Σφίγγει ο κλοιός για τον Μπιν Λάντεν

Σφίγγει ο κλοιός για τον Μπιν Λάντεν

4' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H αντίστροφη μέτρηση για τη σύλληψη του Οσάμα Μπιν Λάντεν έχει αρχίσει. H σχετική ανακοίνωση έγινε στις αρχές της εβδομάδας από Αμερικανούς αξιωματούχους την ώρα που οι δυνάμεις των ΗΠΑ και του Πακιστάν κλιμάκωναν τις επιχειρήσεις τους κατά της Αλ Κάιντα και μαχητών των Ταλιμπάν κατά μήκος των συνόρων του Πακιστάν με το Αφγανιστάν. Λίγες ώρες αργότερα ήλθε και η απάντηση από την πλευρά της Αλ Κάιντα, με δύο νέα μαγνητοσκοπημένα μηνύματα, που μεταδόθηκαν από τα τηλεοπτικά δίκτυα του Κόλπου, Αλ Τζαζίρα και Αλ Αραμπίγια.

Η φωνή του υπαρχηγού του Μπιν Λάντεν, Αϊμάν Αλ Ζαουάχρι, εξαπέλυε νέες απειλές κατά του Τζορτζ Μπους, αλλά και φραστικά πυρά κατά της Γαλλίας για την απόφασή της να απαγορεύσει την ισλαμική μαντίλα στα σχολεία. Οι νέες κασέτες, ωστόσο, εξελήφθησαν ως επιβεβαίωση: H Αλ Κάιντα αναμφισβήτητα εξακολουθεί να συνιστά απειλή -όπως προειδοποεί ο αρχηγός της CIA, Τζορτζ Τένετ- αλλά οι Αμερικανοί πλησιάζουν απειλητικά τα κρησφύγετα του αρχηγού της και «άλλων ηγετικών μορφών της τρομοκρατίας». O Οσάμα «θα συλληφθεί ή θα σκοτωθεί μια μέρα», δήλωσε, με τη σειρά του, ο Αμερικός υπουργός Αμύνης, Ντόναλντ Ράμσφελντ. Μένει να αποδειχθεί πότε.

Πληθαίνουν οι φήμες

«Εάν γνωρίζαμε πού βρίσκεται ο Μπιν Λάντεν, θα τον είχαμε ήδη συλλάβει», δήλωσε ο αντισυνταγματάρχης Ματ Μπίβερς, θέλοντας να συγκρατήσει τις φήμες, σύμφωνα με τις οποίες ο πλέον καταζητούμενος άνθρωπος στον πλανήτη έχει εντοπιστεί στην πακιστανική πλευρά των συνόρων. O Αμερικανός αξιωματούχος, όμως, πρόσθεσε: «Εχουμε την αίσθηση ότι τελειώνουν τα ψωμιά αυτού του κυρίου». Σύμφωνα με τον κ. Μπίβερς, το ίδιο ισχύει και για άλλους δύο καταζητούμενους. Πρόκειται για τον ανατραπέντα ανώτατο ηγέτη των Ταλιμπάν, μουλά Μοχάμεντ Ομάρ, αλλά και τον πολέμαρχο πρώην πρωθυπουργό, Γκουλμπουντίν Χεκματιάρ. Οι φήμες, όμως, λένε, ότι μαζί με τον Μπιν Λάντεν, στα σύνορα του Πακιστάν με το Αφγανιστάν, κρύβεται και ο Αλ Ζαουάχρι, ο υπ’ αριθμόν 2 στην ιεραρχία του τρομοκρατικού δικτύου, ο υπαρχηγός που απέστειλε τα δύο τελευταία απειλητικά μηνύματα της Αλ Κάιντα, μετά τις επιδρομές του πακιστανικού στρατού.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, επίσης, ανέφεραν ότι μεταξύ των 25 ύποπτων μαχητών της Αλ Κάιντα που συνελήφθησαν τη Δευτέρα από τις συμμαχικές πακιστανικές δυνάμεις είναι και ο γιος του Αλ Ζαουάχρι. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Χαλέντ αλ Ζαουάχρι έχει μεταφερθεί στο αμερικανικό αρχηγείο στο Αφγανιστάν, βόρεια της Καμπούλ. Εκπρόσωπος του πακιστανικού υπουργείου Εξωτερικών, πάντως, αρνήθηκε να το επιβεβαιώσει. «Είναι φήμη, δεν έχουμε ακόμη αρκετές πληροφορίες», υπογράμμισε ο Μασούντ Χαν. Πηγή των πακιστανικών μυστικών υπηρεσιών συμπλήρωσε ότι μεταξύ των συλληφθέντων είναι τρεις γυναίκες με διαβατήρια του Καζακστάν. Κατά τη διάρκεια των επιδρομών, όπως επιβεβαίωσε ο Πακιστανός στρατιωτικός εκπρόσωπος, Σαουχάτ Σουλτάν, κατασχέθηκαν διαβατήρια, όπλα και πυρομαχικά, αλλά και βιντεοκασέτες.

Επαινοι για τους Πακιστανούς

Ο κ. Μπίβερς χαιρέτισε τη συμβολή του πακιστανικού στρατού, λέγοντας ότι «κάνει εξαιρετική δουλειά» και ότι «η συνεργασία με τις ΗΠΑ είναι αξιοσημείωτη». Στο παρελθόν, ο αμερικανικός στρατός είχε εκφράσει, όπως είναι γνωστό, παράπονα για το Πακιστάν, θεωρώντας ότι ο στρατός του δεν είναι αρκετά δραστήριος στον αγώνα για τη σύλληψη των ισλαμιστών μαχητών. Επαίνους για τη δράση των Πακιστανών έκανε και ο κ. Ράμσφελντ. Ερωτηθείς δε εάν οι συμμαχικές δυνάμεις πλησιάζουν το κρησφύγετο του Μπιν Λάντεν, απάντησε χαρακτηριστικά: «Το εάν πλησιάζουν δεν έχει σημασία. O κόσμος θα γίνει καλύτερος εάν ο Μπιν Λάντεν συλληφθεί ή σκοτωθεί. Αυτός είναι ο στόχος πολλών μεγάλων εθνών».

Οι επιδρομές στα σύνορα του Πακιστάν με το Αφγανιστάν έγιναν, σημειωτέον, μετά τις αποκαλύψεις ότι ο «πατέρας» της πακιστανικής ατομικής βόμβας διοχέτευσε πυρηνικά μυστικά στο Ιράν, τη Λιβύη και τη Βόρειο Κορέα. H επιβεβαίωση της πληροφορίας δημιούργησε αμφιβολίες για τη γνησιότητα των προθέσεων του Ισλαμαμπάντ. O κ. Ράφσφελντ, ωστόσο, χαρακτηρίζει «ενθαρρυντικές, εποικοδομητικές και σε ορισμένες περιπτώσεις επιτυχείς» τις προσπάθειες του πακιστανικού στρατού να εντοπίσει τους τρομοκράτες.

Ειδικοί επί θεμάτων ασφαλείας παρατηρούν, πάντως, ότι ακόμη και με βελτιωμένη τη συνεργασία των δύο πλευρών, «ακόμη και αν υπάρχουν περισσότερες πηγές αφοσιωμένες στον στόχο», η σύλληψη των τρομοκρατών παραμένει δύσκολη υπόθεση. O Ματ Μπίβερς εξήγησε ότι η ανάπτυξη ιδιωτικών ομάδων με στρατιωτική αποστολή στις εύφλεκτες περιοχές του Αφγανιστάν συνέβαλε στη συγκέντρωση πληροφοριών, αλλά και στη βελτίωση της υποδομής.

Αλλαγή τακτικής

Ο ίδιος περιέγραψε, με τις παραπάνω δηλώσεις, την αλλαγή τακτικής των αμερικανικών δυνάμεων, κατά τις επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν, όπως και στο Ιράκ. H αλλαγή τακτικής σε ό,τι αφορά τη συγκέντρωση πληροφοριών σε συνδυασμό με τις προσπάθειες ανοικοδόμησης του Αφγανιστάν ενισχύουν τις ελπίδες για την περιθωριοποίηση των ανταρτών. «Και είναι ακριβώς αυτός ο συνδυασμός πολλών παραγόντων που μας δίνει αυτοπεποίθηση σχετικά με την προοπτική σύλληψης του Μπιν Λάντεν», λέει ο κ. Μπίβερ, αλλά αμέσως μετά προσθέτει: «Τίποτε δεν είναι βέβαιο».

«Θα συνεχίσουμε να δημιουργούμε ανυπέρβλητες δυσκολίες για την Αλ Κάιντα και τους Ταλιμπάν, καταστάσεις στις οποίες δεν θα μπορούν να κάνουν ούτε μία κίνηση. Ολες οι κατευθύνσεις θα είναι αποκλεισμένες», υπογράμμισε ο Αμερικανός αξιωματούχος. Οι φήμες άλλωστε λένε ότι «ο Μπιν Λάντεν και ο υπαρχηγός του έχουν στριμωχθεί σε απομακρυσμένη περιοχή των συνόρων». Σχολιάζοντας σχετικό δημοσίευμα βρετανικής εφημερίδας, ο Πακιστανός υπουργός Εξωτερικών, Χουρσίν Μεχμούτ Κασούρι, έσπευσε να επιβεβαιώσει: O Οσάμα Μπιν Λάντεν θα παραδοθεί, φυσικά, στις Ηνωμένες Πολιτείες, σε περίπτωση που συλληφθεί επί πακιστανικού εδάφους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή