Πρώτος σε τρεις ακόμη πολιτείες ο Τζον Κέρι

Πρώτος σε τρεις ακόμη πολιτείες ο Τζον Κέρι

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Συνεχίζοντας τη νικηφόρα πορεία του προς το χρίσμα των Δημοκρατικών, ο γερουσιαστής της Μασαχουσέτης Τζον Κέρι ήρθε χθες πρώτος σε τρεις ακόμη εκλογικές αναμετρήσεις, στη Γιούτα, το Αϊντάχο και τη Χαβάη. Ενισχυμένος από τα αποτελέσματα αυτά, ο κ. Κέρι εστιάζει πλέον την προεκλογική του εκστρατεία στον Τζορτζ Μπους, χωρίς ωστόσο να αγνοεί τον Τζον Εντουαρντς, ο οποίος παραμένει ο βασικός του αντίπαλος στις προκριματικές αναμετρήσεις της «σούπερ Τρίτης..

Ο κ. Κέρι επικράτησε με μεγάλη διαφορά επί του γερουσιαστή Εντουαρντς στη Γιούτα και στο Αϊντάχο, ενώ στη Χαβάη, ο Τζον Εντουαρντς τερμάτισε τρίτος. O κ. Εντουαρντς δεν αποτέλεσε για τον Τζον Κέρι ουσιαστική απειλή στις τρεις αυτές πολιτείες, καθώς έχει αποφασίσει να εστιάσει την προσοχή του στις 10 αναμετρήσεις της «σούπερ Τρίτης», στις 2 Μαρτίου, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η Καλιφόρνια και η Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ο Τζον Κέρι προηγείται με 60% έναντι 19% του Τζον Εντουαρντς στην Καλιφόρνια, με αποτέλεσμα οι αναλυτές να θεωρούν σχεδόν βεβαία την επικράτησή του στην πολιτεία αυτή, που διαθέτει και τον μεγαλύτερο αριθμό εκλεκτόρων.

Η μετανάστευση επιχειρήσεων

Δύο εβδομάδες μετά τις δηλώσεις του συμβούλου του προέδρου Μπους επί οικονομικών θεμάτων, ο οποίος περιέγραψε τη μεταφορά πολλών αμερικανικών εργοστασίων στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα την αύξηση της ανεργίας σε πολλές πολιτείες, ως «έναν άλλο τρόπο για τη διεξαγωγή του διεθνούς εμπορίου», ο Τζον Κέρι ανακοίνωσε χθες τα σχέδιά του για την αντιμετώπιση του προβλήματος, το οποίο άλλωστε αναμένεται να κυριαρχήσει και στις προκριματικές εκλογές σε πολλές πολιτείες. Παρότι ο ίδιος ο Κέρι έχει συχνά υπογραμμίσει ότι κανένας πρόεδρος δεν μπορεί να εμποδίσει κάποια αμερικανική εταιρεία να εγκαταλείψει τη χώρα μεταφέροντας στο εξωτερικό τα εργοστάσιά της, ο γερουσιαστής της Μασαχουσέτης ανακοίνωσε ότι το σχέδιό του προβλέπει από τις εταιρείες που προτίθενται να κάνουν κάτι τέτοιο να ενημερώνουν εκ των προτέρων την κυβέρνηση. «Οι εταιρείες θα είναι υποχρεωμένες να ενημερώνουν τους εργαζομένους τους τουλάχιστον τρεις μήνες πριν αποφασίσουν να μεταφερθούν στο εξωτερικό», τονίζει ο κ. Κέρι σε ομιλία την οποία επρόκειτο να απευθύνει στο Οχάιο. H πολιτεία αυτή, μαζί με το Μίσιγκαν, έχει πληγεί περισσότερο από την απώλεια θέσεων εργασίας εξαιτίας της «μετανάστευσης» πολλών αμερικανικών επιχειρήσεων σε χώρους όπου το κόστος παραγωγής είναι πολύ χαμηλότερο. Επικρίνοντας την πολιτική του Μπους, ο κ. Κέρι υπογράμμισε ότι στη διάρκεια της προεδρίας Μπους στο Οχάιο 270.000 εργαζόμενοι έμειναν άνεργοι, τονίζοντας ότι πρόκειται για άκρως αποτυχημένες πολιτικές επιλογές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή