H σορός του Τραϊκόφσκι επέστρεψε χθες στα Σκόπια

H σορός του Τραϊκόφσκι επέστρεψε χθες στα Σκόπια

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΠΙΤΟΝΙΑ. Σπαρμένα συντρίμμια σε ακτίνα 200 μέτρων και εννέα απανθρακωμένα πτώματα αντίκρισαν τα συνεργεία που εντόπισαν το αεροπλάνο του προέδρου της ΠΓΔΜ, Μπόρις Τραϊκόφσκι, χθες το πρωί, πάνω από 24 ώρες αφότου χάθηκε από τα ραντάρ. H τελευταία συνομιλία του πιλότου με τον πύργο ελέγχου, καθώς και το εντοπισθέν μαύρο κουτί θα εξετασθούν προσεκτικά για να διαπιστωθούν οι αιτίες της συντριβής. «Δεν υπάρχουν επιζώντες. Τα πτώματα βρέθηκαν στα συντρίμμια», είπε ο Μίσραντ Τεσκέρετζιτς, συντονιστής της βοσνιακής ομάδας διάσωσης, που κατάφερε να φθάσει στο δύσβατο σημείο, αφότου είχε καθαριστεί πρώτα η διαδρομή από ειδικές ομάδες αποναρκοθέτησης. Το δικινητήριο Beechcraft εντοπίστηκε με τη βοήθεια ελικοπτέρου το πρωί σε ναρκοπέδιο έξω από το χωριό Χουσκοβίτσι, 20 χιλιόμετρα νοτίως του Μόσταρ.

Ο Τραϊκόφσκι πετούσε από τα Σκόπια προς την πόλη αυτή της Βοσνίας, όπου επρόκειτο να λάβει μέρος σε επενδυτικό συνέδριο.

Η επιβεβαίωση του θανάτου του προέδρου, της εξαμελούς συνοδείας του και των δύο πιλότων ενίσχυσαν το διάχυτο αίσθημα της απώλειας στην ΠΓΔΜ, όπου έχει κηρυχθεί τριήμερο πένθος. «Είναι τεράστια απώλεια για τη χώρα», δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός, Μπράνκο Τσερβενκόφσκι, επιστρέφοντας στα Σκόπια από το Δουβλίνο, όπου επρόκειτο να υποβάλει αίτηση ένταξης της χώρας του στην E.E.

«H τραγωδία δεν αφορά μόνον εσάς, τη χώρα σας, αλλά και εμένα προσωπικά, διότι ο Τραϊκόφσκι ήταν καλός φίλος μου», δήλωσε ο εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής της E.E. Χαβιέ Σολάνα, ο οποίος επισκέφθηκε χθες τα Σκόπια. «O πρόεδρος Τραϊκόφσκι θα μείνει στη μνήμη μας για τον καθοριστικό του ρόλο στη διατήρηση της ενότητας της χώρας του και για την τοποθέτηση των βάσεων ενός πολυεθνικού μακεδονικού κράτους», είπε ο γ.γ. του OHE Κόφι Ανάν. O υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, τον αποκάλεσε «σπουδαίο φίλο», ενώ ο γ.γ. του NATO, Τζορτζ Ρόμπερτσον, είπε ότι οι ειρηνευτικές του προσπάθειες «ήταν δείγμα μεγάλου κουράγιου».

Η επιστροφή της σορού του 47χρονου Τραϊκόφσκι και των συνοδών του στα Σκόπια αναμενόταν να καθυστερήσει, λόγω του μακάβριου έργου της αναγνώρισης. Εν μέσω κλίματος θλίψης, χθες, στην πρωτεύουσα της ΠΓΔΜ άρχισαν να εκτοξεύονται αιτιάσεις για την κατάσταση του γηρασμένου αεροσκάφους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή