Εκλογές στο Ιράν, αλλά και ύποπτα πυρηνικά ευρήματα

Εκλογές στο Ιράν, αλλά και ύποπτα πυρηνικά ευρήματα

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

TEXEPANH. Την παραμονή των κοινοβουλευτικών εκλογών στο Ιράν, εν μέσω κλίματος ανησυχίας και φόβου, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία για πιθανές πυρηνικές δραστηριότητες της Τεχεράνης, για τις οποίες, όμως, η ιρανική κυβέρνηση δηλώνει άγνοια. Επιθεωρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας εντόπισαν σε ιρανική αεροπορική βάση τεχνικό εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας με στόχο την παρασκευή εμπλουτισμένου ουρανίου. Τα συγκεκριμένα ευρήματα της υπηρεσίας είναι ίσως τα σημαντικότερα των τελευταίων μηνών και ενδεχομένως να έχουν σχέση με τη χρήση πυρηνικής ενέργειας για στρατιωτικούς σκοπούς.

Εντοπίσθηκε σε αεροπορική βάση

Διπλωμάτες, οι οποίοι θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, δήλωσαν ότι το σύστημα φυγοκέντρησης εντοπίστηκε σε αεροπορική βάση, όχι μακριά από την Τεχεράνη. Συνήθως, αυτό το υλικό χρησιμοποιείται για τη διαδικασία παραγωγής ουρανίου, το οποίο εν συνεχεία θα μπορούσε κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί για πυρηνικά καύσιμα ή πυρηνικές κεφαλές, αναλόγως του επιπέδου του εμπλουτισμού τους. H Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, της οποίας οι επιθεωρητές εξετάζουν ενδελεχώς τις πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν, αρνήθηκε να σχολιάσει τις εξελίξεις. Τις σχολίασε όμως η Ουάσιγκτον, εκφράζοντας δημοσίως την ανησυχία της για τα όσα συμβαίνουν στην Τεχεράνη και επανερχόμενη στη βεβαιότητα ότι κάτι… σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας.

Ως σήμερα, πάμπολλες φορές η Ουάσιγκτον έχει αντιδράσει στους χειρισμούς με τους οποίους η Τεχεράνη χειρίζεται το θέμα των πυρηνικών, κατατάσσοντας το Ιράν στον Αξονα του Κακού. Στο πρόσφατο παρελθόν, τρεις ευρωπαϊκές χώρες επιχείρησαν να μεσολαβήσουν για να πείσουν την ιρανική κυβέρνηση να επιτρέψει τις επιθεωρήσεις της Διεθνούς Υπηρεσίας και τότε η Τεχεράνη είχε επιδείξει προθυμία. Στη συνέχεια και λίγο μετά τον σεισμό στην πόλη Μπαμ, κατεβλήθησαν προσπάθειες γεφύρωσης του χάσματος μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, όμως ελάχιστη και επί της ουσίας πρόοδος σημειώθηκε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή