Πολλά τα σενάρια για τη νέα ρωσική ηγεσία

Πολλά τα σενάρια για τη νέα ρωσική ηγεσία

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΣΧΑ. Σενάρια και υποθέσεις για τη μελλοντική σύνθεση της ρωσικής πολιτικής ηγεσίας πυροδότησε η αιφνιδιαστική απόφαση του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να αποπέμψει ολόκληρη την κυβέρνηση. O Πούτιν δεν έλυσε τον γρίφο γιατί προέβη στην κίνηση αυτή, απλώς διευκρίνισε χθες ότι εξέταζε την πρωτοβουλία αρκετό καιρό.

Κατά τη συνάντησή του με τον εκτοπισθέντα πρωθυπουργό Μιχαήλ Κασιάνοφ, ο Ρώσος πρόεδρος παραδέχθηκε ότι δεν είχε αποφασίσει μέχρι την τελευταία στιγμή πότε είναι η καταλληλότερη χρονική συγκυρία για την υλοποίηση του σχεδίου του. «Θυσία την παραμονή των εκλογών» χαρακτήρισε την ενέργεια η «Μοσκόφσκι Κομσομολέτς», στο πρωτοσέλιδο της οποίας κυριαρχούσε η φωτογραφία του Κασιάνοφ, απομεινάρι από την εποχή του Μπόρις Γέλτσιν. «Πάει ο πρώτος», σχολίασε η εφημερίδα, η οποία προέβλεψε ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες κυβερνητικές αλλαγές μετά την αναμενόμενη επανεκλογή του στις 14 Μαρτίου. «Αρχισε η δεύτερη θητεία Πούτιν», έγραψε στην ιστοσελίδα της η «Γκαζέτα», η οποία προσθέτει ότι «η πιρουέτα Πούτιν έδειξε ήδη τον επόμενο πρόεδρο της Ρωσίας». «Το πρώτο μήνυμα του Πούτιν είναι πως η επόμενη κυβέρνηση της χώρας δεν θα περιλαμβάνει τον Κασιάνοφ, ο οποίος θεωρείται προσκείμενος στον Γέλτσιν και ορισμένα μέλη της οικονομικής ολιγαρχίας της Ρωσίας», υπογραμμίζει η «Γκαζέτα» και καταλήγει: «Μέχρι τώρα η χώρα διέθετε μία εξωτική μορφή δημοκρατίας». «Οριστικό αντίο στην εποχή Γέλτσιν» χαρακτήρισε από την πλευρά της η «Ιζβέστια» τη δραστική απόφαση του Ρώσου προέδρου, ενώ εκτίμησε πως ο νέος πρωθυπουργός θα είναι ο διάδοχος του Πούτιν στις εκλογές του 2008. Μέχρι στιγμής, πάντως, ουδείς γνωρίζει ποιος θα είναι ο επόμενος επικεφαλής της κυβέρνησης.

Δεν εγκαταλείπει ο Σεργκέι Γκλαζιέφ

Στο μεταξύ, ο Σεργκέι Γκλαζιέφ, εκ των σημαντικότερων υποψηφίων στις επικείμενες προεδρικές εκλογές, απέκλεισε το ενδεχόμενο απόσυρσής του από την κούρσα και δεσμεύθηκε ότι θα αγωνισθεί μέχρις εσχάτων για να εκλεγεί. H φιλελεύθερη υποψήφια Ιρίνα Χακαμάντα και ο κομμουνιστής συνυποψήφιός της Νικολάι Χαριτόνοφ κάλεσαν τον Γκλαζιέφ να αποχωρήσει εις ένδειξιν διαμαρτυρίας για την εκλογική φάρσα. «O Γκλαζιέφ συμφωνεί μεν με την καταδίκη του κλίματος διαφθοράς, αλλά επιλέγει να συνεχίσει παρ’ όλα αυτά την προσπάθειά του», ανακοίνωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Γκλαζιέφ, Νέλι Ορλοβα. Οι δημοσκοπήσεις φέρουν, πάντως, τον Γκλαζιέφ να μην ξεπερνάει το 3% στις εκλογές της επόμενης εβδομάδας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή