Σρέντερ: υποστηρίζει την τουρκική ένταξη στην E.E.

Σρέντερ: υποστηρίζει την τουρκική ένταξη στην E.E.

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Υπέρ της υποψηφιότητας της Τουρκίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση τάχθηκε χθες ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος τόνισε μάλιστα πως πιστεύει ότι η Αγκυρα θα πάρει το πράσινο φως τον ερχόμενο Δεκέμβριο για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Κατά την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην τουρκική πρωτεύουσα, ο Γερμανός καγκελάριος εξήρε τις μεταρρυθμίσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν τόσο τις πολιτικές, όσο και εκείνες που αφορούν το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, χαιρετίζοντας παράλληλα την Τουρκία ως μια μεγάλη αγορά για τους Γερμανούς επενδυτές. «Πιστεύω ότι η Τουρκία είναι στο σωστό δρόμο σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις», υπογράμμισε ο κ. Σρέντερ στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Τούρκο πρωθυπουργό. O κ. Σρέντερ τόνισε ακόμη ότι οι μεταρρυθμίσεις θα βοηθήσουν την Τουρκία στην κρίσιμη έκθεση που ετοιμάζει η Κομισιόν για την πορεία της χώρας, και η οποία αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα τον Οκτώβριο. Βάσει των πορισμάτων της έκθεσης αυτής, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα αποφασίσουν τον ερχόμενο Δεκέμβριο, στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες αν θα καλέσουν την Τουρκία να αρχίσει επισήμως ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Αλλα ισχυρά μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μεταξύ των οποίων η Βρετανία και η Γαλλία έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι θα υποστηρίξουν την Τουρκία, σε αντίθεση με ορισμένες σκανδικαβικές χώρες και την Ολλανδία, οι οποίες εκφράζουν επιφυλάξεις, κυρίως εξαιτίας του ζητήματος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το αισιόδοξο μήνυμα του Γκέρχαρντ Σρέντερ, άλλωστε, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την πολύ πιο συγκρατημένη στάση της αρχηγού του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Αντζελα Μέρκελ, η οποία στη διάρκεια επίσκεψης στην Αγκυρα την περασμένη εβδομάδα αναφέρθηκε σε μια «ειδική σχέση της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση», αντί για πλήρη ένταξή της. O Γερμανός καγκελάριος αναφέρθηκε ακόμη στη στάση που έχει τηρήσει η Αγκυρα στο θέμα της Κύπρου και χαιρέτισε τις προσπάθειες που καταβάλλονται για επίλυση του Κυπριακού. O κ. Σρέντερ εγκαινίασε χθες εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας στη νότιο Τουρκία, τη μεγαλύτερη γερμανική επένδυση στη χώρα.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το πιο σημαντικό για την Τουρκία είναι η έναρξη των διαπραγματεύσεων, καθώς η Αγκυρα δεν απαιτεί συγκεκριμένη ημερομηνία ένταξης. Αλλωστε, ουδείς αναμένει ταχεία ένταξη της Τουρκίας στην E.E, δεδομένου ότι η είναι πολύ πιο πίσω οικονομικά και εντελώς διαφορετική πολιτισμικά από τις χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, οι οποίες θα γίνουν μέλη της E.E. από τη 1η Μαΐου. Σύμφωνα με ορισμένα στοιχεία, η ένταξη της Τουρκίας τοποθετείται γύρω στο 2015

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή