Αποφασίζουν οι τρεις για το μέλλον μας

Αποφασίζουν οι τρεις για το μέλλον μας

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιπτώσεις καθοριστικής σημασίας για το μέλλον της Ευρώπης και κατ’ επέκτασιν για το μέλλον της Ελλάδας θα έχει η χθεσινή τριμερής σύνοδος κορυφής Γερμανίας – Γαλλίας – Βρετανίας στο Βερολίνο. Με λάβαρο την αναζωογόνηση της ευρωπαϊκής οικονομίας και την τόνωση της ανταγωνιστικότητας της E.E., με σύνθημα και στόχο την ανάδειξη της Ενωσης σε οικονομική δύναμη αντάξια των ΗΠΑ έως το 2010, σε κλίμα «σύμπραξης και συνεργασίας», ο Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο Ζακ Σιράκ και ο Τόνι Μπλερ εμφανίστηκαν υπεράνω παλαιών διχασμών και διαφορών, αποφασισμένοι να προσδιορίσουν σαφώς τη μορφή της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατά τις επόμενες δεκαετίες και καθησυχαστικοί, αλλά αποφασιστικοί έναντι των «μικρών» της Ε.Ε.,κυρίως Ισπανο-Πολωνών και Πορτογάλων, ανήσυχων στην προοπτική διαμόρφωσης οικονομικά φειδωλού «διευθυντηρίου». Ολα τα «μεγάλα θέματα» περιελήφθησαν στην ατζέντα της συνόδου, της οποίας το πρόγραμμα προέβλεπε δύο γύρους συνομιλιών: O πρώτος με συμμετοχή, πέραν των κ. Σρέντερ, Σιράκ και Μπλερ, πρωθυπουργών και υπουργών αρμόδιων για ευρωπαϊκά θέματα και θέματα οικονομίας και εμπορίου, είχε ως αντικείμενο τον εκσυγχρονισμό και την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, τη μέριμνα της κοινωνικής πολιτικής. O δεύτερος γύρος, λιγότερο επίσημος στη διάρκεια του δείπνου, ασχολήθηκε με το ευρωπαϊκό Σύνταγμα, το Αφγανιστάν, την Εγγύς και τη Μέση Ανατολή, την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και, κυρίως, το μέλλον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Μάλλον είχε δίκιο ο γαλλικός Monde, υποστηρίζοντας σε χθεσινό του άρθρο ότι το ανακοινωθέν της τριμερούς συνόδου θα αποτελεί «σύνθεση» κειμένου 12 σελίδων, το οποίο«ψειρίστηκε» επί μήνες από αρμόδιες επιτροπές.

Ο «υπερεπίτροπος»

Το περιεχόμενό του εμφανίστηκε αποσπασματικά σε χθεσινά δημοσιεύματα του ευρωπαϊκού Τύπου, με κυρίαρχο στοιχείο την πρόταση Σρέντερ για τη δημιουργία αξιώματος «υπερεπιτρόπου» ή «υπερυπουργού» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιου για τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις – ίσως τον κ. Φερχόιγκεν. Εξ ου και η πρώτη είδηση της τριμερούς, χθες το βράδυ, ήταν η κοινή έκκληση Σρέντερ.- Σιράκ – Μπλερ για τη θέσπιση του εν λόγω αξιώματος, με κοινή επιστολή προς την ιρλανδική προεδρία. Σε αυτήν οι «Τρεις Μεγάλοι» εξηγούν ότι ο «υπερεπίτροπος» θα επιφορτισθεί με την εκπλήρωση των φιλόδοξων στόχων της συνόδου κορυφής της Λισσαβώνας το 2002, η οποία έθεσε ως πρωταρχικό στόχο της Ενωσης την τόνωση της ανταγωνιστικότητας. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η χρήση του όρου «αντιπρόεδρος» της Κομισιόν και όχι «υπερεπίτροπος», όρος απεχθής στον Ρομάνο Πρόντι. Αυτός ο αντιπρόεδρος, ωστόσο, θα νομιμοποιείται να παρεμβαίνει στη λήψη όλων των αποφάσεων, με αντίκτυπο στους στόχους της Λισσαβώνας, όπως σημειώνεται στην επιστολή. H άλλη παράμετρος, είναι ότι μάλλον «πέρασε η γραμμή Σρέντερ». O Γερμανός καγκελάριος φρόντισε ήδη από τον Ιανουάριο να καταστήσει γνωστή την πρόθεσή του να προσδώσει πανευρωπαϊκή χροιά στο μεταρρυθμιστικό του πρόγραμμα «Ατζέντα 2010», κρατώντας για τις παραμονές της τριμερούς τη δημοσιοποίηση της πρότασης περί «υπερεπιτρόπου».

Μάλλον δίκιο είχε και η International Herald Tribune, όταν σε χθεσινό της κύριο άρθρο διαπίστωνε ότι οι «Τρεις Μεγάλοι» συνευρέθησαν στο Βερολίνο με ήδη διαμορφωμένες και απολύτως σαφείς ιδέες ως προς το τι μέλλει γενέσθαι, εν όψει της συνόδου κορυφής της E. E. στα τέλη Μαρτίου. H προδιαγεγραμμένη αυτή πορεία «τεντώνει τα νεύρα των μικρών» κατά την I.H.T., η οποία, ωστόσο, εντοπίζει τη θετική διάσταση της τριμερούς στην απόφαση για τη «χάραξη νέας πορείας» της Ευρώπης, διότι «η παγκοσμιοποίηση απέδειξε ότι ο καλύτερος μοχλός για την εδραίωση της σταθερότητας είναι η οικονομική πρόοδος, η καταπολέμηση της ανεργίας, η κοινωνική ασφάλεια και η περίθαλψη, η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος».

Οι κ. Σρέντερ, Σιράκ και Μπλερ καθησύχασαν τις ανησυχίες των «μικρών» ως προς το ενδεχόμενο συγκρότησης «διευθυντηρίου» ή τη διαμόρφωση Ευρωπαίων «δευτέρας διαλογής» με διαβεβαιώσεις ότι «ουδείς επιδιώκει την επικυριαρχία της Ευρώπης, απαιτείται όμως η καταπολέμηση προβλημάτων, κοινών σε όλους, μεγάλους και μικρούς».

«Οι Τρεις Μεγάλοι» προετοιμάζονται για «σκληρό παζάρι» στο Βερολίνο», σημείωναν, οι Financial Times, κάνοντας λόγο για διελκυστίνδα και όχι συνάθροιση «συνωμοτών» ή ανάκαμψη της «μυστικής διπλωματίας». «Μας ενδιαφέρει η πρόοδος των χωρών μας, αλλά κυρίως η πρόοδος της Ευρώπης», επέμεινε χθες ο καγκελάριος Σρέντερ. «Δεν αντιλαμβάνομαι την κριτική», είπε ο κ. Σιράκ. «Δεν έχουμε λόγο να είμαστε απολογητικοί», κατέληξε ο Τόνι Μπλερ, που επέστρεψε θεαματικά στην ευρωπαϊκή σκηνή, μετά το Ιράκ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή