O Φίσερ καλεί και τις ΗΠΑ στη διαπραγμάτευση με το Ιράν

O Φίσερ καλεί και τις ΗΠΑ στη διαπραγμάτευση με το Ιράν

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Εκκληση προς την Ουάσιγκτον να μετάσχει στις διαπραγματεύσεις της E.E. – Τεχεράνης, ώστε να καταστεί δυνατή μια μόνιμη συμφωνία για αναστολή του ιρανικού προγράμματος εμπλουτισμού του ουρανίου, απηύθυνε χθες, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ, απαντώντας έτσι σε δημοσιεύματα του αμερικανικού Τύπου περί εμπόλεμης κατάστασης ΗΠΑ -Ευρώπης, λόγω Ιράν. Εν όψει της συνάντησης του επικεφαλής του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος με τους υπουργούς Εξωτερικών Γερμανίας, Γαλλίας και Βρετανίας προκειμένου ν’ αρχίσουν διαπραγματεύσεις τεχνικής φύσεως, σχετικά με τον τρόπο, που η Τεχεράνη θα μπορούσε να εγκαταλείψει το υποτιθέμενο πυρηνικό της πρόγραμμα, εξασφαλίζοντας σε αντάλλαγμα ευρωπαϊκή βοήθεια για την ανέγερση πυρηνικών εργοστασίων, τα οποία θα καλύψουν τις ενεργειακές της ανάγκες.

«Ωθηση στη διαδικασία»

Επικαλούμενος το ειδικό βάρος μιας αμερικανικής εμπλοκής στις διαπραγματεύσεις, ο κ. Φίσερ δήλωσε ότι «κάτι τέτοιο θα έδινε ουσιαστική ώθηση στην όλη διαδικασία», επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει «πραγματική εναλλακτική λύση», στην υφιστάμενη προσωρινή συμφωνία της Τεχεράνης με την E.E. Αρκετοί διπλωμάτες στην Ευρώπη πιστεύουν ότι μια αμερικανική συμμετοχή θα μπορούσε να απομακρύνει τους φόβους του Ιράν για μια πιθανή επίθεση εναντίον του από τις ΗΠΑ, δεδομένου ότι συγκαταλέγεται στον περίφημο «άξονα του Κακού» του Μπους. Οι ΗΠΑ, αν και έχουν χαιρετίσει τις ευρωπαϊκές προσπάθειες, εντούτοις αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό τις ιρανικές προθέσεις, καθώς η Ουάσιγκτον πιστεύει ότι το Ιράν αναπτύσσει μυστικό πυρηνικό πρόγραμμα και ζητεί την προσαγωγή του ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας, προκειμένου να του επιβληθούν κυρώσεις.

Η έναρξη νέου κύκλου διαπραγματεύσεων της E.E. με την Τεχεράνη έγινε με την προϋπόθεση ότι το Ιράν θα τηρήσει την υπόσχεσή του για αναστολή του προγράμματος εμπλουτισμού του ουρανίου και με απώτερο στόχο την επίτευξη συμφωνίας για οριστική αναστολή, η οποία θα αποφέρει εμπορικά ανταλλάγματα για την Τεχεράνη. Το θέμα των εμπορικών συναλλαγών του Ιράν με την E.E. απασχόλησε επίσης χθες τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της E.E., οι οποίοι συμφώνησαν στην επανέναρξη διαλόγου με την Τεχεράνη, στα μέσα Ιανουαρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή