Μαρόκο: εκατοντάδες οι νεκροί

Μαρόκο: εκατοντάδες οι νεκροί

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΑΜΠΑΤ. Διαρκώς αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων του φονικού χτυπήματος του Εγκέλαδου στο βόρειο τμήμα του Μαρόκου, με τις εγχώριες αρχές να εκτιμούν ότι ο αριθμός των νεκρών θα ξεπεράσει τους τριακόσιους. O ισχυρότατος σεισμός, που σημειώθηκε χθες τα ξημερώματα, με επίκεντρο εκατόν εξήντα χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της νήσου Φεζ και το μέγεθος του οποίου άγγιξε τις 6,5 μονάδες της κλίμακας Ρίχτερ, έπληξε το ιστορικό μεσογειακό λιμάνι της Αλ Χοκέιμα. Την ίδια στιγμή, τα σωστικά συνεργεία έχουν εστιάσει τις προσπάθειές τους σε τρεις μικρότερες πόλεις της ευρύτερης περιοχής, όπου περισσότεροι από τριάντα χιλιάδες άνθρωποι κατοικούν σε πλινθόκτιστες κατοικίες.

«Δεδομένου ότι ο αριθμός των νεκρών στην Αλ Κάμρα έφτασε τους εκατόν σαράντα και ότι τα σωστικά συνεργεία δεν έχουν ακόμα προσεγγίσει την Ταμασίντ και το Ιμζούρν, ο συνολικός αριθμός των θυμάτων αναμένεται να ξεπεράσει τους τριακόσιους», δήλωσε χθες το μεσημέρι Μαροκινός αξιωματούχος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. Τα σωστικά συνεργεία, αλλά και οι μονάδες του στρατού που έσπευσαν στην περιοχή, συνάντησαν πολλά προβλήματα, καθώς αρκετές από τις μικρότερες πόλεις βρίσκονται στους πρόποδες του όρους Ριφ και η πρόσβαση σ’ αυτές είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Πολυκατοικίες κατέρρευσαν

Στην Αλ Χοκέιμα δεκάδες πολυκατοικίες κατέρρευσαν, ενώ τα νοσοκομεία της πόλης αδυνατούσαν να περιθάλψουν τους εκατοντάδες τραυματίες. «H ζημιά που έχει υποστεί η πόλη είναι τεράστια», τόνισε ο γιατρός του νοσοκομείου Μπάντες, Μέκι Ελαχνκουρί. «Τετραώροφα κτίρια κατέρρευσαν καταπλακώνοντας τους ενοίκους τους», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Σε συλλυπητήριο διάγγελμά του ο βασιλιάς Μοχάμεντ ο Εκτος υποσχέθηκε την κινητοποίηση όλου του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας στην πληγείσα περιοχή. Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Μαρόκου και ο μόνιμος κάτοικος της Αλ Χοκέιμα, Μοχάμεντ Ζιάν υποστήριξε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των θυμάτων είναι γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή