Το ηλεκτρονικό γονιδίωμα των υπολογιστών

Το ηλεκτρονικό γονιδίωμα των υπολογιστών

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι εφαρμογές των νόμων της βιολογίας στη σύγχρονη τεχνολογία ξεπερνούν κάθε φαντασία. Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι η νέα νανοκεραία της NASA θα έχει σχήμα κέρατου ελαφιού! Κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει πόσοι μηχανικοί εργάστηκαν, για πόσο χρόνο και πόσα μπουκάλια καμπερνέ καταναλώθηκαν, για να ονειρευτούν μια κεραία που μοιάζει με τα στριφογυριστά κέρατα του ελαφιού, σημειώνει ο Τζέισον Λον, πρόεδρος του συνεδρίου της NASA για το Εξελισσόμενο Λογισμικό.

Μέσα στους επόμενους μήνες η NASA θα θέσει σε τροχιά πέντε νανοδορυφόρους με αποστολή να μετρήσουν τη γήινη μαγνητόσφαιρα. Το καθήκον αυτό απαιτεί μια κεραία που θα μπορούσε να συλλάβει ένα ευρύ φάσμα συχνοτήτων άσχετα από τη θέση του δορυφόρου. Οι ερευνητές της NASA αντί να αναθέσουν τον σχεδιασμό της κεραίας σε ανθρώπινα χέρια, αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν γενετικούς αλγορίθμους και 32 υπολογιστές με προγράμματα ανοικτού κώδικα LINUX. Οι υπολογιστές δημιούργησαν ένα πρόγραμμα για τη δημιουργία μικρών κεραιών (με όρους βιολογίας θα μπορούσε να θεωρηθεί ο γενότυπος) και του ανέθεσαν να σχεδιάσει διάφορους τύπους κεραιών (ο φαινότυπος). Μέσα από αυτήν τη διαδικασία προέκυψε η κεραία «κέρατο ελαφιού», την οποία δεν θα βρείτε προφανώς σε κανένα βιβλίο ή σχετικό οδηγό κατασκευής κεραιών.

Τα ενοχλητικά mail

O Καρλ Τζέικομπ, διευθυντής της εταιρείας Cloudmark, που ειδικεύεται σε προγράμματα αντιμετώπισης των ενοχλητικών ηλεκτρονικών μηνυμάτων (spam mail), τονίζει ότι αν και κανείς δεν μπορεί να πει ότι η σκουπιδοδιαφήμιση που κατακλύζει τα ηλεκτρονικά ταχυδρομεία είναι ζωντανή, εν τούτοις εμφανίζει πολλά σημεία ζωής. Εισβάλλουν στους σέρβερ, όπως οι κατσαρίδες στα διαμερίσματα του Μανχάταν, και πολλαπλασιάζονται με τρομερά πιο γρήγορο ρυθμό. Τα περισσότερα «antispam» προγράμματα μόλις και μετά βίας πετυχαίνουν μια μικρή μείωση του όγκου των επιτιθέμενων. Στην πράξη, ο καλύτερος τρόπος για να μπλοκάρει κανείς τα ανεπιθύμητα mail είναι να τα αντιμετωπίζει σα να είναι ζωντανά. Σαν να είχαν γονίδια που τα ξεχωρίζουν από εκείνα των ηλεκτρονικών μηνυμάτων που θέλουμε να διαβάσουμε. Τα περισσότερα «spam filters» μπλοκάρουν όλα τα μηνύματα που έρχονται από διευθύνσεις που φαίνεται ότι αποστέλλουν σκουπιδομηνύματα. Αλλα προσπαθούν να ανιχνεύσουν την αυξημένη παρουσία λέξεων που συνδέονται με διαφήμιση και αγορά. Και οι δύο μέθοδοι απαιτούν πολύ προσωπικό, ενώ το ποσοστό επιτυχίας τους δεν ξεπερνά το 50%. Ενα διαφημιστικό ανεπιθύμητο μήνυμα δεν μπορεί να εντοπιστεί από το πόσες φορές περιέχει τη λέξη Viagra (ή V.ia-gr^a), όπως ο άνθρωπος δεν μπορεί να διαχωριστεί από τα άλλα θηλαστικά από τον αριθμό των άκρων του… Το ανεπιθύμητο ηλεκτρονικό μήνυμα έχει μια συγκεκριμένη δομή. Αναγνωρίζοντας αυτήν τη δομή είναι που μπορεί να πιάσεις ένα spam mail.

Ηλεκτρονικό γονιδίωμα

Οπως η αλυσίδα του DNA, έτσι και τα ηλεκτρονικά μηνύματα έχουν μια δεδομένη μορφή που θα μπορούσε να ισοδυναμεί με το γονιδίωμα ενός «νόμιμου» mail. Οι διακινητές των spam mail μεταλλάσσουν τα «γονίδια» του μηνύματος, ώστε να κρύψουν την προέλευση και το περιεχόμενο των μηνυμάτων τους, δημιουργώντας όμως έτσι κάποια διακριτά γονίδια των σκουπιδομηνυμάτων. Οπως το Πρόγραμμα Ανθρώπινο Γονιδίωμα χρησιμοποίησε τεράστια υπολογιστική δύναμη για να ψάξει για ιδιαίτερα γονίδια μέσα σε έναν τεράστιο σωρό γενετικής πληροφορίας, έτσι και η Cloudmark αναζητεί τα spam mail μέσα στον ωκεανό των ηλεκτρονικών μηνυμάτων. Οι χρήστες της αναλύουν 130 εκατομμύρια ανεπιθύμητα μηνύματα την ημέρα, ένα πραγματικά τιτάνιο έργο, που γίνεται σε 700.000 υπολογιστές. Μέχρι τώρα έχουν εντοπιστεί πάνω από 300 ψηφιακά «γονίδια» που επιτρέπουν στο λογισμικό μας να ξεχωρίζει τα ανεπιθύμητα από τα καλοδεχούμενα μηνύματα.

Η γενετική προσέγγιση φτάνει σε ποσοστό επιτυχίας μεγαλύτερο του 98%. Μάλιστα το σύστημα έχει δυνατότητα βελτίωσης. Εάν ένα κανονικό mail αναγνωρισθεί λανθασμένα ως «σκουπίδι», τότε το λάθος καταγράφεται, εντοπίζεται το πρόβλημα που υπήρξε με κάποιο «γονίδιο» και διορθώνεται το πρόγραμμα.

Βέβαια, η ίδια η τεχνολογία των spam mail αναπτύσσεται σε αλληλεπίδραση με το Ιντερνετ. Καθώς το «ανοσοποιητικό σύστημα» των υπολογιστών βελτιώνεται, ωθούνται οι κατασκευαστές διαφημιστικών μηνυμάτων να διαμορφώνουν «σούπερσπαμ» μηνύματα. Είναι κι αυτό μια απόδειξη του ζωντανού του χαρακτήρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή