Εγκρίθηκε το υποδόριο τσιπ

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έδωσε το πράσινο φως για την εμπορική εκμετάλλευση ενός μικροτσίπ, που θα τοποθετείται υποδόρια και θα περιέχει όλο το ιατρικό ιστορικό του ατόμου που το φέρει. H έγκριση του ηλεκτρονικού εμφυτεύματος αναμένεται να πυροδοτήσει εκ νέου συζητήσεις σχετικά με τον «επιθανάτιο ρόγχο του προσωπικού βίου» εφόσον υποτίθεται ότι θα καταστεί δυνατή η παρακολούθηση κάθε κίνησής μας με την υποδόρια εμφύτευση μικροραδιοπομπών, κάτι, που επί του παρόντος, δεν είναι τεχνικώς δυνατό. H A Digital Solutions, κατασκευάστρια του VeriChip (όπως ονομάζει το πρωτοποριακό της προϊόν) αναφέρει ότι το τσιπ μπορεί να σώσει ζωές και να περιορίσει τα ιατρικά λάθη.

Ταυτόχρονα, ευελπιστεί ότι η ιατρική χρήση του μικροτσίπ θα κάνει την κοινή γνώμη πιο δεκτική στην ιδέα της υποδόριας τοποθέτησης ηλεκτρονικών ταυτοτήτων για λόγους ασφάλειας και ελέγχου της πρόσβασης σε ορισμένα μέρη που χρήζουν απόλυτης ασφάλειας.

Σε κατοικίδια ζώα

Ο γενικός διευθυντής της Applied Digital, Σκοτ P. Σίλβερμαν, δήλωσε χθες ότι η έγκριση της χρήσης του μικροτσίπ από τον FDA θα βοηθήσει στο να ξεπεραστεί «ο ζόφος» που προκαλεί στην κοινή γνώμη η εμφύτευση τέτοιων ηλεκτρονικών μηχανισμών παρακολούθησης. «Πιστεύουμε ότι πλέον εναντιώνονται στη χρήση τέτοιων μικροτσίπ πολλοί λιγότεροι απ’ ό,τι στο παρελθόν χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει έντονη αντίθεση στην τοποθέτηση υποδόριων ηλεκτρονικών ταυτοτήτων τόσο απ’ όσους φοβούνται ότι θα ενισχυθεί η δυνατότητα παρακολούθησης του ατόμου όσο και κάποιες ακραίες θρησκευτικές ομάδες που θεωρούν ότι η τοποθέτηση τέτοιων μοσχευμάτων αντιστοιχεί στο «σφράγισμα» που αναφέρεται στην Αποκάλυψη».

Αντιθέτως, οι κατασκευαστές ελπίζουν ότι οι ασθενείς στους οποίους θα εμφυτευθεί ο ηλεκτρονικός μηχανισμός θα τύχουν καλύτερης ιατρικής φροντίδας καθώς γιατροί, νοσηλευτικό προσωπικό και τραυματιοφορείς με φορητές συσκευές θα μπορούν αμέσως να διαβάσουν τον 16ψήφιο αριθμό που αναγράφεται στο τσιπ. Παρότι το εμφύτευμα δεν διαθέτει εγγεγραμμένες ιατρικές πληροφορίες, οι νοσηλευτές θα μπορούν να βρουν αμέσως πληροφορίες για την ομάδα αίματος, τα φάρμακα που λαμβάνει ο άρρωστος, τυχόν αλλεργίες και κάθε άλλη απαραίτητη ιατρική πληροφορία που θα έχει αποθηκευθεί σε ηλεκτρονικό υπολογιστή. Τα αρχεία αυτά θα μπορούν να ενημερώνονται διαρκώς.

Ανάλογα τσιπ ήδη τοποθετούνται σε κατοικίδια ζώα. Κανείς όμως κατασκευαστής συστημάτων υψηλής τεχνολογίας δεν είχε καταφέρει να ρίξει στην αγορά μία συσκευή σαν το VeriChip, αποκλειστικά για ανθρώπινη χρήση. Το τσιπ έχει το μέγεθος κόκκου ρυζιού και τοποθετείται υποδόρια στο χέρι ή τον βραχίονα με σύριγγα. Μέχρι χθες η Applied Digital μπορούσε να πωλεί το τσιπ στις ΗΠΑ για μη ιατρικές χρήσεις. H έγκριση του FDA αποτελούσε, ωστόσο, την απόλυτη προτεραιότητα της εταιρείας καθώς ο οργουελικός εφιάλτης ενός έθνους άβουλων πλασμάτων σημαδεμένων με υποδόριες ηλεκτρονικές ταυτότητες αποτέλεσε πρόσκομμα στην εμπορική εκμετάλλευση του προϊόντος. Πολλοί συνωμοσιολόγοι αποδίδουν ανύπαρκτες ικανότητες στην τεχνολογία των ηλεκτρονικών εμφυτευμάτων, όπως είναι λόγου χάρη η δυνατότητα παρακολούθησης του ατόμου μέσω δορυφόρου. Πέρα από τα κινδυνολογικά σενάρια υπάρχουν και πραγματικά διλήμματα σχετικά με τη χρήση τέτοιων εμφυτευμάτων.

Παραβίαση

«Οταν τοποθετείται κάτω από το δέρμα το τσιπ, είναι προφανές ότι δεν μπορείς να το αφαιρέσεις» εξηγεί ο Μαρκ Ρότενμπεργκ, διευθυντής του Κέντρου Πληροφορίας για το Ηλεκτρονικό Απαραβίαστο του Ιδιωτικού Βίου. «Πιστεύω ότι αν επιτύχει εμπορικά το εγχείρημα θα αρχίσει ένας πραγματικός διάλογος για την τοποθέτηση αναλόγων μηχανισμών στους φυλακισμένους, αυτούς που αποφυλακίζονται με αναστολή ή ακόμα και σε όσους επισκέπτονται τις ΗΠΑ. Εάν συμβεί αυτό, πράγματι γεννάται ένα σημαντικό θέμα ηλεκτρονικής παρακολούθησης. H Applied Digital προσπαθεί να διασκεδάσει τους φόβους της κοινής γνώμης, υπογραμμίζοντας ότι η εμφύτευση του τσιπ θα γίνεται μόνον εφόσον το επιθυμεί και το ζητήσει ο ενδιαφερόμενος. O δρ Ρίτσαρντ Σίλι, σύμβουλος της κατασκευάστριας εταιρείας, επισημαίνει ότι το τσιπ θα χρησιμοποιηθεί κυρίως σε ασθενείς με πολύπλοκα προβλήματα όπως είναι ο διαβήτης.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT