Οργή από την Ιταλία και τους άλλους «αντιρρησίες»

Οργή από την Ιταλία και τους άλλους «αντιρρησίες»

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. «O καθένας είναι ελεύθερος να συναντά από καιρού εις καιρόν όποιον θέλει, αυτό δεν μας πειράζει. Προσοχή, όμως! Ουδείς στην Ευρώπη είναι έτοιμος να γίνει πολίτης δεύτερης κατηγορίας. H Ευρώπη αποτελείται από 25 χώρες και όχι τρεις»…

Ξιφουλκεί η Ιταλία

Με δηλώσεις σαν αυτή του υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ρόκο Μπουτιλιόνε -και ακόμη πιο επικριτικές του υπουργού Εξωτερικών, Φράνκο Φρατίνι- η Ιταλία κλιμάκωσε, χθες, τις αντιδράσεις της για τη συνάντηση κορυφής των «μεγάλων τριών» της E.E. «H Ιταλία είναι μεγάλη χώρα, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο ή η Γαλλία. Εχουμε ισχυρή οικονομία και είμαστε μπροστά στο εμπόριο», υπογράμμισε ο κ. Μπουτιλιόνε, συνοψίζοντας τους φόβους για την υποβάθμιση των «μικρών» στην πολυμελή πια Ευρωπαϊκή Ενωση. Εξίσου έντονες είναι οι διαμαρτυρίες των κυβερνήσεων της Πολωνίας και της Ισπανίας. Πιο συγκρατημένη στις αντιρρήσεις της εμφανίζεται η Ολλανδία. Οι κυβερνήσεις της Δανίας και του Λουξεμβούργου δείχνουν να δικαιολογούν τους τρεις, ενώ η Βρετανία επιχειρεί να κατευνάσει τα πνεύματα. Το ίδιο και ο πρόεδρος της Ευρωβουλής, Πατ Κοξ, ο οποίος θεωρεί ότι η σύνοδος θα αποδειχθεί πολύτιμη συμβολή, δεδομένων των θεσμικών προβλημάτων της E.E. και εν όψει της εισδοχής των δέκα νέων μελών. Κατά τον κ. Κοξ, η Γερμανία, η Γαλλία και η Βρετανία μπορούν να αποτελέσουν την «κινητήρια δύναμη» που θα επιταχύνει τη λειτουργία της προβληματικής ευρωπαϊκής μηχανής. «Χρειαζόμαστε φρέσκο αέρα, νέες ιδέες και πνεύμα αλλαγής. Οτιδήποτε μπορεί να επαναφέρει την ενέργεια στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι καλοδεχούμενο», δήλωσε ο κ. Κοξ. Πρόσθεσε, πάντως, ότι συναντήσεις σαν αυτή, που αποκλείουν τη συμμετοχή άλλων εταίρων, είναι φυσικό να αποτελούν πηγή ανησυχιών. Οι απλές διαβεβαιώσεις δεν φαίνονται ικανές να καθησυχάσουν τη θορυβημένη Ιταλία. Με νέες δηλώσεις διαμαρτυρίας, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Φράνκο Φρατίνι, προειδοποίησε ότι απειλείται η ενότητα της E.E. «Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια ενωμένη Ευρώπη και όχι μια Ευρώπη πολλών κατευθύνσεων που θα κινείται σε διαφορετικούς δρόμους», υπογράμμισε, σε μια σαφή αιχμή κατά των δηλώσεων του κ. Σιράκ περί της δημιουργίας εμπροσθοφυλακής.

Με τη σειρά της, η Ισπανίδα ομόλογός του, Αννα Παλάθιο, υπογράμμισε ότι οι «τρεις μεγάλοι» δεν πρέπει να προσπαθήσουν να επιβάλουν τις συμφωνίες τους στην υπόλοιπη Ευρώπη. H κυρία Παλάθιο, όπως και ο Πολωνός ομόλογός της Βλοτζιμίρτς Τσιμοσίεβιτς, προσεκλήθησαν για συνομιλίες από τον υπουργό Εξωτερικών, Τζακ Στρο, ο οποίος ανέλαβε να τους αναλύσει το σκεπτικό για τις ακίνδυνες προθέσεις των τριών. Στη Γερμανία υπήρξαν αντιδράσεις, από την πλευρά των Ελευθέρων Δημοκρατών, FDP. H κορυφαία υποψήφια του κόμματος για την Ευρωβουλή, Σιλβάνα Κοχ Μέριν, προειδοποίησε ότι η τριμερής δεν πρέπει να σημάνει την υποταγή του Βερολίνου στις Βρυξέλλες. H ένωση χριστιανοδημοκρατών και χριστιανοκοινωνιστών φοβάται, με τη σειρά της, την πρόκληση τριβών και την πόλωση της E.E. Επίσης, ο περίφημος Κον Μπεν Ντιτ, υποψήφιος των Πρασίνων για την Ευρωβουλή και αρχηγός της εξέγερσης τον Μάιο του 68, χαρακτηρίζει παράλογη την πρόταση του κ. Σρέντερ για τη δημιουργία ενός υπερεπιτρόπου στη θέση του προέδρου της Κομισιόν, διότι αυτό προαναγγέλλει, όπως λέει, τέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τάσσονται υπέρ

Χρήσιμη χαρακτήρισε την τριμερή σύνοδο ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλοντ Ζανκέρ, ενώ στη Δανία ο πρωθυπουργός Αντερς Φογκ Ραμσούσεν δικαιολόγησε τη συνάντηση «των μεγάλων ευρωπαϊκών δυνάμεων» ως «φυσική». Είναι σημαντικό, είπε, «να οργανωθεί η συνεργασία εντός της E.E. προκειμένου να αποτραπεί η συμπαράταξη μεγάλων χωρών έναντι των μικρών ή του βορρά έναντι του νότου ή της ανατολής έναντι της δύσης». Εκκληση στις τρεις κυβερνήσεις να συνεργαστούν με τους υπόλοιπους εταίρους απηύθυνε ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Πέτερ Μπαλκένεντε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή