Επίθεση καμικάζι σε πολωνική βάση

Επίθεση καμικάζι σε πολωνική βάση

3' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΓΔΑΤΗ. Τουλάχιστον 11 Ιρακινοί και 8 στρατιώτες των συμμαχικών δυνάμεων σκοτώθηκαν σε επίθεση αυτοκτονίας εναντίον πολωνικής στρατιωτικής βάσης στην πόλη Χίλα, 100 χλμ. νότια της Βαγδάτης. Σύμφωνα με τον Πολωνό στρατηγό Μιτσισλάβ Μπιένιεκ, τουλάχιστον 44 Ιρακινοί και 58 άνδρες των δυνάμεων κατοχής (Φιλιππινέζοι, Πολωνοί, Ούγγροι και Αμερικανοί) τραυματίστηκαν, ενώ ο αριθμός των θυμάτων αναμένεται να αυξηθεί.

Η «καλά συντονισμένη», σύμφωνα με τον Πολωνό στρατηγό, επίθεση εκδηλώθηκε στις 7.15 το πρωί στο «Στρατόπεδο Τσάρλι», όταν δύο φορτηγά, με περίπου 700 κιλά εκρηκτικών, όρμησαν πάνω στον φράκτη ασφαλείας του στρατοπέδου. Οι φρουροί άνοιξαν πυρ, σκοτώνοντας τον έναν από τους δύο οδηγούς, για να ακολουθήσει τρομακτική έκρηξη, που κατέστρεψε αρκετά κτίρια, θάβοντας κάτω από τα ερείπιά τους δεκάδες στρατιώτες και Ιρακινούς πολίτες.

Καθώς οι πολύνεκρες, τολμηρές επιθέσεις των τελευταίων ημερών υπογραμμίζουν την αδυναμία των αρχών κατοχής να σταθεροποιήσουν την κατάσταση στο Ιράκ από πλευράς ασφαλείας, οι Αμερικανοί έδωσαν για πρώτη φορά χθες στη δημοσιότητα κατάλογο 32 πρώην αξιωματούχων του Μπάαθ και του στρατού που θεωρείται πιθανό να συμμετέχουν στην καθοδήγηση της αντίστασης, με επικεφαλής τον Μοχάμεντ Γιούνις αλ Αχμάντ, κορυφαίο στέλεχος του Μπάαθ, που επικηρύχθηκε αντί ενός εκατ. δολ. Ενδεικτική, πάντως, των αδιεξόδων που αντιμετωπίζουν οι συμμαχικές δυνάμεις στο Ιράκ είναι η χθεσινή συνέντευξη του στρατηγού Ρικάρντο Σάντσες, διοικητή των αμερικανικών δυνάμεων κατοχής, στην ισπανική εφημερίδα «Ελ Παΐς». Σε ερώτηση για τον χρονικό ορίζοντα της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στο Ιράκ, ο στρατηγός δήλωσε ότι «θα πρέπει να υπολογίζεται σε χρόνια και όχι σε μήνες», γεγονός που αποκαλύπτει ως περισσότερο θεατρική και λιγότερο πραγματική την προγραμματισμένη για την 30ή Ιουνίου «μεταβίβαση της εξουσίας στους Ιρακινούς». Το διορισμένο Ιρακινό Συμβούλιο φαίνεται να απορρίπτει το αμερικανικό σχέδιο για τη μεταβίβαση της εξουσίας. «Το σύστημα που προτείνεται χρησιμοποιείται στις ΗΠΑ, αλλά το Ιράκ είναι πολύ διαφορετικό», δήλωσε χθες ο κουρδικής καταγωγής Μαχμούντ Οτμάν, μέλος του 25μελούς Συμβουλίου, ενώ σιιτικά μέλη του Συμβουλίου επιμένουν ότι μόνη λύση είναι η ανάδειξη ιρακινής κυβέρνησης με γενικές, ελεύθερες εκλογές.

Το αμερικανικό σχέδιο προβλέπει την ανάδειξη κάποιου είδους εθνοσυνέλευσης από τοπικά συμβούλια επιλεγμένων προσωπικοτήτων, χωρίς γενικές εκλογές, όπως επίμονα ζητεί ο ηγέτης της σιιτικής πλειοψηφίας, αγιατολάχ Αλ- Σιστάνι. Οι Αμερικανοί επιμένουν ότι δεν έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για ελεύθερες εκλογές μέχρι την 30ή Ιουνίου, κάτι που αναμένεται να υποστηρίξει και ο Κόφι Ανάν τις επόμενες ώρες. Εν όψει του διαγραφόμενου αδιεξόδου, τόσο οι Αμερικανοί όσο και πολιτικές και εθνικές φατρίες του Ιράκ αναζητούν εναλλακτικές λύσεις για την ανάδειξη της μελλοντικής ηγεσίας. Το πρόβλημα περιπλέκεται για την κυβέρνηση Μπους, καθώς οι σιίτες εμφανίζονται αποφασισμένοι να εξασφαλίσουν τον έλεγχο των μελλοντικών ιρακινών αρχών και να επιβάλουν Σύνταγμα στην κατεύθυνση της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Οπως αναφέρει ο ανταποκριτής του «Ασοσιέιτεντ Πρες», στον σιιτικό νότο κυριαρχούν οι απόψεις που θέλουν την επιβολή της ισλαμικής μαντίλας στις γυναίκες, το κλείσιμο των καταστημάτων αλκοολούχων ποτών και την υιοθέτηση της «σαρία» (ισλαμικού νόμου) στο οικογενειακό δίκαιο.Αυτό θα ισοδυναμούσε με πολιτικό και ηθικό πλήγμα για τις ΗΠΑ, που ανέτρεψαν το κοσμικό καθεστώς του Μπάαθ στο όνομα της εξαγωγής της δημοκρατίας στο Ιράκ.

Θέλουν να επισκεφθούν τον Σαντάμ

Ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, Μπαλτάσαρ Σταελίν, δήλωσε χθες στη Γενεύη ότι αναμένει από τις αμερικανικές αρχές να επιτρέψουν, το συντομότερο δυνατό, σε αντιπροσωπεία της ανθρωπιστικής οργάνωσης να επισκεφθεί τον Σαντάμ Χουσεΐν, βάσει του διεθνούς δικαίου για τους κρατουμένους πολέμου. O Διεθνής Ερυθρός Σταυρός ζήτησε από τους Αμερικανούς να επισκεφθεί τον Σαντάμ και να διαπιστώσει τις συνθήκες της κράτησής του αμέσως μετά τη σύλληψή του στην πόλη Τικρίτ, στις 13 Δεκεμβρίου, αλλά δεν έχει λάβει ακόμη απάντηση.

Στο στρατόπεδο

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο πρόεδρος της χώρας Τζορτζ Μπους, σε μια προσπάθεια ανύψωσης του ηθικού των στρατευμάτων του, επισκέφθηκε προχθές το στρατόπεδο Φορτ Πολκ, στη Λουιζιάνα, όπου βρίσκονται χιλιάδες στρατιώτες οι οποίοι υπηρέτησαν πρόσφατα στο Ιράκ και άλλοι που εκπαιδεύονται για να μεταβούν στη χώρα.

Στη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Αμερικανός πρόεδρος υπερασπίστηκε την κυβέρνησή του έναντι των κριτικών που δέχεται, από τους Δημοκρατικούς, για τους χειρισμούς στη διάρκεια της ιρακινής κρίσης και ιδιαίτερα για τα πολυθρύλητα όπλα μαζικής καταστροφής του καθεστώτος Σαντάμ Χουσεΐν.

«Η κυβέρνησή μου είδε τα στοιχεία των μυστικών υπηρεσιών και αναγνώρισε έναν κίνδυνο… Αντιμέτωπος με αυτήν την κατάσταση, όφειλα να υπερασπιστώ και θα υπερασπιστώ και στο μέλλον την Αμερική», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή