Βιλπέν: Σκόπιμο, σώμα αφοπλισμού

Βιλπέν: Σκόπιμο, σώμα αφοπλισμού

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Τη συγκρότηση ενός «σώματος αφοπλισμού» στο πλαίσιο του OHE, ώστε να εντοπίζονται οι χώρες που κατέχουν όπλα μαζικής καταστροφής, πρότεινε χθες ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ντομινίκ ντε Βιλπέν, ο οποίος πρότεινε επίσης τη δημιουργία ενός σώματος «ανθρωπίνων δικαιωμάτων», που θα ενημερώνει το Συμβούλιο Ασφαλείας για παραβιάσεις.

Μάθημα από το Ιράκ

Ο Ντε Βιλπέν έθιξε το θέμα σε ραδιοφωνική του συνέντευξη υπεραμυνόμενος της σύστασης «σώματος αφοπλισμού», το οποίο θα διαπιστώνει αν μία χώρα έχει όπλα μαζικής καταστροφής. «Παίρνοντας μαθήματα από την ιρακινή υπόθεση, προτείνουμε τη δημιουργία ενός σώματος, το οποίο σε κρίσιμες καταστάσεις θα καλείται να ενημερώνει το Συμβούλιο Ασφαλείας του OHE», επισήμανε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών.

Επίσης χαρακτήρισε σκόπιμη τη δημιουργία «σώματος ανθρωπίνων δικαιωμάτων», που θα ενημερώνει τον OHE για παραβιάσεις από αιμοσταγείς δικτατορίες, των οποίων η διατήρηση στην εξουσία θα κρίνεται απαράδεκτη. Οι ΗΠΑ, διαβεβαιώνοντας τη διεθνή κοινή γνώμη ότι το Ιράκ αναπτύσσει όπλα μαζικής καταστροφής, κήρυξαν τον Μάρτιο του 2003 τον πόλεμο εναντίον του Ιράκ, χωρίς να περιμένουν από τους επιθεωρητές του OHE να ολοκληρώσουν τις έρευνές τους.

Ενα χρόνο μετά τον πόλεμο στο Ιράκ, οι ΗΠΑ δεν έχουν βρει ακόμη τα όπλα μαζικής καταστροφής, που αποτέλεσαν την αιτία για την έναρξη της σύρραξης. Ετσι γεννάται η ιδέα μιας ανεξάρτητης υπηρεσίας ελέγχου, στα πρότυπα της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας.

«Με τον ίδιο τρόπο, επειδή δεν μπορούμε να ανεχθούμε τη διατήρηση δικτατοριών στην εξουσία, ζητάμε τη σύσταση σώματος ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που θα επιτρέπει στη διεθνή κοινότητα να ενεργεί γνωρίζοντας τον λόγο. Καμία εξουσία δεν μπορεί να οικειοποιείται το δικαίωμα δράσης στο όνομα της διεθνούς κοινότητας. Για αποτελεσματική δράση πρέπει να στηριχθούμε στο δίκαιο, στη συλλογική βούληση. H νομιμότητα είναι η προϋπόθεση της αποτελεσματικότητας», υπογράμμισε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή