Ακόμη πιο κοντά στο χρίσμα ο Κέρι

Ακόμη πιο κοντά στο χρίσμα ο Κέρι

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις που τον έφεραν να προηγείται στις προκριματικές του Ουισκόνσιν, ο Τζον Κέρι εξασφάλισε μια ακόμη νίκη η οποία τον φέρνει ακόμη πιο κοντά στην εξασφάλιση του χρίσματος των Δημοκρατικών. Ωστόσο, η ανεπίσημη «στέψη» του κ. Κέρι ως υποψηφίου του Δημοκρατικού Κόμματος στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου φαίνεται να καθυστερεί λίγο ακόμη, καθώς η δεύτερη θέση που εξασφάλισε ο Τζον Εντουαρντς, και μάλιστα με μικρή διαφορά, εγγυάται μια δύσκολη μάχη και για τους δύο μονομάχους στις 2 Μαρτίου, την περίφημη «Σούπερ Τρίτη».

Τα χθεσινά ποσοστά

Ο 60χρονος γερουσιαστής της Μασαχουσέτης εξασφάλισε ποσοστό 40% έναντι 36% του Τζον Εντουαρντς, ενώ ο Χάουαρντ Ντιν τερμάτισε τρίτος, με ποσοστό 18%, γεγονός που καθιστά εξαιρετικά αμφίβολη την παραμονή του στον προεκλογικό αγώνα. Σύμφωνα με πληροφορίες αμερικανικών τηλεοπτικών δικτύων, ο κ. Ντιν ο οποίος αποσύρθηκε ήδη στο Μπέρλινγκτον του Βερμόντ, αναμενόταν να ανακοινώσει αργά χθες το βράδυ την πρόθεσή του να διακόψει την προεκλογική του εκστρατεία, παραμένοντας ωστόσο στο ψηφοδέλτιο.

Περιχαρής για την επιτυχία του, ο Τζον Εντουαρντς δήλωσε χθες ότι το αποτέλεσμα των προκριματικών του Ουισκόνσιν αποδεικνύει πως το παιχνίδι δεν έχει ακόμη τελειώσει, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά, «όσα βλέπουμε στον καθρέφτη μπορεί να είναι πιο κοντά από ό,τι νομίζουμε» Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως ο γερουσιαστής της Βόρειας Καρολίνας ενισχύθηκε σημαντικά από τις ψήφους Ρεπουμπλικανών και ανεξάρτητων που προσήλθαν στις κάλπες στην πολιτεία του Ουισκόνσιν, όπου οι προκριματικές εκλογές είναι ανοικτές σε όλους τους ψηφοφόρους και δεν περιοριζόνται μόνο στους εγγεγραμμένους ψηφοφόρους του Δημοκρατικού Κόμματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τρία τέταρτα των μη Δημοκρατικών ψηφοφόρων προτίμησαν τον Τζον Εντουαρντς, ο οποίος στη διάρκεια των τελευταίων ημερών άσκησε κριτική στην πολιτική που έχει ακολουθήσει ο Τζον Κέρι στο θέμα της NAFTA και της επίδρασης που έχει αυτή στις αμερικανικές θέσεις εργασίας.

Από την πλευρά του, ενισχυμένος έπειτα από μια ακόμη νίκη που τον φέρνει πρώτο σε 15 απο τις 17 πολιτείες στις οποίες έχουν μέχρι στιγμής διεξαχθεί προκριματικές εκλογές, ο Τζόν Κέρι διακήρυξε στους οπαδούς του:«Θα κερδίσουμε το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος.

Η αναμέτρηση της «Σούπερ Τρίτης»

Η προσοχή των υποψηφίων τώρα επικεντρώνεται στις αναμετρήσεις της 2ας Μαρτίου σε 10 πολιτείες, μεταξύ των οποίων η Καλιφόρνια και η Νέα Υόρκη. Οι μονομάχοι της «Σούπερ Τρίτης» θα διεκδικήσουν συνολικά 1.151 εκλέκτορες, περισσότερους από τους μισούς που απαιτούνται για την εξασφάλιση του χρίσματος.

Η νικηφόρα πορεία του κ. Κέρι γεμίζει αισιοδοξία τους Δημοκρατικούς για το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του επόμενου Νοεμβρίου, παρά το γεγονός ότι είναι ακόμη εξαιρετικά νωρίς για τέτοιου είδους προβλέψεις. Είναι πάντως χαρακτηριστικό ότι η διαφορά του κ Κέρι από τον πρόεδρο Μπους διαρκώς μεγαλώνει.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό της «Ουάσιγκτον Ποστ» και του τηλεοπτικού δικτύου ABC, αν διεξάγονταν σήμερα οι προεδρικές εκλογές ο Τζόν Κέρι θα εξασφάλιζε ποσοστό 52% έναντι 43% του Τζορτζ Μπους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή