O Μπους περνάει στην αντεπίθεση

O Μπους περνάει στην αντεπίθεση

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολιτικοί σύμβουλοι του προέδρου Τζορτζ Μπους ολοκληρώνουν τα σχέδιά τους για επιθετικότερη προεκλογική εκστρατεία, επιζητώντας την απαξίωση του επικρατέστερου Δημοκρατικού υποψηφίου, του γερουσιαστή Τζον Κέρι, και την προώθηση των επιδόσεων και του χαρακτήρα του Αμερικανού προέδρου με τηλεοπτικές διαφημίσεις και σαφέστερο ρόλο για τον ίδιο.

Δρομολογεί στροφή

Με τον Κέρι να παρουσιάζεται ως ο σχεδόν βέβαιος διεκδικητής του χρίσματος, κατακτώντας δύο ακόμη νίκες το Σαββατοκύριακο στις προκριματικές εκλογές της Κολούμπια και της Νεβάδα, ο Μπους διεμήνυσε στους συνεργάτες ότι θέλει να χαράξει πιο διακριτές διαχωριστικές γραμμές από τους Δημοκρατικούς και να υπερασπισθεί τη θητεία του στο πλαίσιο της περιοδείας του σε ολόκληρη τη χώρα. H δρομολογούμενη στροφή της στρατηγικής των Ρεπουμπλικανών, που θα πραγματοποιηθεί στις προσεχείς εβδομάδες, αποφασίσθηκε μετά την ανησυχία, την οποία έχει προκαλέσει στις τάξεις των Ρεπουμπλικανών η φθίνουσα δημοτικότητα του προέδρου και οι επικρίσεις εις βάρος του από το Δημοκρατικό Κόμμα, που συσπειρώνεται γύρω από τον Κέρι. «Ας ξεκινήσουμε, είναι το σύνθημα», σύμφωνα με τον Τόμας Ρατ, ηγέτη των Ρεπουμπλικανών στο Νιου Χαμσάιρ, με στενές επαφές με το Λευκό Οίκο. «Επί πολλές εβδομάδες τα ανεξάρτητα μέσα δεν έκαναν αυτό που έπρεπε. Υπάρχει η ανάγκη για αντίδοτο», πρόσθεσε.

Το πάθος, με το οποίο πέρασε στην αντεπίθεση ο Λευκός Οίκος, αποκαλύφθηκε το βράδυ της Παρασκευής, όταν ο Μπους δημοσιοποίησε εκατοντάδες σελίδες από το αρχείο της στρατολογίας σε μία προσπάθεια να ανασκευασθούν οι ισχυρισμοί των Δημοκρατικών ότι δεν ολοκλήρωσε τη στρατιωτική του θητεία στην Εθνική Φρουρά στις αρχές της δεκαετίας του ’70. H προσπάθεια να κλείσει το θέμα ήρθε ένα μήνα αφότου ο Λευκός Οίκος κατέβαλε αλλεπάλληλες πρωτοβουλίες με στόχο να εμφανίσει το Μπους ως σταθερό ηγέτη σε μία περίοδο εθνικής δοκιμασίας. «Οι δύο καθοριστικές στιγμές εφέτος υπήρξαν η Ομιλία του προέδρου για την Κατάσταση του Εθνους και η συνέντευξή του σε εκπροσώπους του Τύπου. Αμφότερες ήταν τεράστιες αποτυχίες», επισήμανε Ρεπουμπλικανός αξιωματούχος, που συμμετέχει στο στενό επιτελείο του Μπους. H αδυναμία του Μπους να παρουσιάσει εαυτόν ως μία αποτελεσματική, επιθετική προσωπικότητα στις δύο τηλεοπτικές συνεντεύξεις προβλημάτισε την παραδοσιακή βάση των Ρεπουμπλικανών, που άρχισαν να αμφισβητούν τη στρατηγική και τις τακτικές του Λευκού Οίκου. H δυναμική αντεπίθεση είναι το τελευταίο παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο ο Μπους έμαθε από τα λάθη του πατέρα του και ειδικά της προεκλογικής του καμπάνιας το 1992. Στο σημερινό Λευκό Οίκο, που αψηφά τις αναλογίες μεταξύ του Μπους και του πατέρα του, αντιμετωπίζεται με δυσπιστία η ευρέως διαδεδομένη άποψη ότι η αναμέτρηση Μπους – Κέρι θα έχει ομοιότητες με τη μονομαχία Μπους – Μάικλ Δουκάκη το 1988.

Απόφαση ειλημμένη

Οι σύμβουλοι του Μπους διατείνονται πως η νέα στρατηγική του επιτελείου του είναι απόφαση ειλημμένη εδώ και αρκετό καιρό και όχι σπασμωδική αντίδραση στη φθίνουσα δημοτικότητα του προέδρου κατά το σκληρότερο μήνα, που βίωσε από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του. H στροφή, πάντως, σημειώθηκε όταν ορισμένοι από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές του Μπους εξέφρασαν φόβους για την πορεία της προεκλογικής κούρσας.

Ακόμη μία νίκη για τον Τζον Κέρι

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Μία νέα νίκη στις σημερινές προκριματικές εκλογές του Ουισκόνσιν αναμενόταν να πετύχει ο Τζον Κέρι, διευρύνοντας το προβάδισμά του έναντι των βασικότερων εσωκομματικών του αντιπάλων, του γερουσιαστή Τζον Εντουαρντς και του πρώην κυβερνήτη του Βερμόντ Χάουαρντ Ντιν. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έφεραν τη διαφορά του από τον Ντιν να αγγίζει το 24% την παραμονή της αναμέτρησης. Ηδη ο Κέρι έχει αποσπάσει 14 νίκες στις 16 προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών. Οι Εντουαρντς και Ντιν θα υποχρεωθούν να σκεφτούν σοβαρά αν θα πρέπει να συνεχίσουν να διεκδικούν το χρίσμα, σε περίπτωση που χάσουν σήμερα στο Ουισκόνσιν. Το πρώην φαβορί, ο Ντιν, έχει εξαγγείλει ότι θα γυρίσει στο Βερμόντ για να επανεκτιμήσει την υποψηφιότητά του, αν χάσει. O Εντουαρντς όμως έχει υποσχεθεί ότι θα συμμετάσχει σε άλλες δέκα αναμετρήσεις μέχρι τις 2 Μαρτίου, μεταξύ άλλων στη Νέα Υόρκη, στο Οχάιο και στην Καλιφόρνια, ακόμη κι αν χάσει το Ουισκόνσιν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή