Υπό γεωργιανό έλεγχο η Ατζαρία

Υπό γεωργιανό έλεγχο η Ατζαρία

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΠΑΤΟΥΜΙ. Θριαμβευτική είσοδο στην πρωτεύουσα της Ατζαρίας πραγματοποίησε χθες ο πρόεδρος της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι, μετά την παραίτηση του προέδρου της επαρχίας, Ασλάν Αμπασίντζε. H έλευση του Σαακασβίλι σηματοδότησε τη λήξη των ταραχών οι οποίες είχαν ξεσπάσει τις προηγούμενες ημέρες στην επαρχία, μεταξύ οπαδών του παραιτηθέντος προέδρου και των αντιπάλων του. O Σαακασβίλι έγινε δεκτός με ενθουσιασμό από το πλήθος που τον υποδέχτηκε ως ήρωα και ελευθερωτή. «H Γεωργία θα ενωθεί ξανά» είπε ο Σαακασβίλι μιλώντας στους συγκεντρωμένους πολίτες, υπονοώντας σαφώς και τις άλλες δύο αποσχισθείσες επαρχίες της Γεωργίας, τη Νότιο Οσετία και την Αμπχαζία. Την ίδια στιγμή, άνδρες των ειδικών δυνάμεων της Γεωργίας είχαν ακροβολιστεί σε κυβερνητικά κτίρια προκειμένου να αποτρέψουν την εκδήλωση νέων ταραχών. Εξάλλου, σε πολλά σημεία του Μπατούμι, πολίτες παρέδιδαν τα όπλα που τους είχαν δώσει οι δυνάμεις του Αμπασίντζε, με σκοπό να υπερασπιστούν την πόλη σε περίπτωση εισβολής των δυνάμεων της Γεωργίας. Οι συγκρούσεις τελικώς αποφεύχθηκαν και μετά αυτές τις εξελίξεις η Ατζαρία επανέρχεται υπό τον έλεγχο της Γεωργίας, ενώ ο Μιχαήλ Σαακασβίλι, ο «Μίσα», αναδεικνύεται σε κυρίαρχο του πολιτικού παιχνιδιού. Μέσα σε έξι μόνο μήνες, ο 36χρονος Σαακασβίλι κατόρθωσε να αναδειχτεί σε πρόεδρο της χώρας του, μετά τον εξαναγκασμό σε παραίτηση του προέδρου της Γεωργίας Εντουαρντ Σεβαρντνάτζε και πέτυχε την επαναφορά της Ατζαρίας στον έλεγχο της Τιφλίδας. Οι γεωργιανές αρχές ανακοίνωσαν, ωστόσο, ότι θα προκηρύξουν σύντομα εκλογές στην επαρχία ενώ τόνισαν, διά του πρωθυπουργού Ζουράμπ Ζβάνια, ότι θα σεβαστούν το καθεστώς αυτονομίας της Ατζαρίας.

Καθοριστική η παρέμβαση της Ρωσίας

Η Ρωσία διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην εκτόνωση της κρίσης. O Ασλάν Αμπασίντζε, πρόεδρος της Ατζαρίας επί 12ετία, και πολιτικός της σοβιετικής εποχής, συναντήθηκε με τον Ιγκόρ Ιβανόφ, επικεφαλής του εθνικού συμβουλίου ασφαλείας της Ρωσίας, ο οποίος προσφέρθηκε, έπειτα από αίτημα του Σαακασβίλι, να μεσολαβήσει. Μέχρι την τελευταία στιγμή ο Αμπασίντζε διέψευδε τις φήμες περί παραίτησής του. Σε τηλεοπτικό διάγγελμά του, όπου εμφανίστηκε πλαισιωμένος από ένοπλους φρουρούς, δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει την Ατζαρία, επισημαίνοντας ωστόσο ότι το σημαντικότερο όλων, είναι να αποφευχθούν οι συγκρούσεις στην περιοχή. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση της Τιφλίδας είχε δώσει διορία στον Αμπασίντζε έως τις 12 Μαΐου προκειμένου να παραιτηθεί. Με τη μεσολάβηση της Ρωσίας αλλά και τις εγγυήσεις του Σαακασβίλι για ασφαλή αποχώρηση του ιδίου και της οικογένειάς του από τη χώρα, ο Ασλάν Αμπασίντζε αναχώρησε τελικώς χθες για τη Μόσχα. Το Κρεμλίνο, πάντως, διέψευσε ότι προσέφερε πολιτικό άσυλο στον Σαακασβίλι. H κρίση στην Ατζαρία είχε προκαλέσει την ανησυχία της Ρωσίας, της Ευρώπης και των ΗΠΑ, καθώς η επαρχία στη Μαύρη Θάλασσα θεωρείται στρατηγικής σημασίας, για τη μεταφορά των πετρελαίων της Κασπίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή