H Τουρκία δίχασε τη Γαλλία

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. «Ας μη λέμε ψέματα στον τουρκικό λαό. Ας επιβεβαιώσουμε σαφώς ότι η ένταξη στην E.E. δεν είναι εφικτή σήμερα ούτε αύριο ούτε τα επόμενα λίγα χρόνια»…

Με αυτά τα λόγια και επιχειρώντας να κατευνάσει τα πνεύματα στη γαλλική πολιτική σκηνή, όπου μαίνεται επί ημέρες η διαμάχη του προέδρου Σιράκ με τους αποκαλούμενους… τουρκοσκεπτικιστές, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ζαν Πιερ Ραφαρέν, επανέλαβε, χθες, ενώπιον της Εθνοσυνέλευσης, ότι η τουρκική ένταξη στην E.E. δεν πρέπει να θεωρείται άμεση.

Γενικό παραλήρημα

Η έκτακτη συζήτηση στη γαλλική Εθνοσυνέλευση για τις προοπτικές ένταξης της Τουρκίας στην E.E. ήλθε να επιβεβαιώσει, χθες το απόγευμα, τη σύγχυση της γαλλικής πολιτικής ηγεσίας, τον διχασμό του κόμματος του Σιράκ και το γενικό παραλήρημα των Γάλλων σχετικά με τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Αγκυρας. Παραλήρημα, που προκαλεί τουλάχιστον έκπληξη στον Τούρκο πρεσβευτή, Ουλούτς Οζουλκέρ: «Νόμιζα ότι οι Γάλλοι είναι ορθολογιστές. Αλλά αρχίζω να αμφιβάλλω», δήλωσε ο πρεσβευτής, διαπιστώνοντας ότι έχει μπροστά του «έναν παράξενο, αν όχι παράλογο λαό».

Πριν καν αρχίσει η τρίωρη συζήτηση στην Εθνοσυνέλευση, πολλοί βουλευτές του γκολικού κόμματος του προέδρου Σιράκ, UMP, την είχαν απορρίψει ως περιττή, καθώς ο τελευταίος είχε αποκλείσει εκ των προτέρων το ενδεχόμενο κοινοβουλευτικής ψηφοφορίας επί του θέματος. «Μια συζήτηση χωρίς ψηφοφορία είναι θέατρο», διαμαρτυρήθηκε ο Νικολά Ντιπόν Ενιάν, παρατηρώντας ότι «σε μια δημοκρατική χώρα οι εκπρόσωποι του λαού δικαιούνται να ψηφίσουν για ένα τέτοιο θέμα». «Συζήτηση για το τίποτε», σχολίασε με τη σειρά του, ο βουλευτής Αλέν Μαντλίν, υπονοώντας ότι ο πρόεδρος δεν τόλμησε να θέσει το θέμα σε ψηφοφορία, όντας βέβαιος για το αρνητικό αποτέλεσμα.

Τα διεθνή πρακτορεία θύμιζαν, χθες, ότι τα τρία τέταρτα των περίπου 890 Γάλλων πολιτών που συμμετείχαν στην τελευταία δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Louis Har-ris, δήλωσαν ότι αντιτίθενται στην τουρκική εισδοχή.

Ο Γάλλος πρόεδρος, σημειωτέον, έχει δηλώσει ότι η Γαλλία θα λάβει την απόφασή της με δημοψήφισμα, δέσμευση, που όπως επισημαίνουν Δυτικοί σχολιαστές, θέτει σε κίνδυνο τα σχέδια της Τουρκίας, καθώς για την έγκριση της υποψηφιότητάς της απαιτείται ομόφωνη απόφαση των «25». Σύμφωνα με την άποψη του Βρετανού πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ, θα χρειαστούν τουλάχιστον 10 χρόνια για να ανταποκριθεί η Τουρκία στις ευρωπαϊκές απαιτήσεις. Εάν το καταφέρει, όμως, θα είναι ένας ανεκτίμητος εταίρος. Σε ανάλογη επισήμανση προέβη και ο κ. Ραφαρέν, υπογραμμίζοντας ενώπιον των βουλευτών ότι μια σταθερή Τουρκία είναι προς το συμφέρον της Γαλλίας.

Σύμφωνα με τον Φρανσουά Μπαϊρού, πρόεδρο του κεντροδεξιού κόμματος UDF, που τάσσεται κατά της τουρκικής ένταξης, έχοντας την Τουρκία στους κόλπους της, η E.E. θα δυσκολευτεί να χειριστεί τα θέματα της M. Ανατολής, ενώ η αποδοχή της χώρας θα αποδυναμώσει την πολιτική της ενότητα.

«Πολιτική φόβου»

Υπέρ της ένταξης τάχθηκε, ωστόσο, ο κορυφαίος σοσιαλιστής, Ζαν Μαρκ Αϊρό, ο οποίος κατηγόρησε τόσο το UMP όσο και το UDF ότι ασκούν «πολιτική φόβου». «Μια μοντέρνα και δημοκρατική Τουρκία έχει αρχίσει να αναδύεται», είπε. «H έναρξη διαπραγματεύσεων με την Τουρκία είναι νόμιμο δικαίωμα για μια χώρα της οποίας η Ιστορία στρέφεται επί αιώνες γύρω από την Ευρώπη». H ένταξη, πρόσθεσε ο ίδιος, θα καταδείξει ότι η δημοκρατία και το Ισλάμ μπορούν να συμβαδίσουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή