ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΤΟ IPAK KAI TO ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

Αμερικανοί στρατιώτες βίασαν συναδέλφους τους

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Τις σοβαρότερες κατηγορίες σεξουαλικών αδικημάτων των τελευταίων χρόνων αντιμετωπίζει ο αμερικανικός στρατός, καθώς δεκάδες γυναίκες που υπηρετούσαν στην περιοχή του Περσικού Κόλπου, στο Ιράκ, το Κουβέιτ και το Αφγανιστάν έπεσαν θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης, αλλά και βιασμού από συναδέλφους τους, τους τελευταίους δεκαοκτώ μήνες, σύμφωνα με καταγγελίες των θυμάτων και των δικηγόρων τους. O στρατός ξηράς ανέφερε 86 περιπτώσεις σεξουαλικών αδικημάτων, η αεροπορία 8 και το ναυτικό 6. Στρατιωτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι υποθέσεις ερευνούνται, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις έχουν ήδη ληφθεί πειθαρχικά μέτρα, χωρίς ωστόσο να προσδιορίσουν τη φύση των μέτρων αυτών. Ανέφεραν επίσης ότι μικρός αριθμός των καταγγελιών αποδείχθηκαν αναληθείς.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΧΡΗΜΑΤΩΖΗΤΕΙ O ΚΟΡΕΪ

«Ενοπλος ληστής» το Ισραήλ

ΡΑΜΑΛΑ. Για ένοπλη ληστεία κατηγόρησε τον ισραηλινό στρατό ο πρόεδρος της παλαιστινιακής Κεντρικής Τράπεζας, Αμίν Χαντάτ, ενώ ο πρωθυπουργός της Παλαιστίνης, Αχμάντ Κορέι απαίτησε την άμεση επιστροφή των χρημάτων. O Χαντάτ υποστήριξε ότι οι Ισραηλινοί απέσπασαν τουλάχιστον 8 δισ. δολάρια. «Πρόκειται για χρήματα, τα οποία εκλάπησαν και πρέπει να επιστραφούν», τόνισε ο Κορέι σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τους διευθυντές των τραπεζών. «Το Ισραήλ δεν έχει κανένα δικαίωμα κατοχής ξένων χρημάτων», συμπλήρωσε ο Κορέι. «Κατά την επιδρομή της αστυνομίας και του στρατού σε τραπεζικά υποκαταστήματα στη Ραμάλα κατασχέθηκαν πολλά εκατομμύρια δολάρια, τα οποία προορίζονταν για τη χρηματοδότηση τρομοκρατικών ενεργειών», δήλωσε χθες αξιωματούχος των ισραηλινών υπηρεσιών ασφαλείας. O Χαντάτ χαρακτήρισε τη δήλωση «αβάσιμη και ψευδή». Αμερικανοί καταδίκασαν την ισραηλινή επιδρομή στις παλαιστινιακές τράπεζες.

ΔΩΔΕΚΑ NEKPOI ΣΕ ΚΑΦΕ ΣΤΗ ΣΙΒΗΡΙΑ

Φονική διαρροή φυσικού αερίου

ΜΟΣΧΑ. Δώδεκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκαεπτά τραυματίστηκαν από έκρηξη που σημειώθηκε χθες, λόγω διαρροής φυσικού αερίου, σε καφέ στη Σιβηρία. «Το καφέ στην πόλη Σίτα της νοτίου Σιβηρίας, καταστράφηκε ολοσχερώς από την έκρηξη», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου εκτάκτων αναγκών της Ρωσίας. Εν τω μεταξύ τέσσερα παιδιά έχασαν χθες τη ζωή τους από την έκρηξη καυστήρα σε σχολείο στη Ρωσική Δημοκρατία του Νταγκεστάν. H έκρηξη οφείλεται επίσης σε διαρροή φυσικού αερίου. Ενα παιδί νοσηλεύεται με σοβαρά τραύματα σε νοσοκομείο. Οι διαρροές οφείλονται στην έλλειψη υποδομής ασφαλείας που χαρακτηρίζει τα δημόσια και ιδιωτικά κτίρια στη Ρωσία.

ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ ΑΠΟ ΤΟΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ

Εμβόλιο για τη νόσο πουλερικών

ΜΠΑΝΓΚΟΚ. «Το νέο εμβόλιο κατά της νόσου των πουλερικών θα είναι έτοιμο να δοκιμαστεί και να παραχθεί σε περιορισμένο αριθμό μέχρι το τέλος Μαρτίου», σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). «Είμαι σε θέση να σας διαβεβαιώσω ότι το εμβόλιο θα είναι σύντομα διαθέσιμο προκειμένου να ξεκινήσει η αρχικά περιορισμένη παραγωγή του ούτως ώστε να μπορέσουν να διεξαχθούν οι έρευνες για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά του», τόνισε εκπρόσωπος του ΠΟΥ. «H δοκιμή και ο κλινικός έλεγχος του φαρμάκου θα ξεκινήσει τον Μάρτιο και θα διαρκέσει, το λιγότερο ώς τον Σεπτέμβριο, οπότε θα είμαστε σε θέση να ξεκινήσουμε τη μαζική παραγωγή του εμβολίου σε περίπτωση εκδήλωσης επιδημίας», τόνισε ο εκπρόσωπος.

ΟΙ ΗΠΑ ΗΡΑΤΗΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΗ ΟΔΗΓΙΑ

Τέρμα ο αποκλεισμός της Λιβύης

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ηρε χθες η κυβέρνηση των ΗΠΑ την ταξιδιωτική απαγόρευση, που είχε επιβληθεί στη Λιβύη πριν από 23 χρόνια, καθώς η κυβέρνηση Καντάφι ανέλαβε την ευθύνη της βομβιστικής επίθεσης του αμερικανικού επιβατικού αεροσκάφους, το οποίο εξερράγη πάνω από το Λόκερμπι της Σκωτίας το 1988. Στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου επισημαίνεται ότι «η κυβέρνηση της Λιβύης βοήθησε στην προσαγωγή των δύο υπόπτων στη δικαιοσύνη, ενώ αποδέχθηκε την ευθύνη των πράξεων αξιωματούχων της». «Πρόκειται», σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, «για το πρώτο μιας σειράς μέτρων υπέρ της Λιβύης, τα οποία θα λάβουν οι ΗΠΑ στο εγγύς μέλλον». H άρση του αποκλεισμού ακολούθησε την απόρριψη από το πρακτορείο ειδήσεων Τζαμαρίγια, των δηλώσεων του Λίβυου πρωθυπουργού, ο οποίος είχε αρνηθεί την ευθύνη της Λιβύης.

ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΙ KAI ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ

Θύματα του «Τείχους»

ΓΑΖΑ. Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν και σκότωσαν χθες δύο Παλαιστίνιους κατά τη διάρκεια πορείας διαμαρτυρίας κατά της ανέγερσης ισραηλινού «τείχους ασφαλείας» στη Δυτική Οχθη. Δύο Παλαιστίνιοι αντάρτες σκότωσαν Ισραηλινό στρατιώτη στο πέρασμα του Ερεζ, στη Λωρίδα της Γάζας προτού σκοτωθούν από τους άνδρες του ισραηλινού στρατού. Εντεκα διαδηλωτές τραυματίστηκαν, εκ των οποίων οι τρεις σοβαρά, ενώ τραυματίστηκαν έξι αστυνομικοί.

ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΟΠΕΙΑ

Ρωσικές βολές κατά του ΝΑΤΟ

ΜΟΣΧΑ. Για κατασκοπεία στις ρωσικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Βαλτική κατηγόρησε το NATO η κυβέρνηση της Ρωσίας, αποστέλλοντας κατασκοπευτικά αεροσκάφη τύπου AWACS στην περιοχή. «H αποστολή αναγνωριστικών αεροσκαφών μας υποχρεώνει να υιοθετήσουμε αμυντική στάση δεδομένου ότι η Ατλαντική Συμμαχία επέλεξε τη συγκεκριμένη στιγμή για την πραγματοποίησή της, τη στιγμή δηλαδή που οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις εκτελούν σημαντική διακλαδική στρατιωτική άσκηση», τόνισε εκπρόσωπος του διοικητή του Στόλου της Βαλτικής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή