Αγωνία και θύματα στο Μαρόκο από τους μετασεισμούς

Αγωνία και θύματα στο Μαρόκο από τους μετασεισμούς

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

IMZOYPEN. Αλλεπάλληλοι μετασεισμοί, εκ των οποίων ένας μεγέθους 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ (5,1 σύμφωνα με το ισπανικό Γεωδυναμικό Ινστιτούτο), δυσχέραναν το έργο των διεθνών σωστικών συνεργείων στο Μαρόκο μετά το προχθεσινό φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου, που άφησε πίσω του 560 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες. Πέντε ομάδες διάσωσης του Ισπανικού Ερυθρού Σταυρού μετέβησαν στην πληγείσα περιοχή μαζί με 20 πυροσβέστες από τη νότια Ισπανία, ενώ ένα γαλλικό αεροσκάφος της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας μετέφερε εκπαιδευμένους σκύλους και εξοπλισμό για τις έρευνες στα ερείπια. Παράλληλα, ένα βελγικό C-130, ένα πορτογαλικό στρατιωτικό αεροπλάνο και ένα ιταλικό Hercules επρόκειτο να προσγειωθούν στη χώρα αργά χθες το βράδυ, συνδράμοντας τις αντίστοιχες αποστολές του OHE και του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού.

Συγκλονισμένοι οι χιλιάδες σεισμόπληκτοι πέρασαν την προχθεσινή νύχτα στο ύπαιθρο. Τα νοσοκομεία της περιοχής αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν τη μαζική διακομιδή τραυματιών, ενώ ο βασιλιάς της χώρας, Μωάμεθ ΣΤ΄, επισκέφθηκε χθες το πρωί τους υπηκόους του, για να βρίσκεται κοντά τους και να παρακολουθεί τις επιχειρήσεις διάσωσης. Τα συνεργεία, διεθνή και εγχώρια, συνέχισαν να ανακαλύπτουν επιζώντες καθώς έφτασαν και στις πλέον απομακρυσμένες περιοχές, που επλήγησαν από τον ισχυρό σεισμό της Τρίτης, μεγέθους 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ο οποίος σημειωτέον έγινε αισθητός μέχρι την Ισπανία. H κραυγή «Αλάχ ακμπάρ» (ο Θεός είναι μεγάλος) συνοδεύει τον εντοπισμό θυμάτων, θαμμένων κάτω από τα συντρίμμια. Ωστόσο οι μαροκινές αρχές εκφράζουν φόβους ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί. Το πρόβλημα είναι πως τα περισσότερα σπίτια είναι κατασκευασμένα από πέτρες και λάσπη, με αποτέλεσμα να μην αντέχουν τα χτυπήματα του Εγκέλαδου. Το ζήτημα των μη ανθεκτικών κατασκευών, που αποτελούσε χθες αντικείμενο σφοδρών αντιπαραθέσεων μεταξύ πολιτών, είχε ανακύψει και πριν από μία δεκαετία, όταν η χώρα είχε πληγεί και πάλι από σεισμό.

Ομάδα της EMAK στην πόλη Νεκούρ

Με σκοπό να συνδράμει τις προσπάθειες για τον εντοπισμό και τον απεγκλωβισμό επιζώντων, αναχώρησε χθες από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας ομάδα της 1ης EMAK με προορισμό την πόλη Νεκούρ του Μαρόκο. H ομάδα αποτελείται από 22 άτομα, που έχουν μαζί τους 2 σκυλιά ειδικά εκπαιδευμένα στον εντοπισμό εγκλωβισμένων ατόμων. Παράλληλα, είναι εξοπλισμένη με ένα ειδικό διασωστικό όχημα, με τρέιλερ που περιέχει υλικά έρευνας και διάσωσης και όχημα μεταφοράς προσωπικού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή