ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΔΕΚΑΜΗΝΗ ΦΥΛΑΚΙΣΗ ΓΙΑ ΔΙΑΦΘΟΡΑ

Καταδικάστηκε ο πρώην υπουργός Φρανσουά Λεοτάρ

ΠΑΡΙΣΙ. O Αλέν Ζιπέ ενδέχεται να εγκαταλείψει τον ερχόμενο Ιούνιο την ηγεσία του κόμματος UMP, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας Liberation, ενώ αντικαταστάτης του Ζιπέ στην ηγεσία του κόμματος του Σιράκ θα είναι ο κ. Ραφαρέν. O Αλέν Ζιπέ σύμφωνα με το δημοσίευμα επιθυμεί να εγκαταλείψει τις πολιτικές του δραστηριότητες πριν από την εκδίκαση της υπόθεσής του από το εφετείο, το ερχόμενο φθινόπωρο. H κίνηση ερμηνεύεται από μέλη του UMP ως προσπάθεια κατοχύρωσης του Ραφαρέν στην ηγεσία του κόμματος, παραμερίζοντας τον Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος κατέχει την υποστήριξη της βάσης του κόμματος. Εν τω μεταξύ, καταδικάστηκε σε 10μηνη φυλάκιση με αναστολή για παράνομη χρήση τραπεζικού λογαριασμού, προκειμένου να μεταφέρει χρήματα στο πρώην Δημοκρατικό Κόμμα, το οποίο είχε συστήσει, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και στέλεχος του κόμματος του Ζακ Σιράκ, Φρανσουά Λεοτάρ.

Ο ΠΟΛΩΝΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ

Απειλή η «Ευρώπη δύο ταχυτήτων»

ΒΑΡΣΟΒΙΑ. Το ενδεχόμενο της διάλυσης θα έχει να αντιμετωπίσει η E.E. εάν υιοθετήσει την ιδέα μιας Ευρώπης «δύο ταχυτήτων», την οποία υποστηρίζουν το Βερολίνο και το Παρίσι», δήλωσε χθες ο πρόεδρος της Πολωνίας, Αλεξάντερ Κβανιέβσκι. «Τα αμέσως επόμενα χρόνια θα διαπιστώσουμε κατά πόσον η E.E. θα διατηρήσει το θεμέλιό της, την αρχή της αλληλεγγύης», δήλωσε ο Κβανιέβσκι. Εν τω μεταξύ, οι ηγέτες της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας προετοιμάζονται για να μετάσχουν στη σύνοδο κορυφής, την ερχόμενη Τετάρτη, στο Βερολίνο, στην οποία θα συζητηθούν σημαντικά ζητήματα της E.E. Την ανησυχία τους εξέφρασαν η Αυστρία, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Ολλανδία, οι οποίες ανησυχούν μήπως οι τρεις μεγάλες δυνάμεις σχεδιάσουν κοινή πολιτική ερήμην τους. «Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση για τον σχεδιασμό κάποιου ευρωπαϊκού διευθυντηρίου», έσπευσε να τονίσει ο Τόνι Μπλερ.

ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥ

Συλλήψεις τεσσάρων στο Κόσοβο

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Πρώην ένοπλος αντάρτης και τρεις συνεργάτες του, οι οποίοι κατηγορούνται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη διάρκεια του πολέμου στο Κόσοβο, συνελήφθησαν χθες το πρωί, σύμφωνα με ανακοίνωση τοπικών και αξιωματούχων του OHE. O Σελίμ Κρασνίκι υπήρξε τοπικός διοικητής της ένοπλης αλβανικής ομάδας KPC, η οποία προέκυψε μετά τη διάλυση του UCK. Κατηγορείται για τη δολοφονία ομοεθνών του Αλβανών την περίοδο 1998-99. Μέλη της KPC χαρακτήρισαν τις κατηγορίες άδικες και τόνισαν ότι πρόκειται για μια προσπάθεια εξίσωσης «του δίκαιου αγώνα του UCK» με τα εγκλήματα που διέπραξαν η σερβική αστυνομία και ο στρατός στο Κόσοβο.

ΓΙΑ ΤΟΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΤΩΠΥΡΗΝΙΚΩΥΛΙΚΩΝ

Η Κίνα υποστηρίζει το σχέδιο Μπους

ΠΕΚΙΝΟ. «H κυβέρνηση της Κίνας κατανοεί την αναγκαιότητα που οδήγησε στη θέσπιση του αμερικανικού σχεδίου για τον τερματισμό του παράνομου εμπορίου όπλων μαζικής καταστροφής και υποστηρίζει κάθε αντίστοιχη αρχή για μη διάδοση των πυρηνικών όπλων», δήλωσε χθες ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Τζον Μπόλτον, ο οποίος ωστόσο δεν υποστήριξε ότι η κινεζική κυβέρνηση εγκρίνει την Πρωτοβουλία Ασφαλείας για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών (PSI). H PSI θεσπίστηκε από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους τον Μάιο με στόχο την αναχαίτιση των WMD, των υλικών για την κατασκευή πυρηνικών όπλων και πυραύλων, τα οποία αποστέλλονται σε κράτη που η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών θεωρεί ύποπτα.

ΥΠΕΚΥΨΕ 15ΧΡΟΝΟΣ ΣΤΟ ΒΙΕΤΝΑΜ

21ο θύμα από γρίπη πουλερικών

ΑΝΟΪ. Αυξάνονται τα θύματα της γρίπης των πουλερικών, καθώς χθες ανακοινώθηκε ο θάνατος του 21ου θύματος, ένα 15χρονο αγόρι στο Βιετνάμ. «Δεν μπορούμε να καταλάβουμε πώς το αγόρι προσβλήθηκε από τον ιό», δήλωσε ο θεράπων ιατρός, η οικογένεια δεν διέθετε πουλερικά. O αριθμός των μολυσμένων πουλερικών στις 39 επαρχίες της χώρας φθάνει τα 26 εκατομμύρια. Παρότι δεν έχουν αναφερθεί κρούσματα στην Ινδία, το Πακιστάν, το Μπανγκλαντές, το Νεπάλ, τη Σρι Λάνκα, το Μπουτάν και τις Μαλδίβες, οι κυβερνήσεις των χωρών αυτών ανακοίνωσαν ότι θα συναντηθούν για να αντιμετωπίσουν το ζήτημα, μετά την ανακοίνωση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, σύμφωνα με την οποία η επιδημία του H5N1 θα είναι χειρότερη από εκείνη του SΑRS.

ΒΙΑΙΟΤΗΤΕΣ ΞΕΣΠΑΣΑΣΤΟ ΣΙΔΝΕΪ

Μάχες αστυνομίας – Αβορίγινων

ΣΙΔΝΕΪ. Ηγετικά στελέχη των Αβορίγινων καταδίκασαν χθες τις χειρότερες ταραχές που προκλήθηκαν από Αβορίγινες την τελευταία δεκαετία στο Σίδνεϊ, οι οποίες ξέσπασαν μετά τη δολοφονία από άνδρες της αστυνομίας ενός μαύρου ποδηλάτη. Περίπου εκατό Αβορίγινες επιτέθηκαν με κοκτέιλ μολότοφ, πέτρες και ξύλα κατά διακοσίων αστυνομικών στην περιοχή Ρέντφερν της πρωτεύουσας. Κατά την 9ωρη συμπλοκή τραυματίστηκαν τουλάχιστον σαράντα αστυνομικοί, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με σπασμένα κόκκαλα. Οι Αβορίγινες εξαγριώθηκαν από τον θάνατο 15χρονου, ο οποίος καρφώθηκε το Σάββατο το βράδυ σε μεταλλικό φράχτη ενώ τον καταδίωκαν αστυνομικοί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή