H κλωνοποίηση διχάζει τον OHE

H κλωνοποίηση διχάζει τον OHE

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διχασμένα εμφανίστηκαν τα κράτη μέλη του OHE κατά την χθεσινή πρώτη ημέρα της συζήτησης, στη νομική επιτροπή του Οργανισμού, επί δύο προσχεδίων για την απαγόρευση της κλωνοποίησης ανθρωπίνων εμβρύων. Παρότι όλα τα 191 μέλη του OHE υποστηρίζουν την απαγόρευση της κλωνοποίησης εμβρύων με σκοπό την αναπαραγωγή ανθρώπων, η πρόταση να επιτραπεί η κλωνοποίηση μόνο για θεραπευτικούς σκοπούς, τα έχει χωρίσει τα κράτη μέλη σε δύο στρατόπεδα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν πρόταση της Κόστα Ρίκα σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να απαγορευθεί η κλωνοποίηση για οποιονδήποτε σκοπό, ακόμη και αν αυτός είναι η αποτροπή μεταφοράς, από την μητέρα στο παιδί, γονιδίων που προκαλούν την εμφάνιση νόσων όπως το Αλτσχάιμερ ή για την αποκατάσταση τραυμάτων στην σπονδυλική στήλη. Στο προσχέδιο η κλωνοποίηση χαρακτηρίζεται «ηθικώς καταδικαστέα και αντίθετη με την αρχή του σεβασμού της ανθρώπινης ζωής». H πρόταση της Κόστα Ρίκα και των ΗΠΑ υποστηρίζεται από 50 χώρες, κυρίως καθολικές ή αναπτυσσόμενες.

Η δεύτερη πρόταση είναι αυτή του Βελγίου, σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να απαγορευθεί μόνο η αναπαραγωγική κλωνοποίηση. Οι γιατροί έχουν αναπτύξει ειδικές τεχνικές οι οποίες επιτρέπουν στα βλαστοκύτταρα να μετατρέπονται σε κύτταρα διαφόρων ειδών, τα οποία στην συνέχεια χρησιμοποιούνται για την αντικατάσταση ιστών και οργάνων. Την πρόταση αυτή υποστηρίζουν περίπου 20 χώρες, ανάμεσά τους η Βρετανία, η Δανία και η Νότιος Κορέα, οι οποίες υποστηρίζουν ότι η τελική απόφαση για την πραγματοποίηση κλωνοποιήσεων για θεραπευτικούς σκοπούς θα πρέπει να λαμβάνεται από τις κυβερνήσεις κάθε χώρας. Κατά την έναρξη της συζήτησης ο εκπρόσωπος του Βελγίου κάλεσε τα Ηνωμένα Εθνη να αναλάβουν δράση ώστε να υπογραφεί συνθήκη η οποία θα απαγορεύει σε επιστήμονες που έχουν δηλώσει ότι ήδη εργάζονται για την επίτευξη αναπαραγωγικής κλωνοποίησης, να συνεχίσουν το έργο τους. Το θέμα, η συζήτηση του οποίου θα ολοκληρωθεί σήμερα, έχει ιδιαίτερη σημασία για την κυβέρνηση Μπους, η οποία επιθυμεί διακαώς την πλήρη απαγόρευση οποιουδήποτε είδους κλωνοποίησης και ασκεί πιέσεις για την ψήφιση ανάλογης πρότασης.

Κεντρικό θέμα στις ΗΠΑ

Η κλωνοποίηση έχει αναχθεί σε κεντρικό θέμα της προεκλογικής περιόδου στις ΗΠΑ. O πρόεδρος Μπους τάσσεται κατά της θεραπευτικής κλωνοποίησης, διότι στο τελικό στάδιο καταστρέφονται τα ανθρώπινα έμβρυα, ενώ ο Δημοκρατικός υποψήφιος Τζον Κέρι υποστηρίζει την κλωνοποίηση εφόσον πρόκειται για θεραπευτικούς σκοπούς. Το θέμα έχει λάβει διαστάσεις στις ΗΠΑ, μετά και τον πρόσφατο θάνατο τού, υπέρμαχου της θεραπευτικής κλωνοποίησης, ηθοποιού Κρίστοφερ Ριβ, ο οποίος ενσάρκωνε τον σούπερμαν και είχε μείνει παράλυτος από τραύμα στην σπονδυλική του στήλη. O πρόεδρος Μπους ήρθε σε δύσκολη θέση και από την στάση του Ρεπουμπλικανού κυβερνήτη της Καλιφόρνιας Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ. O πρώην αστέρας του Χόλιγουντ ανακοίνωσε την περασμένη Τρίτη, ερχόμενος σε ευθεία αντίθεση με την πολιτική Μπους, ότι θα χρηματοδοτήσει με δημόσιους πόρους πρόγραμμα ύψους τριών δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ενίσχυση της έρευνας για τα βλαστοκύτταρα. H πρόταση για πλήρη απαγόρευση έχει διχάσει την διεθνή κοινότητα, καθώς δεν αφήνει κανένα περιθώριο για εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης.

Διπλωμάτες στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών άφηναν να εννοηθεί ότι κάποιες χώρες έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους σε συμβιβαστική πρόταση της Νοτίου Κορέας για αναβολή λήψης απόφασης και εκ νέου συζήτηση του θέματος τον ερχόμενο χρόνο. H υιοθέτηση της πρότασης θα θεωρηθεί πολιτική ήττα του Μπους, λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές.Reuters, AP, AFP.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή