αίθουσες οι λάτρεις της Εβδομης Τέχνης οι οποίοι θα επιλέξουν αυτόν τον τρόπο ψυχαγωγίας σήμερα, ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της «Ημερησίας» της Σαγκάης, το Brodaband International Cineplex θα μοιράσει στους θεατές του σήμερα 3.000 δωρεάν προφυλακτικά. Σε μια εξελιγμένη πόλη, όπως η Σαγκάη, τα προφυλακτικά δεν μπορούν να αποτελούν πλέον ταμπού, είπε υπάλληλος του κινηματογράφου. H είδηση χαροποίησε πολλούς νέους αλλά προκάλεσε την αντίδραση των γηραιότερων, οι οποίοι δεν συμφωνούν με το άνοιγμα της Κίνας στα δυτικά ήθη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή