«Προνομιακή σχέση» για Τουρκία

«Προνομιακή σχέση» για Τουρκία

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ταραχή και αναστάτωση φαίνεται να προκάλεσε στην τουρκική ηγεσία η πρόεδρος των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών Αγγέλα Μέρκελ, ευρισκόμενη χθες στην Αγκυρα για επαφές με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον υπουργό Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ, τον υπουργό Εσωτερικών Αβδουλκαντίρ Ακσού και άλλους πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες. Με τον δικό της «τρίτο δρόμο» στον υπηρεσιακό χαρτοφύλακα, η κ. Μέρκελ, «προπομπός» του καγκελαρίου Σρέντερ, ο οποίος επισκέπτεται την Αγκυρα στα τέλη της εβδομάδας, «δεν έκλεισε την πόρτα της Ευρώπης στην Τουρκία», αλλά, εις ερμηνείαν της δικής της εκδοχής του «τρίτου δρόμου», αντιπρότεινε «προνομιακή εταιρική σχέση E.E. – Τουρκίας». Κατόπιν της δήλωσης αυτής, η τουρκική πολιτική τάξη αντέδρασε σύσσωμη. O κ. Ερντογάν απέρριψε καθ’ ολοκληρίαν τη θέση της κ. Μέρκελ με την αποστροφή «δεν τίθεται θέμα προνομιακής σχέσης, η λύση αυτή δεν υπάρχει στο χρονοδιάγραμμα της τουρκικής κυβέρνησης». H δήλωση Ερντογάν, η οποία διατυπώθηκε στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου, ύστερα από συνομιλίες με την πρόεδρο των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών, είχε ως προηγούμενο την αντίδραση και της αντιπολίτευσης, πρωτοστατούντος του πρώην υπερυπουργού Οικονομικών της κυβέρνησης Ετσεβίτ, Κεμάλ Ντερβίς. «Απαράδεκτη» χαρακτήρισε την πρόταση Μέρκελ ο κ. Ντερβίς, ενώ πρώην αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών και μέλος του κυβερνώντος ισλαμικού Κόμματος της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης κ. Σανάι εξέφρασε την ελπίδα ότι η πρόεδρος του CDU θα μεταβάλει γνώμη. H αλήθεια είναι ότι η λύση του «τρίτου δρόμου» κατά Μέρκελ δεν υπήρξε κεραυνός εν αιθρία, αλλά ήδη γνωστή από το παρελθόν θέση, όχι μόνο του CDU, αλλά και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. H πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών εμπλούτισε τη θέση αυτή πριν αναχωρήσει για την Αγκυρα, με συνέντευξή της στην εκπομπή «Εντιμότητα» της πρωινής ζώνης του τηλεοπτικού δικτύου ZDF. H κ. Μέρκελ τόνισε ότι «η τουρκική ένταξη θα παραμείνει κεντρικό θέμα της προεκλογικής εκστρατείας των ευρωεκλογών». «Χωρίς να εμφορούμαστε από εμπάθεια, με την πεποίθηση ότι υφίσταται όντως ευρωπαϊκή προοπτική για την Τουρκία, αλλά ότι της απομένει πολύς δρόμος, εμείς προσφέρουμε τη λύση της προνομιακής εταιρικής σχέσης. Εξάλλου, με δεδομένη τη στενότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, είναι σαφείς οι επιπτώσεις της προσθήκης 25 εκατ. Τούρκων αγροτών», ανέπτυξε τη συλλογιστική της η κ. Μέρκελ.

Εν αναμονή Σρέντερ

Με ανυπομονησία Ευρωπαίοι, Γερμανοί και Τούρκοι αναλυτές και παρατηρητές αναμένουν τώρα τη διατύπωση θέσεων έναντι της τουρκικής ένταξης εκ μέρους του καγκελαρίου Σρέντερ και του Γιόσκα Φίσερ κατά την επίσκεψή τους στην Αγκυρα. O κ. Σρέντερ πρόσφατα υποστήριξε την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, αλλά ο κ. Φίσερ, σε προπαρασκευαστική του επίσκεψη στην Αγκυρα, υπήρξε προσεκτικός στη διατύπωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή