Το μοναχικό ταξίδι λύκου από την Ιταλία στη Γαλλία

Το μοναχικό ταξίδι λύκου από την Ιταλία στη Γαλλία

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ορισμένοι τον έχουν βαφτίσει «Λιγκαμπούε» αλλά για τους επιστήμονες που τον παρακολουθούν εδώ και οκτώ μήνες το κωδικό του όνομα είναι M-15. Είναι ένας ιταλικός λύκος, ένα λυκάκι για την ακρίβεια, που συνάντησε πριν από λίγο καιρό τους ομοίους του, στο πάρκο Μερκαντούρ, στη Νίκαια της Γαλλίας αφού διέτρεξε μόνος του, πολλά χιλιόμετρα από τα Απέννινα Ορη, στην Εμίλια Ρομάνια, την περιοχή της βόρειας Ιταλίας όπου γεννήθηκε. Στις 24 του περασμένου Φεβρουαρίου, ο λύκος τραυματίστηκε σε αυτοκινητόδρομο στα περίχωρα της Πάρμας.

Ειδικό κολάρο

Οι επιστήμονες που τον βρήκαν, τον φρόντισαν και τον άφησαν ελεύθερο μετά από δέκα μέρες αφού τού φόρεσαν πρώτα ένα ειδικό κολάρο- με σύστημα δορυφορικού στίγματος χάρη στο οποίο το ζώο μπορούσε να εντοπιστεί. Κατ’ αυτόν τον τρόπο οι ερευνητές από την Πάρμα αλλά και οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Λα Σαπιέντσα, της Ρώμης μπόρεσαν να παρακολουθήσουν την καθημερινή διαδρομή του ζώου χάρη στα μηνύματα που έστελνε ο Λιγκαμπούε κάθε έξι και δώδεκα ώρες. Για να καταφέρει να καλύψει τη διαδρομή των 250 χιλιομέτρων από την Πάρμα μέχρι τη Νίκαια, ο λύκος άλλαξε αρκετές φορές πορεία, όπως φαίνεται από το σχετικό σχεδιάγραμμα που δημοσίευσε η ιταλική εφημερίδα La Stampa. Οταν οι επιστήμονες τον άφησαν ελεύθερο μετά τον τραυματισμό του στο πάρκο των Εκατό Λιμνών στην Εμίλια, ο Λιγκαμπούε δεν επέστρεψε προς τα ανατολικά, στην περιοχή της Μόντενας όπου γεννήθηκε τον Μάιο του 2003, αλλά προτίμησε να εξερευνήσει την Τοσκάνη πριν αλλάξει πορεία και κινηθεί προς το βορρά.

Κοντά στη Γένοβα, συνάντησε δυσκολίες, όταν επεχείρησε να απομακρυνθεί από τα Απέννινα και να κατευθυνθεί προς την πεδιάδα του Ροδανού. Κατόπιν ξαναβρήκε το δρόμο του και συνέχισε την πορεία του προς τα δυτικά. Πέρασε τα γαλλικά σύνορα τη νύχτα της 28η προς την 29η Σεπτεμβρίου.

Ιδια οικογένεια

«Η έρευνά μας διαψεύδει όσους είχαν επιφυλάξεις και θεωρούσαν ότι είναι αδύνατο για ένα ζώο να διασχίσει τόσο μεγάλες αποστάσεις και μάλιστα μέσα από πολύ εχθρικά εδάφη», δήλωσε ο Πάολο Τσιούτσι του Πανεπιστημίου Λα Σαπιέντσα, στη γαλλική εφημερίδα Le Monde. «Το γεγονός αποδεικνύει ότι οι λύκοι που έφθασαν στη Γαλλία το 1992, και κατοίκησαν το δυτικό τμήμα των Αλπεων προέρχονται από τα Απέννινα, και ότι έφθασαν στα Γαλλία χωρίς να τους οδηγήσει κανείς», πρόσθεσε. Κοντολογίς ο M-15 αποδεικνύει ότι οι γαλλικοί και οι ιταλικοί λύκοι ανήκουν στην ίδια οικογένεια. Μετά την άφιξή του στη Γαλλία, ο Λιγκαμπούε, σύμφωνα με τα μηνύματα που λαμβάνουν οι επιστήμονες, περιπλανιέται σε μια περιοχή 950 χιλιομέτρων κοντά στη Νίκαια, αναζητώντας προφανώς ένα κοπάδι όπου μπορεί να ενταχτεί. O Λιγκαμπούε θα συνεχίσει να στέλνει μηνύματα στους επιστήμονες μέχρι το καλοκαίρι του 2005, όταν θα τελειώσουν οι μπαταρίες στο κολάρο του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή