Φόβοι για πραξικόπημα στην Αϊτή

Φόβοι για πραξικόπημα στην Αϊτή

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΟΡΤ O ΠΡΕΝΣ. Στο απόλυτο χάος βρίσκεται παραδoμένη η Αϊτή, καθώς εκφράζονται φόβοι για πραξικόπημα, ενώ η εξέγερση κατά του προέδρου Αριστίντ, που έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε 57 άτομα εξαπλώνεται τώρα και σε δεύτερη πόλη του νησιού. Την ίδια ώρα η Γαλλία διερευνά το ενδεχόμενο αποστολής ειρηνευτικής δύναμης, καθώς οι ΗΠΑ δεν θα αποστείλουν στρατεύματα για την καταστολή της εξέγερσης.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ Ντε Βιλπέν επικοινώνησε χθες με τον Αμερικανό ομόλογό του Κόλιν Πάουελ καθώς και άλλους ομολόγους του, με τους οποίους συζήτησε τις εναλλακτικές λύσεις για εκτόνωση της κρίσης. O Κόλιν Πάουελ υπογράμμισε χθες ότι οι ΗΠΑ, οι οποίες το 1994 απέστειλαν 20.000 Αμερικανούς στρατιώτες προκειμένου να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της δημοκρατίας, δεν «έχουν ιδιαίτερη διάθεση» για την αποστολή στρατευμάτων. Αντιθέτως, η Ουάσιγκτον καταβάλλει προσπάθειες για την εξεύρεση πολιτικής λύσης για τον τερματισμό της εξέγερσης που έχει στόχο την ανατροπή του προέδρου Μπερτράν Αριστίντ.

Εκκληση για βοήθεια

Ο πρωθυπουργός της Αϊτής Ιβον Νεπτούν απηύθυνε χθες έκκληση για την αποστολή διεθνούς βοήθειας, προειδοποιώντας παράλληλα για το ενδεχόμενο πραξικοπήματος.

Οι τοπικοί ραδιοσταθμοί μετέδωσαν χθες ότι οι δυνάμεις της αστυνομίας έχουν εγκαταλείψει τις θέσεις τους σε τέσσερις πόλεις της χώρας, μια ακόμη ένδειξη ότι η αστυνομία δεν είναι σε θέση να συγκρατήσει τους εξεγερθέντες που έχουν ενωθεί με στρατιώτες του διαλυθέντος στρατού της Αϊτής. Δυνάμεις της αστυνομίας και οπλισμένοι οπαδοί του προέδρου Αριστίντ ύψωσαν οδοφράγματα, πραγματοποιώντας παράλληλα περιπολίες στην πόλη Καπ Αϊτιάν, σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν την είσοδο των εξεγερθέντων και την κατάληψή της από αυτούς. Χθες διεκόπησαν και όλες οι πτήσεις από και προς την Καπ Αϊτιάν, η οποία είναι ήδη αποκλεισμένη από ξηράς. Οργανώσεις ανθρωπιστικής βοήθειας έκαναν έκκληση για την άμεση ανάληψη δράσης, τονίζοντας ότι «η Αϊτή βρίσκεται στο χείλος του εμφυλίου πολέμου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή