ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ TH ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ

Σρέντερ: Ωφέλιμη η ένταξη της Τουρκίας στην Ευρώπη

ΑΓΚΥΡΑ. «H ενσωμάτωση της Τουρκίας στην Ευρώπη θα ενισχύσει την ασφάλεια της Γηραιάς Ηπείρου», τόνισε ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ. «Κοινή επιθυμία όλων είναι μια δημοκρατική και λαϊκή Τουρκία. Μία Τουρκία, η οποία εγκολπώνεται τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα και μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για ολόκληρο το ισλαμικό κόσμο. Μία τέτοια Τουρκία θα ωφελήσει ιδιαίτερα την σταθερότητα και την ασφάλεια της Ευρώπης», τόνισε σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε χθες στην εφημερίδα «Χουριέτ», ο Γκέρχαρντ Σρέντερ, λίγο πριν από την επικείμενη επίσκεψή του στη χώρα, τη Δευτέρα. H επίσκεψη του Σρέντερ ακολουθεί εκείνην της επικεφαλής του γερμανικού κόμματος της αντιπολίτευσης των Χριστιανοδημοκρατών, Αγγέλα Μέρκελ, η οποία εξόργισε την τουρκική κοινή γνώμη με την πρότασή της για ειδική συνεργασία και όχι πλήρη ένταξη της χώρας στην E.E. «H πρόταση περί ειδικής συνεργασίας δεν είναι συνεπής με τις υποσχέσεις που έχει δώσει η E.E. στην Τουρκία», δήλωσε ο Σρέντερ.

ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ ΑΦΓΑΝΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΟΥΣ

Οι Ταλιμπάν ετοιμάζουν επιθέσεις

ΧΟΣΤ, Αφγανιστάν. «Οι εναπομείναντες Ταλιμπάν πρόκειται να εξαπολύσουν νέο κύμα επιθέσεων κατά των υπό αμερικανική διοίκηση συμμαχικών δυνάμεων στο νότιο και νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας την ερχόμενη άνοιξη», δήλωσε χθες άνδρας, ο οποίος ισχυρίζεται ότι εκπροσωπεί τη σκληροπυρηνική οργάνωση. Σε συνέντευξη στην νοτιοανατολική πόλη Χόστ, ο Μοχάμεντ Σαϊφούλ Αντέλ, ο οποίος έχει αποδειχθεί αξιόπιστη πηγή πληροφοριών σχετικά με τις προθέσεις των Ταλιμπάν στο παρελθόν, ισχυρίστηκε επίσης ότι ο ηγέτης της Αλ Κάιντα, Οσάμα Μπιν Λάντεν, ο ηγέτης των Ταλιμπάν, Μουλάς Ομάρ, και ο Αιγύπτιος Αϊμάν Αλ Ζαβαχίρι είναι ζωντανοί και βρίσκονται σε διαφορετικά μέρη στο Αφγανιστάν. O πρώην ηγέτης των Μουτζαχεντίν μαχητών κατά των Σοβιετικών, Τζαλαλουντίν Χαγγανί «έχει αναλάβει τον ρόλο του ηγέτη των Ταλιμπάν, κατευθύνοντας όλες τις στρατιωτικές κινήσεις τους», τόνισε ο Αντέλ.

ΣΤΗ ΔΙΚΗ TOY ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ

Αγορεύει ο εισαγγελέας

ΧΑΓΗ. H εισαγγελική αρχή θα ολοκληρώσει την αγόρευση της στη δίκη κατά του πρώην προέδρου της πρώην Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ανωτάτου Δικαστηρίου εγκλημάτων πολέμου της Χάγης. Οι εισαγγελείς στο διάστημα των δύο χρόνων κάλεσαν να καταθέσουν περισσότερους από 290 μάρτυρες, στην σημαντικότερη δίκη για εγκλήματα πολέμου στην Ευρώπη από την εποχή της δίκης των Ναζί στη Νυρεμβέργη. H απολογία του Μιλόσεβιτς αναμένεται να αρχίσει στις 19 Μαΐου. Σε περίπτωση που διαρκέσει όσο και η κατάθεση της κατηγορούσας αρχής, η δίκη θα συνεχιστεί μέχρι το 2006.

ME ΕΝΤΟΛΗ TOY ΧΑΤΑΜΙ

Ερευνα για την τραγωδία στο Ιράν

ΝΤΕΝΟΦ, Ιράν. Διεξοδική έρευνα για την ανεύρεση των αιτίων του εκτροχιασμού τρένου σε χωριό 645 χιλιόμετρα από την Τεχεράνη, την περασμένη Τετάρτη, στην οποία έχασαν τη ζωή τους 320 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 460, διέταξε σήμερα ο πρόεδρος του Ιράν, Μοχάμεντ Χαταμί. Αποκαταστάθηκαν χθες τα δρομολόγια των τρένων, τα οποία είχαν διακοπεί για δύο ημέρες, καθώς τοποθετήθηκαν ράγες που παρακάμπτουν το σημείο του δυστυχήματος, το οποίο επισκέφθηκαν χθες για πρώτη φορά οι συγγενείς των θυμάτων. Σε ανθρώπινη αμέλεια ή δυσλειτουργία των φρένων αποδίδει το δυστύχημα, τοπικός κυβερνήτης.

ΑΝΑΚΑΛΥΨΑΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΙ ΣΤΗ ΒΑΒΥΛΩΝΑ

Είδη καλλωπισμού 2.500 χρόνων

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Συλλογή κοσμημάτων και ειδών καλλωπισμού 2.500 χρόνων ανακάλυψαν Ισραηλινοί αρχαιολόγοι που πραγματοποιούσαν ανασκαφές κοντά στη Νεκρά Θάλασσα. Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν περιδέραιο, το οποίο αποτελείται από 130 ημιπολύτιμους λίθους, σκαραβαίο, στρογγυλό ανάγλυφο από αχάτη από τη Βαβυλώνα, αργυρό κρεμαστό κόσμημα με χαραγμένη επάνω του μια ημισέληνο και ροδιές, αλαβάστρινο κύπελλο για πούδρες καλλωπισμού του προσώπου, ένα ξυλαράκι για την επάλειψη τους και ένα μικρό καθρέφτη. «Ολα αυτά ανήκουν πιθανότατα σε Εβραίους, οι οποίοι επέστρεψαν από εξορία στη Βαβυλώνα τον 6ο αιώνα προ Χριστού. Πρόκειται για πολύ σπάνια ευρήματα, τα οποία επιβεβαιώνουν τις βιβλικές αναφορές για την επιστροφή των Εβραίων από την εξορία στη Βαβυλώνα», τόνισε αρχαιολόγος.

ΓΙΑ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ

Σύλληψη γαμπρού του Σεβαρντνάτζε

ΤΙΦΛΙΔΑ. Συνελήφθη χθες στο αεροδρόμιο της Τιφλίδας, ο επιχειρηματίας και γαμπρός του πρώην προέδρου, Εντουαρντ Σεβαρντνάτζε, Γκάγια Γιοκχταμπερίτζε. O Γιοκχταμπερίτζε, επικεφαλής μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας της Γεωργίας κατηγορείται για συμμετοχή σε μεγάλης κλίμακας σκάνδαλο φοροδιαφυγής. Συνελήφθη στις 7 π.μ. τοπική ώρα μέσα σε αεροπλάνο με προορισμό το Παρίσι. O Γενικός Εισαγγελέας, δήλωσε ότι ο Γιοκχταμπερίτζε αγνόησε τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις των ελεγκτών να μην εγκαταλείψει τη χώρα.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Φίσερ: «Οχι» στον αντισημιτισμό

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. «H Ευρώπη πρέπει να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της προκειμένου να καταπολεμήσει τον αντισημιτισμό, ενώ πρέπει επίσης να συμβάλει στην επίτευξη της ειρήνης στη Μέση Ανατολή», τόνισε προχθές ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γιόσκα Φίσερ. «Δεν πρέπει να ξαναβρεθούμε στη θέση όπου ένας αντισημίτης απειλεί τους Εβραίους χωρίς να υπάρξει αντίδραση της πλειοψηφίας», τόνισε ο Φίσερ σε συνέδριο στις Βρυξέλλες, το οποίο διοργανώθηκε ως αντίδραση στους φόβους περί ανάκαμψης του αντισημιτισμού στην Γηραιά Ηπειρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή