Επικράτηση εθνικιστών στην Ταϊβάν

Επικράτηση εθνικιστών στην Ταϊβάν

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΑΪΠΕΪ. H απροσδόκητη επικράτηση του συνασπισμού των εθνικιστικών κομμάτων, που διαφωνούν με την προοπτική της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν, στις κοινοβουλευτικές εκλογές προκαλεί αναταράξεις στο πολιτικό τοπίο της χώρας. Πηγές προσκείμενες στο περιβάλλον του προέδρου της Ταϊβάν, Τσεν Σούι Μπιάν, άφηναν χθες να διαρρεύσει ότι ο τελευταίος θα υποβάλει σήμερα την παραίτησή του από την ηγεσία του Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος αναλαμβάνοντας πλήρως την ευθύνη της ήττας. Την ίδια στιγμή πολιτικοί αναλυτές εξέφραζαν φόβους ότι το εκλογικό αποτέλεσμα θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στις σχέσεις της Κίνας με την ασιατική νήσο, δεδομένου ότι το Πεκίνο ενδέχεται να ερμηνεύσει την επικράτηση των διαφωνούντων με την επισημοποίηση της ανεξαρτησίας ως αποτέλεσμα των πιέσεων που ασκεί.

«Ο κ. Σούι Μπιάν έχει αποφασίσει να παραιτηθεί από την προεδρία της παράταξης, όχι όμως και από την προεδρία της χώρας», δήλωσε χθες το ηγετικό στέλεχος του Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος, Κερ Τσιέν Μινγκ. O ίδιος υπογράμμισε ότι η παραίτηση του κ. Σούι Μπιάν θα γίνει δεκτή από την κεντρική επιτροπή του κόμματος κατά τη διάρκεια της σημερινής έκτακτης συνεδρίασής του. O φίλα προσκείμενος στον κ. Σούι Μπιαν συνασπισμός κατέλαβε, μόλις, 101 έδρες, ενώ η εθνικιστική αντιπολίτευση, η οποία είχε αναδειχθεί νικήτρια και στις προηγούμενες κοινοβουλευτικές εκλογές κατέλαβε 114 έδρες, διαψεύδοντας τις προβλέψεις. H δημοτικότητα, μάλιστα, του κ. Σούι Μπιάν, ο οποίος έχει ταχθεί υπέρ της άμεσης επισημοποίησης της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν από την Κίνα, φέρεται να βρίσκεται σε κατακόρυφη πτώση. Σύμφωνα με έρευνα της κοινής γνώμης, το 51% των ερωτηθέντων δήλωσε ανικανοποίητο από την πολιτική του Μπιάν.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούσαν χθες ότι η Κίνα θα συνεχίσει να καθιστά σαφές τόσο προς την ηγεσία της ασιατικής νήσου, όσο και προς την αμερικανική κυβέρνηση, ότι είναι διατεθειμένη να χρησιμοποιήσει την στρατιωτική ισχύ σε περίπτωση που η Ταϊβάν διακηρύξει επισήμως την ανεξαρτησία της. «H πολιτική του Πεκίνου δεν θα αλλάξει εφόσον η ηγεσία της Κίνας καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η σκληρή της στάση έναντι του κ. Σούι Μπιάν αποφέρει αποτελέσματα», δήλωσε στην International Herald Tribune, ο σύμβουλος επί θεμάτων Εξωτερικής Πολιτικής της Ταϊβάν, Γιαν Ζουετόνγκ. Παράλληλα, ωστόσο, το Πεκίνο εμφανίζεται ικανοποιημένο από τη στάση που τήρησαν οι ΗΠΑ καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. «Οι Αμερικανοί έδειξαν ότι είναι διατεθειμένοι να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους προς όφελος της διατήρησης του ήρεμου κλίματος», πρόσθεσε ο κ. Ζουετόνγκ.

Μολονότι, το 2000 ο πρόεδρος Μπους είχε υποσχεθεί ότι θα υποστήριζε με κάθε τρόπο την Ταϊβάν σε περίπτωση που η νήσος δεχόταν επίθεση από την Κίνα, τους τελευταίους μήνες οι θέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης ταυτίζονται συχνά μ’ αυτές του Πεκίνου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή