Σερβία: συμφωνία για νέα κυβέρνηση

Σερβία: συμφωνία για νέα κυβέρνηση

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Τέλος στο πολιτικό αδιέξοδο στη Σερβία φιλοδοξούν να δώσουν τα κόμματα, που συμφώνησαν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου να μετάσχουν σε κυβέρνηση μειοψηφίας, παρά το γεγονός ότι αυτή θα πρέπει να στηριχθεί στην υποστήριξη του Σοσιαλιστικού κόμματος του υπόδικου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Το κυβερνητικό σχήμα αποτελεί ένα ετερόκλιτο μόρφωμα, το οποίο είναι εξαιρετικά αμφίβολο ότι θα μπορέσει να λειτουργήσει, πόσω μάλλον να δώσει λύση στα πολλά και πολύπλοκα προβλήματα της Σερβίας. Το φιλομοναρχικό κόμμα του Βουκ Ντράσκοβιτς, Σερβικό Κίνημα Ανανέωσης, και το κόμμα της Νέας Σερβίας με το οποίο συνεργάζεται, αποφάσισαν, το Σαββατοκύριακο, να στηρίξουν το συντηρητικό Δημοκρατικό κόμμα της Σερβίας, του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Βόιτσλαβ Κοστούνιτσα. Στην κυβέρνηση θα συμμετάσχει και το φιλελεύθερο κόμμα G17 του οικονομολόγου Μίρολιουμπ Λάμπους, και πιθανότερος πρωθυπουργός θεωρείται ο κ. Κοστούνιτσα. H νέα κυβέρνηση, ωστόσο, χρειάζεται την υποστήριξη του Σοσιαλιστικού κόμματος, την οποία και θα έχει, γεγονός που έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις εντός και εκτός Σερβίας. O επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της E.E., Χαβιέ Σολάνα, προειδοποίησε χθες πως η συμμετοχή των Σοσιαλιστών σε κυβέρνηση στη Σερβία θα προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στη χώρα και τόνισε ότι η Ευρώπη παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις εκεί. Ενδιαφέρον έχει ότι με τη νέα συμφωνία απομακρύνεται από τη διακυβέρνηση της χώρας ο δημοκρατικός συνασπισμός που πρωτοστάτησε στην ανατροπή του Μιλόσεβιτς το 2000.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή