H Τεχεράνη προμηθεύτηκε πυρηνικά από τον Χαν…

H Τεχεράνη προμηθεύτηκε πυρηνικά από τον Χαν…

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΟΥΑΛΑ ΛΟΥΜΠΟΥΡ. Το Ιράν προμηθεύτηκε πυρηνικό εξοπλισμό από τον διαβόητο, αλλά μετανοημένο, Πακιστανό επιστήμονα, Αμπντούλ Καντίρ Χαν στα μέσα της δεκαετίας του ’90, σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας της Μαλαισίας, όπου ανακρίνεται ο άνθρωπος που οργάνωσε τη συναλλαγή και μεταφορά του υλικού. Τα στοιχεία της αστυνομίας της Μαλαισίας αναμένεται να εκληφθούν ως μια ακόμη ένδειξη της ενοχής της κυβέρνησης της Τεχεράνης σε ό,τι αφορά τις προθέσεις της να αποκρύψει από τους διεθνείς επιθεωρητές τις πραγματικές διαστάσεις των πυρηνικών της εγκαταστάσεων. Ανάλογο υλικό, σύμφωνα με την ίδια πηγή, πωλήθηκε από τον Αμπντούλ Καντίρ Χαν και στην επίσης μετανοημένη Λιβύη, την περίοδο 2001-2002. Συγκεκριμένα, η αστυνομία της Μαλαισίας ανέφερε ότι ο Αμπντούλ Καντίρ Χαν πώλησε μέρη συσκευής φυγοκέντρισης στο Ιράν για ποσό ύψους τριών εκατομμυρίων δολαρίων σε μετρητά. Οπως φέρεται να δήλωσε ο Μπουχάρι Σιέντ Αμπού Ταχίρ, ο οποίος διαχειριζόταν τα οικονομικά του δικτύου του Χαν, ο Πακιστανός επιστήμονας του ζήτησε να αποστείλει δύο κοντέινερς με χρησιμοποιημένα μέρη συσκευής φυγοκέντρισης από το Πακιστάν στο Ιράν, το 1994 ή το 1995. Στη Λιβύη, το ίδιο δίκτυο απέστειλε «ορισμένο αριθμό» συσκευών φυγοκέντρισης, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για εμπλουτισμό ουρανίου.

Ο Ταχίρ βρίσκεται στη Μαλαισία και ανακρίνεται από τις τοπικές αρχές για τις παράνομες δραστηριότητες, που έγιναν στη χώρα για λογαριασμό του Πακιστανού επιστήμονα. O Αμπντούλ Καντίρ Χαν έχει ομολογήσει, όπως είναι γνωστό, ότι διακινούσε πυρηνικό υλικό με προορισμό «κράτη-ταραξίες» και έχει ζητήσει συγγνώμη για τις πράξεις του από τον Πακιστανό πρόεδρο, Περβές Μουσάραφ. O Ταχίρ ομολόγησε με τη σειρά του στις αρχές της Μαλαισίας ότι οργάνωσε τη μεταφορά του πυρηνικού εξοπλισμού στο Ιράν, από το Ντουμπάι, με ιρανικό εμπορικό πλοίο. «H τιμή για τα δύο κοντέινερ με τα μέρη της συσκευής φυγοκέντρισης ανήλθε στα περίπου τρία εκατομμύρια δολάρια»… «Το ρευστό μεταφέρθηκε σε δύο χαρτοφύλακες και τοποθετήθηκε σ’ ένα διαμέρισμα όπου διέμενε ο Πακιστανός πυρηνικός επιστήμονας κάθε φορά που επισκεπτόταν το Ντουμπάι», φέρεται να δήλωσε ο Ταχίρ. O ίδιος διευκρίνισε ότι η Λιβύη ήλθε σε επαφή με τον Χαν το 1997. O Ταχίρ είχε συνοδεύσει τον Χαν σε σειρά συναντήσεων με Λιβύους αξιωματούχους στην Κωνσταντινούπολη, την Καζαμπλάνκα, το Μαρόκο και τα Αραβικά Εμιράτα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή