Επιστολή εκατό μεταρρυθμιστών κατά του Χαμενεΐ

Επιστολή εκατό μεταρρυθμιστών κατά του Χαμενεΐ

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

TEXEPANH. Αίσθηση έχει προκαλέσει η άνευ προηγουμένου για τα δεδομένα του Ιράν και ιδιαίτερα επιθετικού ύφους επιστολή εκατό μεταρρυθμιστών βουλευτών προς τον αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. Οι μεταρρυθμιστές κατηγορούν πλέον ανοικτά τον ανώτατο ηγέτη της χώρας ότι κρύβεται πίσω από την απόφαση του Συμβουλίου των Φρουρών της Επανάστασης να ακυρώσει τη συμμετοχή άνω των δύο χιλιάδων μετριοπαθών υποψηφίων στις αυριανές κοινοβουλευτικές εκλογές, ενώ ο αντιπρόεδρος της ιρανικής Βουλής και αδελφός του προέδρου της χώρας, Ρέζα Χαταμί τάχθηκε υπέρ της αποκαθήλωσης του ισλαμικού καθεστώτος. Παρά ταύτα, η πλειοψηφία των Ιρανών δείχνει να έχει απολέσει το ενδιαφέρον της για τις εκλογές με αποτέλεσμα το ποσοστό της αποχής να αναμένεται να ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

«Η λαϊκή επανάσταση χάρισε στη χώρα την ελευθερία της στο όνομα του Ισλάμ, αλλά πλέον ηγείσθε ενός συστήματος το οποίο καταπατά τα δικαιώματα των πολιτών στο όνομα της θρησκείας», αναφέρεται στην επιστολή των μεταρρυθμιστών προς τον κ. Χαμενεΐ. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο ηγέτης του μεγαλύτερου μεταρρυθμιστικού κόμματος του Ιράν, Ρεζά Χαταμί, δήλωσε σε δημοσιογράφο ισπανικής εφημερίδας ότι «έπειτα από 25 έτη ισλαμικής δημοκρατίας θα φτάσει η στιγμή για μια κυβέρνηση λαϊκών, δίχως θρησκευτικό χαρακτήρα». O Ρεζά Χαταμί, ο οποίος συγκαταλέγεται στους 80 απερχόμενους βουλευτές, οι υποψηφιότητες των οποίων ακυρώθηκαν, χαρακτήρισε τις αυριανές εκλογές «παράνομες και άδικες». «Οι συντηρητικοί», τόνισε, «μπορούν αν θέλουν να γεμίσουν τις φυλακές, αλλά η μεταρρύθμιση θα συνεχιστεί». O ίδιος κάλεσε, μάλιστα, τον αδελφό του και πρόεδρο της χώρας Μοχάμεντ να επιδείξει μεγαλύτερη σκληρότητα έναντι των συντηρητικών.

Εκκληση Χαταμί για εκλογική συμμετοχή

Οι τελευταίες εξελίξεις, ωστόσο, δεν στάθηκαν ικανές να αφυπνίσουν τους Ιρανούς ψηφοφόρους, οι οποίοι δείχνουν απογοητευμένη τόσο από τις αντιδημοκρατικές αποφάσεις των Φρουρών της Επανάστασης, όσο και από τις φτωχές επιδόσεις του μεταρρυθμιστή προέδρου, Μοχάμεντ Χαταμί. Οι χθεσινές, μάλιστα, εκκλήσεις του τελευταίου προς τον ιρανικό λαό να στείλει ένα μήνυμα στους συντηρητικούς, συμμετέχοντας στις εκλογές, φαίνεται ότι θα πέσουν στο κενό, καθώς όλες οι ενδείξεις κάνουν λόγο για μεγάλη αποχή. Είναι ενδεικτικό, άλλωστε, ότι στις χθεσινές διαδηλώσεις συμπαράστασης προς τους ακυρωθέντες υποψηφίους, οι συμμετοχή ήταν πολύ μικρή. Επιπλέον, η πλειοψηφία των ψηφοφόρων θεωρεί ότι οι πλέον κρίσιμες εκλογές δεν είναι οι αυριανές, αλλά οι προεδρικές του 2005.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή