Ορόσημο στη θεραπευτική κλωνοποίηση

Ορόσημο στη θεραπευτική κλωνοποίηση

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέες ελπίδες για αποφασιστικά βήματα στην αποτελεσματικότητα των ιατρικών μεταμοσχεύσεων, νέες προσδοκίες για τη θεραπεία ανίκητων -μέχρι τώρα- ασθενειών, αλλά και νέες ανησυχίες για την απειλή της αναπαραγωγικής κλωνοποίησης γέννησε η εντυπωσιακή ανακοίνωση Νοτιοκορεατών ερευνητών, σύμφωνα με την οποία πέτυχαν την κλωνοποίηση 30 ανθρώπινων εμβρύων. Τα έμβρυα αυτά, μεγέθους μόλις 100 κυττάρων, παρέχουν τα υπερπολύτιμα βλαστοκύτταρα, τα ευπροσάρμοστα κύτταρα που μπορούν να συμβάλουν σε μια ιατρική επανάσταση. Την προηγούμενη Πέμπτη, ο καθηγητής Γου Σουκ Χουάνγκ δήλωνε περήφανος ότι «η προσέγγιση που δοκιμάζουμε ανοίγει τις πύλες στη χρήση κυττάρων ή και οργάνων κατά παραγγελίαν για μεταμοσχεύσεις και την εξεύρεση νέων θεραπειών. Τα βλαστοκύτταρα μπορούν να αναπτυχθούν και να εξειδικευθούν σε μυϊκά κύτταρα, νευρώνες ή ό,τι άλλο».

Πρόκειται αναμφίβολα για ένα ορόσημο στην Ιατρική, ένα σημαντικό σταθμό στην πορεία για την καταπολέμηση των ασθενειών. Θα χρειαστεί, βέβαια, πολλή δουλειά για να υπάρξουν συγκεκριμένες εφαρμογές.

Τα πράγματα όμως είναι πιο σύνθετα. Η σύγχρονη επιστήμη (και η Ιατρική) είναι καταδικασμένη να εμφανίζεται με το πρόσωπο του Ιανού, και ως μίστερ Τζέκιλ και ως δόκτωρ Χάιντ. Πίσω από τις εντυπωσιακές προσδοκίες της θεραπευτικής κλωνοποίησης, δηλαδή της κλωνοποίησης που δημιουργεί έμβρυα ορισμένων κυττάρων για αποκλειστικά θεραπευτικούς σκοπούς και δεν επιχειρεί να τα εμφυτεύσει σε μήτρα για να αναπτυχθούν σε βρέφη, καιροφυλακτούν οι τυχοδιώκτες των «παιδιών κατά παραγγελίαν». Υπάρχει διάχυτος ο φόβος ότι με τα βήματα της έρευνας ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία και κλωνο-παιδιών. «Ο κάθε Ζαβός έχει τώρα τη συνταγή έτοιμη», προειδοποιεί ο δρ Λάνζα, από τους πρωτεργάτες της θεραπευτικής κλωνοποίησης. Η προοπτική των προσπαθειών για τη δημιουργία παιδιών-κλώνων αντιμετωπίζεται από τους σοβαρούς επιστήμονες είτε ως «φρικαλέα» είτε ως ένα «κακόγουστο παραμύθι». Η συζήτηση για τη χρησιμότητα ή την αναγκαιότητα της θεραπευτικής κλωνοποίησης θα συνεχιστεί. Αλλά το κοινωνικό αίτημα της θέσπισης σαφέστατων και αυστηρών κανόνων που θα απαγορεύουν κάθε ενέργεια για την αναπαραγωγή μέσω κλωνοποίησης, σε παγκόσμιο επίπεδο μάλιστα, επανέρχεται με δραματική επικαιρότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή