Ερυθρός Σταυρός εναντίον Τείχους

Ερυθρός Σταυρός εναντίον Τείχους

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΓΕΝΕΥΗ. H Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού καταδίκασε χθες την κατασκευή του «τείχους ασφαλείας» της Δυτικής Οχθης, υποστηρίζοντας ότι το πολυσυζητημένο αμυντικό έργο παραβιάζει τη νομοθεσία περί προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεδομένου ότι καταπατάει παλαιστινιακά εδάφη.

Την ίδια στιγμή, η διοίκηση της πολιτικής υπηρεσίας των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων παραδέχθηκε με επιστολή της σε ειρηνευτική οργάνωση ότι χορήγησε άδεια αγροτικών εργασιών και αστικού σχεδιασμού σε 20 εβραϊκούς οικισμούς της Δυτικής Οχθης, αρκετοί εκ των οποίων έχουν στο παρελθόν αναφερθεί ως υποψήφιοι προς εκκένωση.

«Η Διεθνής Επιτροπή κρίνει ότι το τείχος της Δ. Οχθης, η πορεία του οποίου δεν συμβαδίζει μ’ αυτή της πράσινης γραμμής, παραβιάζει τη διεθνή νομοθεσία για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», αναφέρεται σε χθεσινή ανακοίνωση που εξέδωσε το αρχηγείο του Ερυθρού Σταυρού στη Γενεύη. H οργάνωση καλεί, επίσης, την ισραηλινή κυβέρνηση να διακόψει το σχεδιασμό και την κατασκευή του Τείχους στα κατεχόμενα, παλαιστινιακά εδάφη. «Τα προβλήματα που έχει ήδη προκαλέσει η κατασκευή του Τείχους αποδεικνύουν ότι το Ισραήλ έχει αθετήσει την υποχρέωσή του να εγγυηθεί για την ευμάρεια του πληθυσμού που ζει υπό τις κατοχικές του δυνάμεις», επισημαίνει η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού. Το υψηλόβαθμο στέλεχος της ανθρωπιστικής οργάνωσης Μπαλθασάρ Σταεχέλιν, πάντως, επισήμανε ότι «ουδείς αμφισβητεί το δικαίωμα του Ισραήλ να προασπίσει την ασφάλεια των πολιτών» και ότι πολλά από τα ακανθώδη ζητήματα που έχουν προκύψει θα επιλύονταν αν η πορεία του Τείχους ακολουθούσε αυτή της πράσινης γραμμής του 1967.

Οσον αφορά, επίσης, την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας σχετικά με το νομικό καθεστώς του «τείχους ασφαλείας» στο Διεθνές Δικαστήριο την επόμενη εβδομάδα, ο υπουργός Δικαιοσύνης του Ισραήλ και ηγέτης του μετριοπαθούς κόμματος του Σινούι, Γιοσέφ Λαπίντ, διαφώνησε χθες με την απόφαση της κυβέρνησης να μην εκπροσωπηθεί νομικά στη Χάγη.

«Πρόκειται για μια διαδικασία κατά τη διάρκεια της οποίας οι απόψεις του κάθε κράτους για επίμαχα ζητήματα μεταδίδονται σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη», σημείωσε ο κ. Λαπίντ. «Αν δεν επιχειρηματολογήσεις ενώπιον της συγκεκριμένης αρχής, οι απόψεις σου θα στερηθούν της απαραίτητης δημοσιότητας», υπογράμμισε ο ίδιος. Θυμίζεται ότι το Ισραήλ, αποφάσισε κατά της αποστολής ομάδας νομικών στη Χάγη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή