Τρεις στο Βερολίνο, οι μικροί φωνάζουν

Τρεις στο Βερολίνο, οι μικροί φωνάζουν

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Εν μέσω σφοδρών επικρίσεων για τις «ολέθριες προθέσεις της τριανδρίας», πραγματοποιείται σήμερα στο Βερολίνο η πολυσυζητημένη συνάντηση κορυφής των ηγετών της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Βρετανίας, με την επίσημη ατζέντα να περιλαμβάνει κοινωνικά και οικονομικά θέματα, τη μεταρρύθμιση της E.E., ενώ ανεπισήμως πρόκειται να θιγεί και το θέμα της ευρωάμυνας.

Το κλίμα ανησυχίας στο… εκτός των τριών ευρωπαϊκό οικοδόμημα έδωσε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Φράνκο Φρατίνι, επικρίνοντας δριμύτατα τους κ. Σρέντερ, Σιράκ και Μπλερ για τις διευθυντικές τάσεις τους. Ακόμη πιο καυστικός ήταν ο πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος χαρακτήρισε τη σύνοδο «τσαπατσουλιά». Είχε προηγηθεί η προειδοποίηση του Πολωνού προέδρου, Αλεξάντρ Κβασνιέφσκι, σύμφωνα με τον οποίον η E.E. θα αντιμετωπίσει την προοπτική της διάλυσης εάν τελικά υιοθετήσει την ιδέα των «δύο ταχυτήτων», που επανήλθε στο προσκήνιο με πρωτοβουλία των κυβερνήσεων της Γαλλίας και της Γερμανίας. H επίμαχη τριμερής συνάντηση, από την οποία αποκλείστηκαν οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι εταίροι -εν όψει μάλιστα της εισδοχής των δέκα νέων μελών την 1η Μαΐου- εξυπηρετεί, κατά τον κ. Φρατίνι, «στενά εθνικά συμφέροντα». O ίδιος απέρριψε «τις τριανδρίες που βλάπτουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα» και υπογράμμισε: «Θέλουμε μια Ευρώπη που αναπτύσσεται με τη συμφωνία όλων, αλλά η συνάντηση κορυφής στο Βερολίνο αναδύθηκε από τα εθνικά συμφέροντα. Και η Ιταλία δεν ενδιαφέρεται για τέτοιες μεθόδους». Στις δηλώσεις διαμαρτυρίας, στην εφημερίδα La Repubblica, ο Ιταλός υπουργός περιέλαβε το σχόλιο: «Το ότι υπάρχει ομάδα χωρών που κινείται ταχύτερα από τους άλλους είναι σωστό. Αλλά το μοντέλο μιας ηγετικής ομάδας που αποφασίζει για τους άλλους, δεν μπορεί να λειτουργήσει».

Αντιδράσεις Πολωνών

Εξίσου έντονη ήταν η διαμαρτυρία του Πολωνού προέδρου, ο οποίος αμφιβάλλει για το εάν η E.E. «μπορεί να διατηρήσει τα θεμέλιά της, δηλαδή την αρχή της αλληλεγγύης»… «Πρόκειται να δούμε μέσα στα επόμενα χρόνια εάν θα προωθηθούν οι δύο ταχύτητες ή ο σκληρός πυρήνας, ιδέα που θα οδηγήσει στη διάλυση της E.E.», υπογράμμισε ο κ. Κβασνιέφσκι, αναφερόμενος στην έκκληση του κ. Σιράκ για τη δημιουργία εμπροσθοφυλακής «σε τομείς-κλειδιά της ευρωπαϊκής πολιτικής».

Μια άλλη πτυχή του ζητήματος έθιξε η βρετανική εφημερίδα Guardian: «Ολοι γνωρίζουν ότι οι δύο συνθέτουν μια καλή παρέα, αλλά οι τρεις είναι πολλοί. Αραγε αληθεύει αυτό για τους κορυφαίους πολιτικούς ηγέτες της Ευρώπης, όπως αληθεύει για τους κοινούς θνητούς;»

Η εφημερίδα χαρακτηρίζει κατανοητή την πρόθεση του Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ να ενισχύσει το γαλλο-γερμανικό δίδυμο. Αλλά το κατά πόσο δύναται να ενταχθεί στην ομάδα τους, «ίσως απαντηθεί μετά την τριμερή συνάντηση του Βερολίνου». Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν θα είναι η προοπτική έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία και το φλέγον ερώτημα «ποιος θα αντικαταστήσει τον Πρόντι στην Κομισιόν», θυμίζει το δημοσίευμα, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «το μενού του Βερολίνου περιλαμβάνει πολλά πιάτα». Μακροπρόθεσμα, σύμφωνα με τον Guardian, ο κ. Μπλερ πιστεύει ότι η τριμερής συνεργασία θα καταστήσει τη Βρετανία ικανή να γίνει μόνιμος εταίρος στην εκπόνηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων. «Αλλά, η νέα τριανδρία μοιάζει μάλλον με προσπάθεια αγκίστρωσης στο πηδάλιο την ώρα που το πλοίο -που ήδη χρειάζεται επειγόντως επισκευή- έχει υπερφορτωθεί επικίνδυνα και απειλείται να παρασυρθεί στο άγνωστο χωρίς να διαθέτει χάρτη»…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή